2019-10-16 12:43

Cutremur puternic de 7,9 grade, în largul Alaskăi. Alerta de tsunami, anulată

 |  07:12
Cutremur puternic de 7,9 grade, în largul Alaskăi. Alerta de tsunami, anulată

Institutul american de geologie (USGS) a anunţat că un cutremur puternic, cu magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter, a avut loc, luni, în largul Alaskăi. Alerta de tsunami care a fost emisă imediat după producerea seismului a fost anulată.

Alerta de tsunami, care a fost emsisă imediat după producerea seismului pentru Alaska şi Coasta de Vest a Canadei, dar nu şi pentru Hawaii, a fost anulată, transmite Mediafax.

USGS a precizat că seismul a avut loc la ora 20.53 GMT (23.53, ora României), la 24 de kilometri sud-est de insula Little Sitkin, în Alaska, un stat american situat la nord-vestul Canadei. Iniţial, USGS anunţase că seismul a avut magnitudinea de 8 grade.

Experţii americani au afirmat că epicentrul cutremurului  s-a situat la o adâncime de 114,4 kilometri. Seismul a fost urmat de o serie de replici, dintre care una cu magnitudine de 6 grade. Nicio pagubă majoră nu a fost constatată.

"Nu a existat o reacţie de panică. Suntem obişnuiţi cu astfel de cutremure ", a declarat pentru AFP Layton Lockett, un oficial al oraşului Adak, imediat după ce a dat alarma pentru evacuarea a aproximativ 150 de persoane din zonele de coastă.

"În prezent, suntem în stadiul de verificare. Ne aşteptăm ca imobilele să nu aibă probleme. Suntem mai îngrijoraţi pentru principalele infrastructuri, precum drumurile, apa şi canalele de scurgere, sistemul electric. Vom verifica totul, dar cred că ar trebui să funcţioneze”, a completat oficialul local.

Potrivit sursei citate, a fost exclus riscul producerii unui tsunami de mare amploare. „Pe baza datelor disponibile, nu se aşteaptă un tsunami devastator în Pacific, în timp ce (arhipelagul) Hawaii nu este ameninţat”, a precizat Centrul de alertă a tsunamiurilor din Pacific.

Centrul naţional de alertă a tsunamiurilor a precizat că alerta a fost emisă pentru zonele de coastă începând de la Nikolski, pe insula Umnak, până la insula Attu, în extremitatea vestică a arhipelagului Aleutine.

"Inundaţii periculoase în zonele de coastă, însoţite de curenţi puternici, sunt posibile şi pot avea loc la câteva ore după sosirea tsunamiului", a precizat centrul.

Cutremurul de luni este cel mai puternic înregistrat în zonă de la seismul cu magnitudinea de 8,7 grade, care s-a produs în 1965 în largul insulelor Rat, potrivit unor date ale USGS citate în presa locală.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray