2020-07-03 14:39

Documente-şoc pe WikiLeak. 15 mii de decese nedeclarate în Irak

 |  18:33
Documente-şoc pe WikiLeak. 15 mii de decese nedeclarate în Irak

Documentele publicatepe WikiLeak reprezintă cea mai mare scurgere de informaţii militare caredescriu cazuri de tortură, execuţii sumare şi crime de razboi în Irak. Jurnalele par a fi autentice, dar originea lor nu a pututfi confirmată independent. O mare parte din texte nu conţin numecare ar putea pune în pericol persoane, a explicat WikiLeaks, care vrea săpublice şi alte 15.000 de noi documente militare americane despre războiul dinAfganistan. Documentele respective nu au fost niciodată publicate din cauza"caracterului extrem de sensibil" al informaţiilor. ONU a făcut apel la Barack Obama să ordone o anchetă completă privind implicareaforţelor SUA în abuzurile din Irak. Autorităţile americane au condamnatapariţia informaţiilor pe motiv că pun în pericol soldaţii, tacticile aplicate,dar şi evoluţia politică în zonelerespective.

Documentele secrete acoperă perioada 1ianuarie 2004 - 31 decembrie 2009, după invazia americană din martie 2003, carea condus la înlăturarea regimului lui Saddam Hussein. Analiza celor 400.000 de jurnale publicate a dus la descoperireaa 15 de mii de decese în rândulcivililor despre care nu se ştia nimic. Este vorba despre decinci ori mai mulţi morţi în Irak, “o adevărată baie de sânge în comparaţie cuAfganistanul”, după cum a declaratpentru CNN fondatorul WikiLeaks, Julian Assange. Jurnalele arată modul în care autorităţile americane nu au reuşit săinvestigheze sute de rapoarte de abuz, tortură, viol alepoliţiei irakiene, precum şi cazuri de soldaţi al căror comportament pare săfie sistematic şi să treacă nepedepsit. Documentele pun în evidenţă şi "numeroasecazuri de crime de război care par evidente din partea forţelor americane,precum şi uciderea deliberată a persoanelor care încercau să se predea". WikiLeakscondamnă, de asemenea, comportamentul soldaţilor americani care "aruncă înaer clădiri întregi pentru că o persoană înarmată se află pe acoperiş".

Războiuldin umbră

Mai mulţi comantatori au avansat opinii critice vizavi de publicareadocumentelor, susţinând că acţiunea WikiLeaks e o încercare de influenţare apoliticii din Irak mai ales că sunt dezvăluite şi elementelegate de războiul din umbră dintre SUA şi miliţiile irakiene susţinute deIran, potrivit New York Times. Lupta politică dintre SUA şi Iran pentruinfluenţarea evenimentelor din Irak continuă. Temerile armatei americane vizeazărolul Iranului în înarmarea şi asistarea miliţiilor şiite. Raportul subliniazăcontinuarea rivalităţii dintre miliţiile susţinute de Iran şi forţeleamericane, după ce preşedintele Barack Obama a încercat să deschidăundialog cu liderii de la Teheran şi a reafirmat acordul de retragere a trupeloramericane din Irak până la sfârşitul lui 2011. Potrivit documentelor,Forţa iraniană Quds are două obiective: de a slăbi guvernul irakian şi de areduce rolul SUA şi influenţa lor în Irak.

Întrebarea pe care şi-opun experţii acum este dacă forţele de poliţie irakiene sunt capabile de aapăra Irakul, după retragerea trupelor americane programată pe 31 decembrie 2011. Existăîngrijorări că Irakul ar putea repetaistoria sa de a se transforma într-o dictatură militară ca aceea a lui Saddam Hussein. O provocare majoră esteparalizarea politică a ţării în condiţiile în care politicieni irakieni seluptă pentru a forma un nou guvern de şapte luni după alegerile naţionale carenu au reuşit să producă un câştigător clar. Acesta e un simptom pentru ţărilecu probleme religioase şi etnice.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638946-02-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz