2020-07-11 01:49

Ești însărcinată, sau nu? Noua regulă americană pentru TURISTE

 |  17:59
Ești însărcinată, sau nu? Noua regulă americană pentru TURISTE

O nouă regulă adoptată zilele trecute în SUA a lansat deja discuții și controverse. Deși administrația președintelui Trump a indicat clar necesitatea acestei reguli, deja au apărut probleme, multe voci manifestându-și îngrijorarea că noua regulă ar putea duce la multe lucruri, inclusiv discriminare…

Administrația președintelui Donald Trump a adoptat zilele trecute o nouă regulă pentru limitarea ”turismului nașterilor”, practicat de femeile care intră în Statele Unite cu vize turistice. Cu intenția de a obține cetățenia americană pentru copiii născuți pe teritorul Americii. Potrivit regulii Departamentului de Stat, care a intrat deja în vigoare, femeile gravide care solicită viză de vizitator ar putea fi solicitate să dovedească că au un motiv specific pentru a călători dincolo de termenul nașterii, cum ar fi o nevoie medicală, după cum notează Reuters. “Această administrarație vizează acum femeile însărcinate. Când îi descoperi pe cei mai vulnerabili, cruzimea este ideea”, a scris pe Twitter Alexandria Ocasio-Cortez, cunoscută popular sub numele de AOC, om politic și activistă din SUA.  

Trump va candida pentru obținerea unui nou mandat prezidențial în alegerile din noiembrie a.c., iar restricționarea imigrației legale sau ilegale este în centrul campaniei sale. În timpul președinției sale, Trump a criticat dreptul la cetățenie al oricărei persoane născute în Statele Unite, care se aplică și copiilor născuți de turiști.

Situația e încurcată

Potrivit unora dintre analiștii occidentali, eliminarea acestui drept ar necesita schimbarea Constituției SUA. Nicio lege americană nu interzice femeilor străine să călătorească în Statele Unite pentru a naște, dar ofițerii consulari ar putea cere vizitatorilor să dovedească că au mijloacele financiare pentru a plăti procedurile medicale, dacă acesta este motivul călătoriei. În unele cazuri, angajați și clienți ai companiilor care promovează ”turismul pentru nașteri” din Statele Unite au fost acuzați că oferă informații false autorităților din domeniul imigrației, pentru a ascunde planurile de a naște în Statele Unite. Un oficial al Departamentului de Stat a spus într-o declarație, că noua regulă are rolul să răspundă riscurilor de securitate națională, inclusiv activităților criminale asociate cu industria călătoriilor legate de nașteri.

Cum vor fi evaluate vizitatoarele

Noua regulă afirmă că ofițerii consulari trebuie să evalueze vizitatoarele de sex feminin, pentru a stabili dacă ar putea fi însărcinate, dar nu explică cum vor proceda aceștia. Oficialul Departamentului de Stat a explicat că ofițerii consulari nu vor întreba toate femeile care solicită vize dacă sunt însărcinate sau dacă intenționează să rămână însărcinate, dar vor aborda problema doar dacă ”au un motiv specific” de a crede că unicul motiv al vizitei în Statele Unite este să nască.

Regula nu se aplică celor 39 de ţări, majoritatea din Europa, care sunt parte a programului Visa Waiver, a confirmat un oficial al Departamentului de Stat. Criticii măsurii sunt însă îngrijorați că noua regulă ar putea duce la discriminare. Statiscile Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor din Statele Unite arată că aproximativ 9.300 de copii s-au născut în Statele Unite din mame care trăiau în străinătate în 2017, iar alți 900 s-au născut în teritorii americane. Cu toate acestea, centrul nu a analizat în mod specific nașterile turistelor.

Trump: "Este ridicol şi asta trebuie să înceteze...”

În 2018, într-un interviu pentru portalul Axios, Donald Trump declara că lucrează sub îndrumare juridică pentru a pune capăt acestei practici, care există din 1968 şi stipulează că cetăţenia este automat garantată oricărei persoane care se naşte pe teritoriul SUA. "Există o singură ţară în lume unde o persoană vine, naşte un copil şi copilul este în principal cetăţean al SUA pentru 85 de ani, cu toate beneficiile", a declarat Trump pentru Axios. "Este ridicol şi asta trebuie să înceteze... ceea ce este în curs şi se va întâmpla printr-un ordin executiv", a adăugat el. Contrar afirmaţiilor lui Trump, există mai multe ţări care oferă în mod nerestricţionat cetăţenie dobândită prin naştere, printre care Canada şi Mexic, după cum sublinia dpa.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz