2020-03-28 10:33

De ce milionarii, miliardarii și Greta Thunberg sunt într-un tren cu traseu NECUNOSCUT

 |  11:33
De ce milionarii, miliardarii și Greta Thunberg sunt într-un tren cu traseu NECUNOSCUT

De obicei, trenurile pot merge atât pe distanțe lungi (de cursă lungă), cât și pe distanțe mai scurte (de cursă scurtă). Însă atunci când se vorbește despre traseul necunoscut al unui tren, oricât de metaforic ar suna acest lucru, nimeni nu știe ce se poate întâmpla…

De ce milionarii, miliardarii și Greta Thunberg sunt într-un tren cu traseu necunoscut? Explicația acestei fraze la prima vedere bizară, aparține cotidianului Wall Street Journal, care se arată sceptic față de actuala ediție a Forumul Economic Mondial de la Davos (21-24 ianuarie). Considerând că liderii prezenți au de înfruntat o „nouă eră a populismului, naționalismului și protecționismului”.  În al 50-lea an de existenţă, Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția a reunit, ca de obicei, crema politică, financiară, de business şi academică a lumii. Toți acești oameni încearcă să regăsească spiritul capitalismului. “Care spirit?!?”, se întreabă mai multe publicații occidentale, în frunte cu WSJ.

O lume tot mai fragmentată în blocuri rivale nu e un mediu favorabil speranțelor și proiectelor de la Davos. Și cu atât mai mult temei dominante de pe agendă: schimbarea climei. Ea poate fi gestionată prin acorduri internaționale și instituții globale, iar soluția „necesită un transfer masiv de putere de la guvernele naționale la instituțiile globale”, consideră publicația financiară americană. Al cărei verdict este că „acum, când milionarii, miliardarii și Greta Thunberg se întrunesc la Davos pentru a dezbate viitorul lumii, ei se confruntă cu o criză de relevanță. Ce-ar fi dacă, în ciuda întregii lor competențe, experiențe, viziuni cosmopolite și, da, a bunăvoinței lor, ei nu sunt decât niște simpli pasageri așezați confortabil la clasa întâi într-un tren al cărui traseu nu-l cunosc și nici nu-l pot controla?”. Ce-ar fi?...

Principalele îngrijorări

Elita care participă la Forumul Economic Mondial de la Davos este îngrijorată de chiar inhibarea ideologiei promovate de 50 de ani de Klaus Schwab, fondatorul evenimentului: globalismul, ideea că mişcarea liberă a oamenilor, produselor, ideilor şi serviciilor peste frontiere va fi benefică tuturor. Mai ales că, în lunile de dinaintea summitului, Schwab călătoreşte în jurul lumii pentru a afla temerile şi doleanţele liderilor politici şi din afaceri. Îngrijorările de anul acesta, a aflat el, sunt creşterea datoriilor, ascensiunea Chinei, Brexitul şi schimbările climatice.

Forumul de anul acesta a fost deschis cu o dezbatere la care au participat cei mai tineri activiști pentru mediu, printre care și Greta Thunberg. “Este cel mai <tânar> panel organizat vreodatată la Forumul Economic Mondial”, nota The Guardian.

Lovituri de imagine

Probleme? Da, Forumul se confruntă cu așa ceva, în ultimii doi ani. Anul acesta, însăși organizatorii Forumului au fost taxați ca „ipocriți climatic” din cauza aglomerării de avioane private, oficiale, elicoptere și limuzine. Apoi, o parte a mass media găsește că Forumul e un foarte bun motiv, pentru unii dintre participanți,  pentru parafarea unor afaceri, pentru lovituri de imagine și chiar reclamă mascată. De exemplu, invitaţii pot avea peste zece întâlniri pe zi cu clienţi, parteneri, reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare şi jurnalişti. „Şase zile de…efort la Davos, fac lejer cât şase luni de muncă în alte părţi pentru oamenii aştia“, explică Ian Bremmer, fondatorul Eurasia Group. Șase zile în care, anul acesta, participă 3.000 dintre cei mai bogați și influenți oameni de pe planetă.

Ediţia de acum a Forumului are ca temă principală „Părţile implicate pentru o lume coezivă şi durabilă” („Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World”). „Stakeholderi pentru o lume unită şi sustenabilă“. Termenul de „stakeholder“ a devenit celebru după ce executivii a aproape 200 de companii mari americane, reunite în grupul Business Roundtable, au anunţat anul trecut că vor căuta să schimbe scopul companiilor. Astfel încât prioritatea să nu mai fie doar producerea de valoare pentru acţionar, ci şi angajamentele faţă de toţi „stakeholderii“ - clienţii, angajaţii, furnizorii, comunităţile, societatea, mediul, adică toate părţile implicate.

S-a pornit de la management și s-a ajuns la climă…

Interesant este că tocmai pe acest termen („stakeholder“ ) s-a “fondat” Forumul. Prima reuniune a avut loc în 1971, sub numele Forumul European de Management (European Management Forum). Iniţial, profesorul Klaus Schwab a orientat întâlnirile pe modalităţile în care companiile europene ar fi putut să se adapteze practicilor de management americane. A dezvoltat şi a promovat, de asemenea, abordarea managementului „părţilor implicate” (stakeholder), care baza succesul corporaţiilor pe managementul care ia în considerare toate interesele: nu numai ale acţionarilor, clienţilor şi beneficiarilor, ci şi ale angajaţilor şi comunităţilor în cadrul cărora operează, inclusiv ale guvernelor.

Viziunea profesorului Klaus Schwab pentru ce avea să devină Forumul Economic Mondial s-a dezvoltat odată cu marcarea unor momente-cheie. Evenimentele din 1973 - colapsul sistemului monetar de la Bretton Woods şi Războiul Arabo-Israelian - au determinat expansiunea temelor abordate de la management la probleme economice şi sociale. Liderii politici au fost invitaţi pentru prima dată la Davos în ianuarie 1974. În 2015, Forumul a fost recunoscut oficial ca organizaţie internaţională…


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine