2019-08-19 04:37

DECIZIE la ONU: Retragerea trupelor ruse din Transnistria

 |  22:36
DECIZIE la ONU: Retragerea trupelor ruse din Transnistria

Adunarea Generală a ONU a adoptat vineri proiectul de rezoluţie propus de Chişinău privind retragerea trupelor ruse din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, cu 64 de voturi pentru, 15 împotriva şi 83 de abţineri, informează Radio Chişinău şi Deschide.md.

Autorităţile moldovene insistă în acest document asupra retragerii necondiţionate şi complete a Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) - creat la 1 iulie 1995 în baza fostei Armate a 14-a a URSS - despre care consideră că staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, conform canalelor media citate.Proiectul rezoluţiei a fost prezentat Adunării Generale a ONU de ministrul de externe moldovean Tudor Ulianovschi, care a evocat istoricul problemei transnistrene, dar şi angajamentele asumate de Federaţia Rusă în 1999 la Istanbul şi mai târziu, la Porto, de a-şi retrage trupele şi armamentul din regiunea transnistreană. Procesul evacuării patrimoniului militar rusesc din stânga Nistrului este blocat din 2003.Tudor Ulianovschi a invocat şi problema trupelor ruse de menţinere a păcii în Transnistria, menţionând necesitatea transformării acestei misiuni în una civilă, sub mandat internaţional.Împotriva rezoluţiei s-a pronunţat Federaţia Rusă, care a solicitat amânarea examinării acesteia pentru următoarea sesiune. Reprezentantul Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a spus că proiectul rezoluţiei prezentat de Chişinău nu este susţinut nici măcar de întreaga societate în Republica Moldova, făcând referire la unele declaraţii în acest sens ale preşedintelui Igor Dodon. Rusia mai consideră ca o asemenea rezoluţie va împiedica procesul de reglementare a diferendului transnistrean.Coautori ai proiectului de rezoluţie sunt 10 ţări, între care România, Ucraina, Polonia, Marea Britanie şi statele baltice, notează Radio Chişinău. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-06-23Parerea ta...

MARIA VASILE
22 Iun 2018

Si, cum o sa ii siliti? Ca au acolo un ditamai arsenalul. Mai degraba il arunca in cap voua si rad Europa de au chef. Ce o sa le faceti? Decizie ce va crea un conflict terestru catastrofal. Cand vad cate de imens teritoriu are Rusia, ma iau fiorii. Si voi va puneti cu ei? Cu ei ce pun presedinti si in USA? Ce-s infiltrati in orice tara? Va controleaza pretutindeni de decenii si voi le ingaduiti asta defapt. Mama voastra o sa planga si din mormant. Pacat ca vor planege si mamele noastre din cauza voastra. Regret ca nu se implini profetia in care USA devine un atol gigantic, insa cine stie, inca nu e tarziu la ce tehnologie detin rusii
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray