2019-07-22 15:12

DOLIU în politica americană - Senatorul republican John McCain A MURIT. Care a fost reacția lui Donald Trump

 |  11:24
DOLIU în politica americană - Senatorul republican John McCain A MURIT. Care a fost reacția lui Donald Trump

Senatorul american John McCain, fost candidat la președinția Statelor Unite, a murit la vârsta de 81 de ani, din cauza unei tumori la creier, informează Mediafax.

McCain s-a retras din viața politică în decembrie 2017. A fost senator de șase ori și desemnat candidat republican la președinția SUA în 2008.

John Mc Cain a fost fiu și nepot de amirali și a luptat ca pilot de avion în timpul răboiului din Vietnam. A fost doborât și a petrecut peste cinci ani ca prizonier de război.

Președintele Donald Trump și-a declarat, într-un mesaj pe Twitter, simpatia și respectul pentru senator și familia sa. Mesaje au mai fost postate de Sarah Palin, care i-a fost parteneră în campania din 2008, Barack Obama, candidat democrat în 2008 și câștigător al alegerilor, precum și fostul vicepreședinte Joe Biden.

Imediat, reacţiile au început să apară pentru a saluta memoria acestui monument republican care a supărat cu multă lume, inclusiv din propria familie politică, însă al cărui devotament patriotic a fost recunoscut de toţi. "John şi cu mine veneam din generaţii diferite, am avut origini complet diferite şi ne-am înfruntat la cel mai înalt nivel al politicii", a declarat fostul preşedinte democrat Barack Obama care l-a învins la prezidenţialele din 2008. "Dar am împărtăşit, în pofida diferenţelor noastre, o fidelitate faţă de ceva foarte înalt, idealurile pentru care generaţii întregi de americani şi de imigranţi s-au luptat şi s-au sacrificat", a adăugat el. Liderul opoziţiei democrate din Senat, Chuck Schumer, a propus ca aripa Senatului în care John McCain şi-a avut biroul să îi poarte numele. Preşedintele Donald Trump, în conflict cu senatorul republican, a scris pe Twitter un scurt mesaj de condoleanţe, fără niciun cuvânt despre cariera şi viaţa acestuia. "Condoleanţele mele şi respectul meu cel mai sincer pentru familia senatorului John McCain. Inimile şi rugăciunile noastre sunt alături de voi!", a scris Donald Trump. Una din ultimele dorinţe exprimate de John McCain a fost clară: el a făcut cunoscut că nu doreşte ca locatarul de la Casa Albă să participe la înmormântarea sa.

Spre deosebire de şeful statului, cei mai mulţi congresmeni şi foşti congresmeni americani au dat publicităţii un comunicat în minutele după anunţul decesului, fostul preşedinte George W. Bush salutând de exemplu un "om de convingere profundă şi un patriot în cel mai înalt grad". Fostul preşedinte democrat Bill Clinton a salutat şi el memoria lui John McCain, subliniind că, "de multe ori, el a lăsat deoparte apartenenţa partizană" pentru a servi naţiunea. Un alt democrat, Al Gore, vicepreşedinte sub Bill Clinton, s-a exprimat în acelaşi sens: "Întotdeauna l-am admirat şi respectat pe John", pentru că el căuta mereu "să găsească un teren de înţelegere, oricât de greu ar fi fost", a spus acesta. Pentru senatorul republican Lindsey Graham, "America şi Libertatea au pierdut unul dintre cei mai mari campioni ai lor". Fiica veteranului, Meghan McCain, a publicat pe contul ei de Twitter un text în care a povestit că a rămas alături de tatăl său până la final, "aşa cum a fost el cu mine la debutul meu".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-08-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray