2020-04-05 20:16

De ce România NU are voie să folosească Huawei pentru 5G

 |  22:15
De ce România NU are voie să folosească Huawei pentru 5G

Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, avertizează România să nu folosească tehnologia 5G furnizată de Huawei, pe motiv că firma chinezilor ar spiona. Într-un editorial pentru Radio Europa Liberă, Zuckerman spune că Ericsson, Nokia, Samsung și Qualcomm sunt alternative de încredere la tehnologia chineză.

Adrian Zuckerman a amintit că Huawei a fost pusă sub acuzare, săptămâna trecută, de Departamentul de Justiție al SUA pentru fraude și complot pentru a fura secrete comerciale. „Prezența companiilor chineze în rețelele 5G periclitează securitatea acestora. Singura modalitate de a proteja securitatea 5G este să o construim cu companii în care putem avea încredere. Includerea echipamentelor chineze în orice parte a unei rețele 5G creează riscuri inacceptabile pentru securitatea națională, pentru infrastructura critică, confidențialitatea și drepturile omului”, scrie diplomatul american.

“Nu putem avea încredere în aceste firme”

„Spre deosebire de companiile occidentale, firmele de tehnologie din China trebuie să împărtășească informațiile și tehnologia cu autoritățile militare sau de spionaj chineze. Pentru a menține rețelele noastre sigure și pentru a ne păstra valorile democratice nu putem avea încredere în aceste firme”, a explicat Zuckerman.  Washingtonul denunță presupusa apropiere a Huawei de armata chineză, argumentând că fondatorul companiei chineze, miliardarul Ren Zhengfei, un simpatizant al Partidului Comunist, a fost ofițer de telecomunicații în timpul stagiului militar.

Un risc ridicat

În august 2019, Statele Unite și România au semnat un memorandum de înțelegere prin care s-au pus de acord asupra amenințărilor pe care le reprezintă furnizorii de tehnologie 5G care nu sunt de încredere. Dar nu numai Statele Unite au aceste îngrijorări: în 29 ianuarie, Uniunea Europeană a cerut statelor membre să excludă din sectoarele critice ale rețelelor 5G furnizorii ce prezintă un risc ridicat.

În ciuda tuturor avertismentelor, premierul britanic Boris Johnson a acordat recent Huawei un rol limitat în dezvoltarea rețelei 5G din Marea Britanie, rezistând presiunii Statelor Unite de a exclude compania din comunicările de generație viitoare, de teamă că China ar putea folosi rețeaua pentru a fura secrete.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine