2019-11-21 08:54

EȘEC pentru referendumul din Macedonia. Ce s-a întâmplat la VOT

 |  17:29
EȘEC pentru referendumul din Macedonia. Ce s-a întâmplat la VOT

Macedonenii au votat covârșitor pentru schimbarea numelui țării în Republica Macedonia de Nord, formulă agreată cu vecinii greci și care ar rezolva o dispută istorică. Problema este că doar o treime au ieșit la referendumul de ieri, adică mult sub pragul de validare de 50 de procente. Premierul vrea să aprobe măsura printr-un vot în Parlament, transmite TVR.

Secțiile de votare din Macedonia au fost mai mult goale la referendumul privind noua denumire a țării. Potrivit cifrelor oficiale, doar 36% dintre cetățenii cu drept de vot s-au prezentat, adică mult sub pragul de 50 de procente necesar pentru validare. Dintre cei care au votat, peste 90% sunt de acord cu numele Republica Macedonia de Nord, agreat cu grecii. Politicienii puterii au salutat rezultatul și cer confirmarea lui în Parlament.

Zoran Zaev, premierul Macedoniei: "Îi felicit pe toţi cetăţenii noştri. Astăzi am realizat succesul democraţiei pentru o Macedonie europeană".

Ali Ahmeti, liderul partidului DUI: "Referendumul a fost consultativ. Parlamentul trebuie să ia o decizie în acest proces şi noi vom vota pentru".

De cealaltă parte, Opoziția, în special naționaliștii, au încurajat boicotarea referendumului, pe care îl consideră umilitor.

Hristijan Mickovski, liderul Opoziției: "Oamenii au respins manipulările autorităţilor cu acest acord şi susţin adevăratele valori ale UE şi NATO. A fost greşit din partea guvernului ca în scopul integrării să se folosească de acest subiect".

După decenii de dispute, Grecia și Macedonia au ajuns la un acord ca statul fost iugoslav să se numească Republica Macedonia de Nord. Dacă va fi aprobat, la schimb Grecia nu va mai bloca prin veto negocierile de aderare a Macedoniei la NATO și Uniunea Europeană.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-10-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray