2020-08-09 13:01

Der Spiegel: „Danke, Edward Snowden!”

 |  10:06
Der Spiegel: „Danke, Edward Snowden!”

Într-o analiză a prestigiosului cotidian german Der Spiegel, semnată de Dietmar Hipp și Wolf Wiedmann-Schmidt sub titlul ”Danke, Edward Snowden” (Mulțumim, Edward Snowden), îi sunt elogiate faptele fostului analist al CIA și NSA puse în slujba libertăților cetățenești. Aceste elogii vin în urma recentului verdictul al Curții Constituționale Federale a RFG cu privire la acțiunile BND (Serviciul de Informații al Germaniei). Guvernul poate lua măsuri pentru a demonstra acum că agențiile de informații pot funcționa numai în limitele și standardele statului de drept.

Verdictul Curții Constituționale Federale este clar. „Legea de bază nu permite supravegherea globală și generală”, au decis judecătorii Primului Senat din Karlsruhe. Cu toate că nu interzic Serviciului Federal de Informații să monitorizeze în sine fluxurile internaționale de date, dar arată limitele clare ale acțiunilor BND.  Legea, pe baza căreia serviciul a interceptat până acum mesaje, chat-uri și apeluri telefonice la scară largă, a fost declarată incompatibilă cu constituția. BND nu va opri imediat monitorizarea, dar până la sfârșitul anului 2021 va fi necesară o nouă reglementare cuprinzătoare.

„Este o mustrare violentă pentru guvernul federal și BND, chiar dacă reprezentanții acestora au încercat în conferințe și communicate de presă să nu fie excesiv de deprimați. Hotărârea va necesita schimbări de anvergură. Nu în ultimul rând, controlul serviciului secret va trebui să fie mult mai accentuat și mai eficient decât înainte de hotărârea Curții Constituționale Federale”, se arată în analiza din Der Spiegel.

Verdictul vine la șapte ani de la dezvăluirile lui Edward Snowden, fost angajat al Agenției de Securitate Națională a Statelor Unite (NSA) și nu ar fi fost posibilă fără acele dezvăluiri.

Ancheta despre afacerea NSA a arătat că practica de supraveghere a BND era o obișnuință, de ani buni. Folosind termenii de căutare („selectori”), serviciul a spionat până și instituțiile din UE dar și din țările partenere NATO. Pe lista de vizionări s-au aflat birourile externe ale BBC și „New York Times”, dar și companiile germane s-au regăsit în mod repetat în rețelele de căutare ale serviciului.

Guvernul federal a reformat legea BND în 2016, interceptarea țintelor din Uniunea Europeană a fost restricționată și procesele interne s-au îmbunătățit, astfel încât, pe cât posibil, niciun german să nu fie afectat de supraveghere. Dar nimic din toate acestea nu a fost suficient pentru judecătorii Curții Federale din Karlsruhe.

Deoarece dincolo de UE, serviciul secret a continuat să funcționeze conform principiului pe care un angajat BND l-a formulat odată: comunicarea străinilor în străinătate a fost „eliberată de sarcini”. Guvernul federal a fost convins la acea vreme, că Legea fundamentală nu le este aplicabilă celor de la BND.

 

Curtea Constituțională  vede acum legea cu totul altfel

 

Curtea Constituțională Federală din Karlsruhe a decis recent că supravegherea pe internet a străinilor de către Serviciul Federal de Informații (BND) în forma sa actuală este neconstituțională. Prin urmare, legiuitorii trebuie să modifice legea de funcționare a BND, adoptată în 2016.

Reporterii fără frontiere și mai mulți jurnaliști - sub conducerea „Societății pentru drepturile libertății” (GFF) din Berlin - au depus plângeri constituționale împotriva așa-numitei educații strategice în domeniul telecomunicațiilor din străinătate. În acest sens, BND distribuie cantități mari de date în nodurile de internet, cum ar fi De-Cix din Frankfurt am Main, fără a avea suspiciuni specifice și le caută folosind așa-numitele selectoare - cum ar fi adrese de e-mail, numere de telefon sau de dispozitiv. Datele obținute sunt, de asemenea, parțial evaluate pentru serviciile partenerilor străini sau transmise acestora.

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-20



Parerea ta...

CIUMA ROSIE
20 Mai 2020

mai bine scriau VERSCHWINDE MERKEL
CAP-DE-PORC
21 Mai 2020

du-te scroafa imputita la dracu si lasa europenii in pace,fara sa mai aduci tiganie si teroristi impreuna cu Soros de pe toate coclaurile de unde furati voi resursele tarilor-colonii
Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


Autocar



Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz