2019-08-23 08:39

Europenii joacă la două capete. Summit Merkel-Medvedev-Sarkozy, fără Obama

 |  18:03
Europenii joacă la două capete. Summit Merkel-Medvedev-Sarkozy, fără Obama

SummitMerkel-Medvedev-Sarkozy la Deauville, la 20 de ani de la căderea ziduluiBerlinului. Întâlnirea celor trei mari jucători - Germania, Franţa şi Rusia -ar urma să consolideze deschiderea Moscovei spre Vest, mai ales că şiWashingtonul a dat semnale importante de cooperare strategică cu Moscova odatăcu instalarea la Casa Albă a preşedintelui democrat Barack Obama.

Cu toate acestea, americanii nu privesc preaîncântaţi cum Franţa şi Germania dezbat chestiuni de securitate europeană cuRusia, în absenţa SUA, cu numai câteva săptămâni de summitul NATO care trebuiesă adopte, în noiembrie, la Lisabona, o nouă doctrină strategică. Există temerică cei trei ar putea forma un pol important în materie de securitate care areclipsa Washingtonul, precupat acum mai multde Afganistan, Iran şi China, conform noilor strategi de la Casa Albă.Ca dovadă, Nicolas Sarkozy, la un an şi jumătate după ce a readus Franţaîn comandamentul militar integrat al NATO, vrea să-i propună omologului său ruscrearea "unei zone de cooperare economică şi de securitate comună"întreUE şi Rusia, ca mijloc de a apropia Rusia de Europa, fără însă atrece prin NATO.

Cancelarulgerman Angela Merkel a declarat că doreşte să le propună partenerilor ei dediscuţie o apropiere mai mareîntre Rusia şi NATO, pentru că "vremeaRăzboiului Rece este definitiv încheiată". În agenda summitului de laDeauville va figura, de asemenea, şi chestiunea uneimai bunecooperăriîntre Uniunea Europeană şi Rusia. "Preşedintele rus a propus o arhitecturăcomună de securitate (...). Este vorba de a defini pas cu pas o asemeneaarhitectură - bineînţeles, într-un spirit de parteneriat al tuturor ţăriloreuropene cu Rusia", a precizat cancelarul german. Ideea nu este nouă.Angela Merkel a declarat şi în alte ocazii că UE şi NATO ar trebui să discutechestiunile de securitate cu Rusia, pentru prevenirea conflictelor.

Darpentru ca apropierea Rusia-NATO să devină posibilă există mai multe obstacolede trecut precum criticile Moscovei la adresa NATO şi a proiectului de scutantirachetă al Alianţei, relaţiile încă dificile cu unele ţări din fostul bloccomunist, cum sunt statele baltice, Republica Moldova sau România.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-11-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray