2019-09-21 12:51

Destrămarea Regatului Unit nu afectează doar Londra: Independenţa Scoţiei, exemplu pentru separatişti

 |  18:18
Destrămarea Regatului Unit nu afectează doar Londra: Independenţa Scoţiei, exemplu pentru separatişti

Scoţienii ar putea da startul unui lung şir de dezbateri privind independenţa. O eventuală victoriei a Guvernului Salmond va încuraja mişcările separatiste din întreaga lume.

Secţiile de votare din Scoţia s-au deschis joi dimineaţă pentru ca alegătorii scoţieni să se pronunţe în cadrul referendumului pentru independenţă. Autorităţile se aşteaptă la o participare record a 80% din cei aproximativ 4,3 milioane de scoţieni cu drept de vot.  Alex Salmond, premierul separatist al Scoţiei, şi-a invitat compatrioţii să aleagă o nouă soartă pentru ţara lor. „Aceasta este șansa noastră de-o viață și trebuie să profităm de ea cu ambele mâini”, a explicat politicianul scoţian. El a ridiculizat oferta autorităţilor britanice de a extinde prerogativele Guvernului de la Edinburgh, informează Agerpres. „Viitorul Scoției trebuie să fie în mâinile Scoției!”, a spus acesta în faţa a sute de susţinători. Printre personalităţile care susţin independenţa Scoţiei se regăseşte actorul Sean Connery, în timp ce de partea menţinerii Regatului Unit se află fostul antrenor al Manchester United, Alex Fergusson, şi scriitoarea J.K. Rowling, autorul seriei Harry Potter.

Un precedent periculos

George Friedman, preşedintele STRATFOR a atras atenţia că o eventuală independenţă a Scoţiei va separa insula britanică în două state naţiune şi va lăsa Anglia vulnerabilă cum nu a mai fost în secole. Potrivit Mediafax, analistul politic a subliniat că destrămarea uniunii de 300 de ani dintre Anglia şi Scoţia va avea implicaţii la nivel european şi global. Astfel, exemplul scoţian ar urma să fie imitat în numeroase alte regiuni ale lumii, mai cu seamă în Europa. Puternice mişcări pentru independenţă acţionează de decenii în Catalonia (Spania), Ţara Bascilor (Spania) şi Flandra (Belgia).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-18Parerea ta...

Doresc sa comentezMAI VECHI...

Brexit, un lung șir de „sinucideri” Cea mai adâncă spaimă a Uniunii Europene, Brexit-ul, ieșirea Marii Britanii din grupul celor 28 de state membre, după 43 de ani de la aderare, este acum realitate. O decizie istorică, pe care unii o califică drept greșeală monumentală, iar alții o ridică în slăvi, Brexit a deschis o cutie a Pandorei, cu consecințe încă greu de estimat. Cel mai mare pericol este fragmentarea, “balcanizarea” Uniunii Europene și a Regatului Unit, ca urmare a tendințelor centrifuge încurajate de votul britanicilor. Pe de o parte, forțele populiste și naționaliste din Europa au prins tot mai mult curaj, ideea unui referendum similar fiind deja avansată în Franța (Frexit), Olanda (Nexit), Italia (ItaLeave) și Austria (Auxit)
29 Iun 2016

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray