2020-06-04 22:53

De ce GUVERNUL acestei țări a interzis cuvântul “coronavirus“ și purtarea măștilor

 |  21:01
De ce GUVERNUL acestei țări a interzis cuvântul “coronavirus“ și purtarea măștilor

Turkmenistan a interzis cuvântul "coronavirus", iar cetăţenii care poartă masca de protectie riscă închisoarea. Astfel, oamenii din Turkmenistan care poartă măşti şi vorbesc despre coronavirus în locurile publice riscă să fie arestaţi de poliţia îmbrăcată în haine civile.

Informaţia a fost publicată de site-ul Turkmenistan Chronicle, una din puţinele surse independente de ştiri, publicaţie al cărei site este blocat de la accesare pe teritorul ţării. Și jurnaliștii de la Radio Liberty din capitala turkmenă Aşhabat, raportează că cetățenilor li se interzice să vorbească despre coronavirusul pandemic și să poarte o mască.

Pe de o parte interzis, pe de alta închis

Preşedintele Turkmenistanului, Gurbangulî Berdâmuhamedov (foto), respectiv guvernul din Turkmenistan au decis să interzică de tot cuvântul coronavirus în încercarea de a suprima orice informaţie despre pandemie. Turkmenistan e una dintre cele 21 de ţări care nu au raportat până acum cazuri de coronavirus. Potrivit organizației pentru drepturile omului, tuturor mijloacelor de informare în masă din țară le este interzis să folosească cuvântul în publicațiile lor. Coronavirusul a fost abandonat din broșurile oficiale distribuite de Ministerul Sănătății din Turkmenistan la școli, spitale și diferite agenții, după cum notează novinite.com.

Și organizația “Reporteri fără Frontiere” a transmis că media controlată de stat din Turkmenistan nu mai are voie să scrie cuvântul coronavirus şi despre acest subiect. În paralel însă, în țară s-au introdus restricții privind circulația și închiderea întreprinderilor și instituțiilor. În plus, țara s-au închis proiecte de agrement și întreprinderi private, iar angajații instituțiilor statului au intrat în concediu fără plată.

Cu toții pierduți în melodia iubirii…

Gurbangulî Berdâmuhamedov, este acuzat de apărători ai drepturilor omului că se află la conducerea unuia dintre cele mai represive regimuri politice din lume. De asemenea, e cunoscut și drept un personaj…exotic. Spre exemplu, nu demult a compus şi interpretat la televiziunea turkmenă un cântec de Anul Nou, invitându-şi concetăţenii să cânte laolaltă cu el… Cântecul, intitulat "Visul", a fost înregistrat în engleză, turkmenă şi germană. El face referire la "cercul vieţii" şi invită oamenii să-şi "lase inimile să cânte melodia iubirii".

Turkmenistanul, o ţară cu 5 milioane de locuitori bogată în hidrocarburi, este condusă de Berdîmuhamedov după moartea predecesorului său Saparmurat Niazov, în 2006. Gurbangulî Berdîmuhamedov şi-a dezvoltat propriul cult al personalităţii şi beneficiază, la fel ca Niazov, de o statuie în aur cu efigia lui în capitala turkmenă Aşhabat.

Foto: Reporters sans Frontieres


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine