2020-07-05 04:46

Diplomaţia rusă, sancţionată de alianţa militară a Vestului: NATO ia apărarea României

 |  00:40
Diplomaţia rusă, sancţionată de alianţa militară a Vestului: NATO ia apărarea României

Agresivitatea cu care Rusia a criticat România în ultima perioadă nu a trecut neobservată de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Alianţa occidentală a respins afirmaţiile diplomaţilor ruşi şi a avertizat Moscova că România nu este singură. La Bucureşti, Victor Ponta şi purtătorul de cuvânt al PNL au transmis oficialilor ruşi că statul român rămâne loial angajamentelor sale militare.

Carmen Romero, adjunctul purtătorului de cuvânt al NATO, a respins acuzaţiile formulate de diplomaţia rusă la adresa României şi a alianţei militare occidentale. „Oficiali ruși continuă să facă afirmații provocatoare, care sunt fără fundament, inadecvate și nu contribuie la stabilitatea și predictibilitatea în Europa”, a remarcat reprezentantul NATO. Romero a subliniat că, prin acţiunile sale din Ucraina, Rusia a încălcat dreptul internaţional şi angajamentele din actul fondator NATO-Rusia, nefiind în poziţia de a critica Occidentul pentru pretinse încălcări ale înţelegerilor internaţionale.

„NATO este o alianță defensivă și continuă să acționeze respectându-și pe deplin angajamentele prevăzute în actul fondator (...) Toate măsurile noastre sunt defensive, proporționale și în linie cu angajamentele noastre internaționale”, a mai explicat oficialul NATO. Privitor la România, Carmen Romero a subliniat că Bucureştiul este „un aliat de nădejde al NATO, iar NATO își va apăra toți aliații împotriva oricăror amenințări”, indiferent de unde ar proveni ele. Agerpres

Nemulţumirea Moscovei

Intervenţia lui Romero a fost de afirmaţiile lui Aleksandr Lukaşevici, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, care a criticat România pentru că a permis NATO să îşi întărească prezenţa militară în estul Europei. „Este vorba de o transformare etapizată a acestei ţări într-un pivot de susţinere pentru NATO şi SUA aproape de frontierele Rusiei”, a acuzat oficialul rus,citat de Mediafax. Lukaşevici a subliniat că explicaţiile oferite de NATO şi partea română nu stau în picioare, întrucât Rusia nu reprezintă o ameninţare pentru statul român. „Există tendinţa de a concluziona că actualele autorităţi din România, de dragul creşterii importanţei în ochii strategilor din alte părţi ale lumii, sunt dispuse să sacrifice menţinerea stabilităţii în regiunea Mării Negre pentru raţiuni tactice”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse.

Cu doar câteva zile înainte, acelaşi Lukaşevici a lăsat să se înţeleagă că Rusia va considera statul român o ameninţare la propria securitate.  Oficialul rus i-a avertizat pe liderii de la Bucureşti că „trebuie să fiţi conştienţi de responsabilitatea şi consecinţele” suplimentării prezenţei în România a unităţilor militare NATO. El a lăsat să se înţeleagă că Rusia va considera statul român o ameninţare la propria securitate. 

Răspunsuri de la Bucureşti

În România, oficialii ruşi au primit un răspuns din partea premierului Victor Ponta şi a PNL. Prim-ministrul României a afirmat că statul român nu este obligat să se consulte cu Federaţia Rusă în problemele sale de securitate. „România este un stat membru al NATO și va lua doar acele decizii pe care le consideră corecte și oportune pentru obiectivele de securitate naționale și ale Alianței Nord Atlantice”, se arată într-un comunicat al Guvernului României semnat de preşedintele PSD. În acelaşi mesaj, Ponta a salutat reacţia NATO şi a i-a asigurat pe aliaţii noştri că România rămâne un partener de încredere al organizaţiei militare occidentale. Premierul a amintit totodată a amintit totodată că autorităţile de la Bucureşti condamnă „acțiunile agresive ale Federației Ruse în Ucraina”. Comunicatul Guvernului a fost completat de un mesaj scris de Victor Ponta pe propriul său cont de Facebook. „Suntem un partener de încredere al aliaților noștri și nu ne vom lăsa intimidați!”, a concluzionat prim-ministrul României.

În disputa diplomatică a intervenit şi PNL prin intermediul purtătorul de cuvânt Ionuţ Stroe, relatează Agerpres. „PNL respinge ferm încercările de intimidare ale Rusiei cu privire la rolul României în NATO și îi asigură pe cetățenii României că niciodată țara noastră nu a fost mai sigură și mai protejată decât este acum”, se arată într-un comunicat semnat de reprezentantul liberal. Stroe a subliniat că parteneriatul cu NATO este „piatra de temelie a securității României” şi a amintit oficialilor ruşi că „raptul teritorial comis de Moscova, împotriva Ucrainei, în 2014, prin anexarea Crimeei” nu a rămas neobservat de autorităţile de la Bucureşti. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz