2020-07-09 04:43

De ce vor rușii rachete noi. Americanii repetă că scutul de la Deveselu nu e împotriva Rusiei, dar Moscova anunță investiții

 |  19:08
De ce vor rușii rachete noi. Americanii repetă că scutul de la Deveselu nu e împotriva Rusiei, dar Moscova anunță investiții

Continuă bătălia vorbelor între Moscova și Washington pe tema scutului antirachetă din România. Putin își justifică vitoarele „investiții” în armament spunând că sunt un răspuns la istalația de la Deveselu. Americanii spun din nou că este destinată apărării și nu împotriva Rusiei, ci unor țări ca Iranul.

Schimbul de replici s-a amplificat după o analiză a Stratfor, conform căreia scutul antirachetă e doar simbolic și nu ar face față unui atac nuclear rusesc. Propaganda Kremlinului s-a folosit până și de asta, renunțând pentru moment la „pericolul” reprezentat la adresa Rusiei și a trâmbițat prostia americanilor care își cheltuie aiurea banii pe un simbol. Dar nu pentru mult timp. Au revenit anunțând că vor dezvolta rachete capabile să treacă de scut.

Logica Moscovei este una catastrofală, dacă susținerile lor sunt adevărate. Se lansează într-o nouă spirală a înarmării și provocărilor care, cu oamenii „potriviți” la putere, ar putea să declanșeze cel mai negru scenariu pentru omenire: o confruntare nucleară.

În esență, Kremlinul spune că americanii postează scuturi în Europa pentru a ataca apoi Rusia. În condițiile în care americanii le tot spun că vor să apere Europa de intențiile unor țări cu apucături teroriste sau care pur și simplu refuză să se conformeze reglementărilor internaționale. Și un exemplu elocvent este Coreea de Nord, al cărei dictator comunist vrea neapărat să aibă arme nucleare în curte și face teste în ciuda criticilor internaționale venite inclusiv din partea Rusiei și Chinei și neținând cont de rezoluțiile Consiliului de securitate al ONU.

Este chiar ideea pe care a susținut-o miercuri emisarul Pentagonului în Europa, Robert Bell, care a declarat că sistemul antibalistic din România este destinat amenințărilor venite din partea unor state precum Iranul, nicidecum împotriva Rusiei. Bell a vorbit despre integrarea instalației de la Deveselu în sistemul antirachetă al NATO spunând că, acum, alianța va avea capacitatea militară de a apăra Europa. „Iranul continuă să suplimenteze capacităţile balistice, iar noi trebuie să fim pregătiţi. Sistemul antirachetă (din România - n.red.) nu este îndreptat împotriva Rusiei", a subliniat Bell, citat de Reuters.

Tipuri noi de arme intercontinentale

În schimb, cu o zi înainte, marți, șeful Comandamentului forţelor strategice ruse, Serghei Karakaiev, anunța cu mare pompă că Rusia a început să lucreze la îmbunătățirea armelor sale strategice și va dezvolta noi rachete intercontinentale, capabile să contracareze sistemele antirachetă americane instalate de NATO în România şi Polonia. „S-a decis acest lucru în contextul în care Statele Unite nu se opresc după ce au obţinut şi continuă îmbunătăţirea sistemului de apărare antibalistică, inclusiv prin instalarea unor elemente în Europa. De aceea, acordăm o atenţie specială optimizării capacităţilor care să permită depăşirea sistemului antirachetă", a justificat Serghei Karakaiev. El a explicat că țara sa „va introduce noi tipuri de rachete intercontinentale, care vor avea traiectorii greu de anticipat; de asemenea, vom avea noi mijloace de a depăşi sistemul antirachetă NATO” și a insistat asupra faptului că „forţele balistice ruse sunt capabile să lanseze atacuri simultane din mai multe direcţii”.

Până în anul 2021, Rusia va avea un număr egal de platforme pentru rachete intercontinentale fixe şi mobile, ne-a amenințat Karaiev.

Cu ceva timp în urmă, Ministerul de Externe rus transmitea: „În mod evident, instalarea acestor sisteme antibalistice în Europa are rolul de a contracara Rusiei. Moscova intenţionează să ia toate măsurile necesare pentru garantarea securităţii".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-05-11Parerea ta...

HIHIHI!
22 Aug 2019

Ce rachete ? Poate de jucarie, de hartie, miniaturale. Atat!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz