2020-07-14 13:37

EXCLUSIV. Strategia pentru biodiversitate, nouă foaie de parcurs a Uniunii Europene până în 2030

 |  13:52
EXCLUSIV. Strategia pentru biodiversitate, nouă foaie de parcurs a Uniunii Europene până în 2030

Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, a lansat, recent, un document extrem de important, care, pentru moment, a trecut neobservat de către europarlamentarii români și nu numai.

Este vorba de „Strategia Uniunii Europene pentru biodiversitate pentru 2030” (vezi documentul în facsmil), care, practic, este o foaie de parcurs pe care statele UE vor fi obligate să o respecte în următorii zece ani.

„Pierdere de 5,5 - 10,5 miliarde de euro pe an, din degradarea terenurilor”

Strategia UE își propune recuperarea biodiversității prin îmbunătățirea și lărgirea rețelei de arii protejate și prin elaborarea unui plan ambițios de restaurare a naturii. Documentul precizează foarte clar că pandemia de COVID-19 va conduce cât mai urgent la măsuri de protejare a naturii, ceea ce va naște noi oportunități de afaceri și investiții imediate pentru revenirea economiei europene. UE a constatat că pierderea biodiversității și colapsul ecosistemului reprezintă una dintre cele mai mari amenințări cu care se va confrunta umanitatea în următorul deceniu, iar principalii cinci factori de pierdere a biodiversitătii sunt: modificările utilizării terenului și mării; supraexploatarea, schimbările climatice, poluarea și speciile extraterestre invazive. În stategie se mentionează faptul că peste jumătate din PIB-ul global depinde de natura și de serviciile pe care le oferă cele trei sectoare economice-construcțiile, agricultura și alimentele și băuturile și faptul că toate depind foarte mult de natură. Dar UE avertizează că în ultimele patru decenii, populațiile de animale sălbatice au scăzut cu 60% ca urmare a activităților umane, iar aproape trei sferturi din suprafața pământului a fost modificată, împingând natură într-un colț din ce în ce mai mic al planetei. De asemenea, lumea a pierdut aproximativ 3,5-18,5 miliarde de euro pe an în serviciile ecosistemice din 1997 până în 2011, din cauza schimbării acoperirii terenului și este estimată o pierdere de 5,5-10,5 miliarde de euro pe an din degradarea terenurilor.

 

„10% din pământurile UE și 10% din marea UE ar trebui să fie strict protejate”

 

 

 

Comisia Europeană menționează foarte clar în strategia recent adoptată că pentru binele mediului nostru și al economiei dar și pentru a sprijini recuperarea UE din criza COVID-19, trebuie să protejăm mai mult natura. Ca atare, CE propune ca cel puțin 30% din pământ și 30% din mare să fie protejată la nivelul UE. Această este de minimum 4% în plus pentru terenuri și 19% pentru zonele de mare în comparație cu ziua de azi. Ținta este în conformitate cu ceea ce este propus ca parte a cadrului global de biodiversitate post-2020. În acest sens, ar trebui să se pună accentul pe zone cu o valoare foarte mare a biodiversitătii sau cu potențial. Acestea sunt cele mai vulnerabile la schimbările climatice și ar trebui să li se acorde îngrijiri speciale sub formă de protecție strictă. Astăzi, doar 3% din pământ și mai puțin de 1% din zonele marine sunt strict protejat în UE. În acest sens se recomandă a se proteja aceste zoneși în acest spirit, cel puțin o treime din zonele protejate-reprezentând 10% din pământurile UE și 10% din marea UE-ar trebui să fie strict protejat. Aceasta este în conformitate cu ambiția globală propusă. În acest sens al protejării naturii, Comisia Europeană a propus trei anagajmente cheie până în 2030

 1. Protejați legal cel puțin 30% din suprafața terestră a UE și 30% din suprafața mării a UE și să se integreze coridoarele ecologice, ca parte a unei adevărate rețele transeuropene de natură.

 2. Protejați strict cel puțin o treime din zonele protejate ale UE, inclusiv toate UE unde rămase păduri primare și de creștere veche. 

 3. Gestionarea eficientă a tuturor ariilor protejate, definind clar obiectivele de conservare, măsurile și monitorizarea corespunzătoare a acestora.

 

„Reducere cu 50% a utilizării pesticidelor, până în 2030”

 

Comisia Europeană a menționat în această strategie că va lua măsuri de reducere cu 50% a utilizării totale a pesticidelor chimice și a riscurilor până în 2030 și a reducerii cu 50% a utilizării de pesticide mai periculoase până în 2030. Pentru a oferi spațiu pentru animale sălbatice, plante, polenizatori și regulatori naturali de dăunători, în strategie se subliniază că este nevoie urgentă de a aduce înapoi cel puțin 10% din suprafața agricolă, cu caracteristici de peisaj cu diversitate ridicată. De asemenea, s-a ajuns la concluzia că agricultura ecologică oferă cu 10-20% mai multe locuri de muncă la hectar decât fermele convenționale și creează valoare adăugată pentru produsele agricole. De aceea, pentru a profita la maxim de acest potențial, cel puțin 25% din terenurile agricole ale UE trebuie cultivate organic până în 2030. Pentru a face posibil acest lucru, Comisia Europeană va propune UE, în 2021, o strategie dedicată pentru pădure care va include o foaie de parcurs pentru plantarea a cel puțin 3 miliarde de copaci suplimentari în UE până în 2030, respectând pe deplin principiile ecologice.

 

Biodiversitate obligatorie pentru orașele cu peste 20.000 de locuitori

Pentru a readuce natura în orașe și a răsplăti acțiunea comunitătii, Comisia Europeană solicită orașelor europene cu cel puțin 20.000 de locuitori să dezvolte planuri ambițioase de ecologizare urbană până la sfârșitul anului 2021. Acestea ar trebui să includă măsuri de creare a biodiversității în orașe prin accesibilitate la păduri, parcuri și grădini, prin crearea de ferme urbane, acoperișuri și pereți verzi, dar și străzile “căptușite” de copaci, pajiști urbane și garduri verzi. 

 

 Planul de restaurare a naturii europene

 

Strategia UE privind biodiversitatea include și o serie de angajamente cheie care trebuiesc îndeplinite până în 2030. Acestea sunt: 

 1. Obiectivele de restaurare a naturii UE obligatorii din punct de vedere legal care urmează să fie propuse în 2021, sub rezerva unui impact de evaluare.

 2. Declinul polenizatorilor este inversat. 

 3. Riscul și utilizarea pesticidelor chimice este redus cu 50% și utilizarea mai periculoase pesticidele sunt reduse cu 50%.

 4. Cel puțin 10% din suprafața agricolă este sub formă de peisaj cu diversitate ridicată. 

 5. Cel puțin 25% din suprafața agricolă se află sub gestionarea agriculturii ecologice și preluarea de practicile agroecologice sunt semnificativ crescute. 

 6. Trei miliarde de copaci noi sunt plantați în UE, respectând pe deplin principiile ecologice. 

 7. S-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește remedierea siturilor contaminate.

 8. Cel puțin 25.000 km de râuri cu curgere liberă sunt restabiliți. 

 9. Există o reducere de 50% a numărului de specii din Lista Roșie amenințate de extratereștri invazivi specii. 

 10. Pierderile de nutrienți din ingrășăminte sunt reduse cu 50%, ceea ce duce la reducerea acestora utilizarea ingrășămintelor cu cel puțin 20%. 

 11. Orașele cu cel puțin 20.000 de locuitori au un plan ambițios de ecologizare urbană. 

 12. Nu se folosesc pesticide chimice în zonele sensibile, cum ar fi zonele verzi urbane ale UE. 

13. Impacturile negative asupra speciilor și habitatelor sensibile, inclusiv asupra fundurilor marine activitățile de pescuit și extracție sunt reduse substanțial pentru a obține un mediu bun stare. 

 14. Captura accidentală a speciilor este eliminată sau redusă la un nivel care permite recuperarea speciilor și conservare.

 

Foaia de parcurs 

 

Prin elaborarea acestei strategii, Comisia Europeană va pune în aplicare o nouă biodiversitate europeană, adică un cadru general de guvernare. Acest lucru va consta într-o hartă a obligațiilor și angajamentelor și, totodată, va stabili și o foaie de parcurs pentru implementarea acestora. Pentru a răspunde nevoilor acestei strategii, inclusiv a prioritătilor de investiții pentru Natura 2000 și ecologice infrastructura, se vor aloca cel puțin 20 de miliarde de euro pe an. De asemenea, prin restaurarea naturii se va aduce o contribuție majoră la obiectivele climatice și astfel va fi investită proporția din 25% din bugetul UE dedicat acțiunilor climatice, biodiversității și soluțiilor bazate pe natură. În plus, în cadrul Invest EU, va fi demarată o inițiativă dedicată capitalului natural și a economiei circulare stabilită pentru a mobiliză cel puțin 10 miliarde de euro în următorii 10 ani, bazată pe parteneriat public - privat, adică printr-o finanțare combinată.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-25

Documente:Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz