2020-06-01 07:50

Donald Trump se opune embargoului impus de Congres privind vânzările de armament Arabiei Saudite şi EAU

 |  15:00
Donald Trump se opune embargoului impus de Congres privind vânzările de armament Arabiei Saudite şi EAU

Donald Trump consideră că renunţarea la vânzarea de armament către Arabia Saudită ar slăbi competivitatea americană şi ar dăuna bunelor relaţii cu regatul wahhabit şi i se opune prin veto, relatează Reuters.

Senatul american urmează să se pronunţe în zilele următoare asupra vetoului prin care Donald Trump se opune unei rezoluţii vizând să blocheze vânzări de rachete ghidate Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite (EAU), a anunţat joi liderul majorităţii republicane în Senat Mitch McConnell.

McConnell a precizat că votul urmează să aibă loc la 2 august, data la care parlamentarii intră într-o vacanţă de cinci săptămâni, potrivit news.ro.

Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul democraţilor, a adoptat săptămâna trecută trei rezoluţii adoptate anterior de Senat, care prevăd suspendarea vânzării de rachete ghidate fabricate de Raytheon. Coaliţia militară condusă de saudiţi a folosit aceste rachete în Yemen şi a ucis civili cu ele.

Numeroşi congresmeni sunt nemulţumiţi de atitudina lui Donald Trump faţă de Arabia Saudită. Ei vor ca preşedintele american să fie mai ferm cu Riadul, reproşând regatului wahhabit încălcări ale drepturilor omului, implicarea sa în criza umanitară din Yemen şi asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, potrivit news.ro.

Trump a ocolit votul Congresului asupra vânzării de armament în valoare de miliarde de dolari Arabiei Saudite şi EAU invocând, în mai, o stituaţie de urgenţă din cauza tensiunilor cu Iranul.

Preşedintele american îndeamnă la strângerea relaţiilor cu Riadul, pentru contracararea inflienţei Teheranului în Orientul Mijlociu şi la achiziţionarea de echipament militar american, pe care Trump îl consideră important pentru economia americană, potrivit news.ro.

Locatarul Casei Albe apreciază, în mesajul prin care îşi anunţă vetoul faţă de rezoluţiile adoptate săptămâna trecută de Congres, că acestea vor slăbi competitivitatea Statelor Unite şi vor afecta relaţii importante.

În vederea răsturnării vetoului preşedintelui, rezoluţiile este necesar săfie adoptate cu două treimi din voturi în Senat, însă textele nu au obţinut o asemenea susţinere până în prezent.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-07-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine