2020-07-07 13:06

După semnarea acordului EVFTA cu UE, Vietnamul devine un „model” în spațiul ASEAN

 |  12:13
După semnarea acordului EVFTA cu UE, Vietnamul devine un „model” în spațiul ASEAN

În scurt timp, Vietnamul va deveni un „model” de dezvoltare economică pentru toate țările din regiunea ASEAN, atunci când acordul său de liber schimb cu UE va intra în vigoare, la începutul anului viitor, a declarat Jean Jacques Bouflet, vicepreședintele EuroCham din Vietnam.

El consideră că Vietnamul va avea „acces privilegiat” pe piața de consum a Europei, cu o valoare de 500 de milioane de euro, în baza acordului, semnat în 30 iunie, la Hanoi, ministrul român Radu Ștefan Oprea, din partea UE.

România, prin ministrul Radu Ștefan Oprea, a făcut posibil acordul UE-Vietnam (EVFTA)

 

Deținerea președinției rotative a UE de către România a făcut posibilă închiderea a circa 90 de dosare sensibile, dar și semnarea acordului de liber schimb UE-Vietnam, cunoscut sub denumirea EVFTA. Chiar în ultima de zi a preșdinției UE, adică în 30 iunie 2018, ministrul român titular al portofoliului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea, a semnat, la Hanoi, în numele Uniunii Europene, Acordul de liber schimb (ALS) și Acordul pentru protecția investițiilor (IPA) între UE și Vietnam.

Ștefan-Radu Oprea a luat parte la ceremonie în calitate de președinte interimar al Consiliului Afaceri Externe - Comerț, împreună cu Cecilia Malmström, comisarul pentru Comerț al UE. În numele Vietnamului, acordurile au fost semnate de Tran Tuan Anh, ministrul industriei și comerțului, și de Nguyen Chi Dung, ministrul planificării și investițiilor.

„Semnarea acordurilor cu Vietnamul trimite un mesaj puternic altor parteneri asiatici cu privire la angajamentul UE de promovare a comerțului liber, bazat pe reguli. Aceste acorduri aduc avantaje și avantaje fără precedent pentru consumatorii, lucrătorii și companiile europene și vietnameze”, a declarat Ștefan-Radu Oprea.

Acordul de liber schimb dintre UE și Vietnam este cel mai ambițios acord de liber schimb încheiat vreodată cu o țară în curs de dezvoltare. Acesta prevede eliminarea aproape completă (99%) a taxelor vamale între cele două blocuri. Nu mai puțin de 65% din taxele la exporturile UE în Vietnam vor dispărea imediat după intrarea în vigoare a FTA, în timp ce restul vor fi eliminate treptat, pe o perioadă de până la 10 ani. În ceea ce privește exporturile vietnameze către UE, 71% din taxe vor dispărea la intrarea în vigoare, restul fiind eliminat treptat, pe o perioadă de până la 7 ani.

ALS va reduce, de asemenea, multe dintre barierele non-tarifare existente în calea comerțului cu Vietnam și va deschide piețele serviciilor și achizițiilor publice vietnameze către companiile UE, în timp ce IPA va consolida protecția investițiilor UE în țară.

Vietnamul în primele 10 țări exportatoare către UE

Vietnamul este printre primele 10 țări exportatoare către UE din întreaga lume. În ASEAN, țara asiatică este al doilea cel mai mare partener comercial al UE și cel mai mare exportator de mărfuri. 

„UE poate furniza stimulente suplimentare Vietnamului pentru a accelera procesul de aliniere a politicilor naționale la obiectivele regionale ale ASEAN. Acesta va deveni un instrument pentru îmbunătățirea integrării ASEAN”, a spus Jean Jacques Bouflet. „Tendințele de investiții ale UE în sectoarele cheie, precum automobile și motociclete, alimente, agricultură, acvacultură, creștere ecologică, drepturi de proprietate intelectuală, transport și logistică, au contribuit masiv la îmbunătățirile din Vietnam”, a adăugat el. Bouflet a făcut aceste declarații, recent, la Forumul comercial privind „Acordul de liber schimb al UE-Vietnam (EVFTA) - Un nou orizont pentru o cooperare extinsă și cuprinzătoare”, ce a avut loc în orașul Ho Chi Minh.

Marko Walde, reprezentantul principal al AHK Vietnam, a declarat că eliminarea tarifelor bilaterale și a impozitelor la export și reducerea barierelor netarifare care afectează schimburile transfrontaliere de bunuri și servicii ar trebui să stimuleze comerțul bilateral.

EVFTA este de așteptat să creeze noi oportunități pentru companiile europene de a accesa piețele într-o serie de sectoare, care acoperă bunuri, servicii și investiții, în special în sectoarele auto, energie verde, electronică, IT, prelucrare alimentară și îngrijirea sănătății.

Klaus Landhaeusser, director regional de vânzări al echipamentelor auto originale la Bosch, Asia de Sud-Est, a declarat: „EVFTA va înregistra o creștere a transferului tehnologic, în special a produselor și soluțiilor conectate. Importurile de produse, soluții și utilaje conectate din UE către Vietnam și invers vor fi mult mai ușoare, mai rapide și mai puțin costisitoare".

Potrivit unui studiu al Ministerului Planificării și Investițiilor, EVFTA va crește cifra de afaceri la export către UE cu aproximativ 20% până în 2020, 42,7% până în 2025 și 44,37% până în 2030.

Pe baza capacității de producție a mărfurilor cheie și a angajamentelor UE de reducere a impozitelor din EVFTA și Vietnam, exporturile vietnameze majore care vor beneficia cel mai mult sunt fructele de mare, legumele, mobilierul, încălțămintea și textilele, cafeaua. Acestea sunt sectoarele în care Vietnamul are avantaje și se angajează să reducă serios impozitele.

Dealtfel Hoàng Quốc Vượng, ministrul adjunct al Industriei și Comerțului, a declarat că valoarea comercială, în cele două sensuri, între UE și Vietnam, a crescut de peste 13 ori, de la aproximativ 4,1 miliarde de dolari în 2000 la 55,84 miliarde de dolari în 2018, din care exporturile din Vietnam către UE au ajuns la aproape 41,9 miliarde de dolari, iar importurile din UE la aproape 14 miliarde de dolari. Valoarea comercială în cele două sensuri a atins cifra de 27,45 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2019, cu o creștere de 1,67 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit cifrelor furnizate de Direcția Vamală  vietnameză.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-07-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz