2020-02-18 11:37

EXCLUSIV. Așteptări uriașe, în VIETNAM, de la summitul TRUMP-KIM

 |  14:11
EXCLUSIV. Așteptări uriașe, în VIETNAM, de la summitul TRUMP-KIM

Aproape 3.000 de jurnaliști sunt așteptați să ajungă la Hanoi, săptămâna viitoare, pentru cel mai mare eveniment politic al anului 2019 din întreaga lume – summitul Trump-Kim.

Președintele american Donald Trump și liderul suprem al Coreei de Nord, Kim Jong-un, vor veni în Vietnam, în zilele de 27 și 28 februarie. Este a doua oară când se întâlnesc, dar analiștii prezic că această întâlnire are o semnificație mult mai mare decât summitul de anul trecut, de la Singapore.  

„Cred că ne putem aștepta la câteva rezultate bune de la acest summit. La primul summit, părțile s-au angajat numai în anumite angajamente vag formate. Cred că președintele Trump s-ar aștepta să aibă unele rezultate semnificative de la acest summit pentru a contribui la moștenirea sa politică externă și, de asemenea, pentru a-și îmbunătăți poziția în interiorul SUA înainte de următoarele alegeri prezidențiale în 2020", a declarat, pentru presa vietnameză, Lé Hồng Hiệp, expert în relații internaționale din Vietnam, cu sediul în Singapore.

Sud-coreenii sunt foarte optimiști

 

Dintre cei din Coreea de Sud, care trăiesc în Vietnam, mulți cred că săptămâna viitoare ar putea nu numai să definească viitorul celor două țări, ci ar putea ajuta chiar întreaga omenire.

Yoon Sang Ho, președintele Asociației coreene de afaceri din Hanoi, a declarat presei: „Voi fi sincer, cred că înainte de acest moment nici un sud-coreean nu și-ar fi putut imagina că va veni o zi ca aceasta, mai ales faptul că întâlnirea va fi la Hanoi. Este un lucru dincolo de așteptările și imaginația noastră. Avem așteptări foarte mari cu privire la rezultatele summitului. Dacă va fi exista și o declarație cu privire la denuclearizarea Peninsulei Coreene, ar fi singura  de la sfârșitul războiului coreean,  iar aceasta va aduce pace pentru Peninsula Coreea și va contribui la pacea mondială și la dezvoltarea omenirii".

Yoon a spus că speră că va veni ziua când nu vor mai exista două țări coreene, ci doar o singură națiune.

Un lucru garantat de întâlnirea din această lună este impactul pozitiv pe care îl va avea evenimentul, atât pentru Vietnam, cât și pentru guvernul acestei țări.

Hanoi, capitala perfectă pentru acest summit

Lê Hồng Hiệp consideră că Hanoi este alegerea perfectă. Hanoi este de asemenea un loc renumit pentru capacitatea sa de a găzdui evenimente majore internaționale, fără să existe incidente în trecut. 

În prima fază a dialogului pre-summit, partea americană a indicat că întâlnirea ar trebui să aibă loc în Đà Nẵng. Dar, ulterior, cele două părți au convenit să organizeze summit-ul la Hanoi, ceea ce înseamnă că americanii au făcut o concesie Coreei de Nord. „Dar nu este o idee rea nici pentru SUA, deoarece Hanoiul poate satisface cerințele securității, logisticii și mijloacelor de informare în masă pentru summit-ul din perspectiva SUA", a precizat Lê Hồng Hiệp presei.

El a mai adăugat: „Acest eveniment va fi o bună șansă pentru Vietnam de a-și promova poziția internațională. Poate fi o ocazie foarte bună pentru Vietnam de a-și vinde povestea de succes în lume și, astfel, să atragă mai mulți turiști și investitori în țară".

Sung-Yoon Loon, expert în Coreea de Nord la Universitatea Tufts din Massachusetts, America, a declarat pentru ziarul vietnamez TuổiTrê (Tineretul): „Vietnam, așa cum a făcut și Singapore, va câștiga mult în publicitate, imagine, turism. Vietnamul se prezintă ca o țară cosmopolită, care caută pace, având un motiv legitim neutru pentru acest moment istoric. Summit-ul va prezenta țara sud-est asiatică într-o lumină foarte pozitivă în întreaga lume. Summit-ul va spori nu numai statura internațională a Vietnamului, ci și influența sa față de China și SUA pe termen scurt”.

Locația exactă a locației pentru summit nu a fost încă anunțată.

Premierul Phúc cere eforturi maxime

 

Primul ministru de la Hanoi, Nguyễn Xuân Phúc, a cerut eforturi maxime și o coordonare eficientă între agențiile guvernamentale pentru a asigura găzduirea cu succes a celui de-al doilea summit între Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) și SUA.

Întâlnirea dintre Kim Jong-un și președintele american Donald Trump în capitala din Hanoi este un eveniment important care „a atras atenția întregii lumi”, a spus premierul Phúc.

„În urma organizării reușite a evenimentelor la nivel internațional, cum ar fi Summit-ul liderilor de cooperare economică Asia-Pacific (APEC) în 2017 și Forumul economic mondial ASEAN din 2018, a determinat faptul ca Vietnamul să fie ales ca loc de întâlnire pentru al doilea summit al RPDC-SUA. Este o altă reușită a diplomației de la Hanoi pentru poziția globală din ce în ce mai ridicată a țării noastre. Dar și rolul nostru activ și de recunoaștere a contribuțiilor pe care le avem la problemele globale ", a spus liderul guvernului vietnamez.

„Asigurarea securității și siguranței pentru summit este cea mai mare prioritate a noastră”, a spus premierul Phúc.

El a cerut, de asemenea, condițiile cele mai favorabile pentru facilitarea și accesul delegațiilor mass-media străine care vin la Hanoi.

Pregătirile trebuie să fie rapide, dar și meticuloase, astfel încât partenerii internaționali care vin în Vietnam să simtă din plin ospitalitatea vietnamezilor.  

Hanoi, declarat „City for Peace” de către UNESCO

 

PM Phúc a subliniat că summit-ul de vârf este o „ocazie valoroasă" pentru Vietnam de a-și difuza imaginea și realizările în diverse domenii, de asemenea să promoveze climatul investițional al țării și atracțiile turistice, să faciliteze comerțul și să continue integrarea internațională.

Pentru Hanoi, al doilea summit al RPDC-SUA are loc în timp ce orașul marchează două decenii de când a fost recunoscut și denumit „Oraș al Păcii" de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), fiind primul oraș din regiunea Asia-Pacific care a primit acest titlu. PM Phúc i-a îndemnat pe hanoiezi să profite de această oportunitate pentru a-și promova imaginea ca un oraș prietenos și pașnic, bogat în istorie și patrimoniu cultural, dar și plin de potențial de cooperare pentru dezvoltare.

Anterior, șeful poliției din Hà Nội, generalul-locotenent Đoàn Duy Khương, a anunțat măsuri de securitate stricte pentru zilele de dinainte și în timpul summitului, inclusiv supravegherea zilnică a unor situri importante din oraș, inclusiv Aeroportul Internațional Nội Bài, dar și stațiile de autocare. Pentru acest eveniment fiind desfășurate a 96 de echipe de patrulare care să protejeze și să suprime eventualele incidente neplăcute între orele 23:00 și 05:00. Gen-Lt Khương a cerut, de asemenea, forțelor din cadrul Ministerului Securității Publice să sprijine poliția lui Hanoi.

Trump: Vom avea, până la urmă, o denuclearizare a Coreei!”

 

Președintele american Donald Trump a declarat recent că, speră ca următoarea întâlnire cu liderul nord-coreean Kim Jong Un va aduce multe lucruri benefice, dar a spus, de asemenea, că așteaptă „fără grabă" rezultatele.

„Aș dori să văd în cele din urmă denuclearizarea completă a Coreei de Nord. Sper că Coreea de Nord și președintele Kim au în minte câteva lucruri pozitive și vom afla în curând, dar nu mă grăbesc. Cred că se vor întâmpla lucruri pozitive. Cred că va fi o zi foarte interesantă", a declarat el reporterilor, la doar o săptămână înainte de summitul de la 27-28 februarie, din Vietnam

La summitul anterior din Singapore, de anul trecut, liderii americani și nord-coreeni au elaborat un document în care s-au formulat vag termenii denuclearizării, și în care Kim a promis să lucreze pentru „denuclearizarea peninsulei coreene".

Dar întreg procesul a stagnat, de vreme ce cele două părți nu s-au pus de acord în mod concret ce presupune acest lucru.

Trump, care a vorbit recent cu omologul său sud-coreean, Moon Jae-in, a declarat că va face același lucru și cu premierul japonez Shinzo Abe.

O declarație a Departamentului de Stat între spune că Reprezentantul Special al SUA pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun, a plceat deja către Hanoi ca pregătire pentru summit.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-02-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine