2020-05-30 22:28

Există această posibilitate: Primul TEST nuclear american după 1992

 |  22:05
Există această posibilitate: Primul TEST nuclear american după 1992

În opinia unui înalt responsabil american citat de Washington Post, dacă Statele Unite ar arăta că pot efectua ''rapid'' un test nuclear aceasta ar fi o bună tactică de negociere într-o perioadă în care Washingtonul încearcă să încheie cu Rusia şi China un acord tripartit asupra armelor nucleare.

Administraţia preşedintelui Donald Trump a evocat posibilitatea efectuării primului test nuclear american după anul 1992, ca avertisment la adresa Rusiei şi Chinei, decizie ce ar reprezenta o schimbare radicală a politicii de apărare a SUA, potrivit ediţiei de vineri a cotidianului Washington Post, citat de AFP.

Moscova și Beijingul au dezmințit

Conform acestei publicaţii, care citează un înalt responsabil guvernamental şi doi foşti responsabili, toţi sub acoperirea anonimatului, discuţia a avut loc în timpul unei reuniuni desfăşurate pe 15 mai şi a survenit după ce oficiali americani au spus că Rusia şi China ar efectua astfel de teste. Moscova şi Beijingul au dezminţit, în timp ce Washingtonul nu a adus dovezi în sprijinul acelor afirmaţii, potrivit  Agerpres.

Reuniunea menționată s-a încheiat fără o decizie, iar sursele au păreri diferite cu privire la continuarea acestei discuţii, potrivit cotidianului american. Decizia va avea consecințe importante în relația cu celelalte puteri nucleare și va încălca un acord de zeci de ani în acestă privință, scriu jurnaliștii americani.

Ar distruge orice șansă

SUA sunt singura țară care a folosit o armă nucleară, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Din 1945, cel puțin opt țări au efectuat aproximativ 2.000 de teste nucleare. Jumătate dintre acestea au aparținut SUA, mai scrie Washington Post.

În opinia lui Beatrice Fihn, membră a Campaniei internaţionale pentru abolirea armelor nucleare (ICAN), grupul care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2017, un eventual test nuclear american ar putea conduce la declanşarea unui nou Război Rece. ''Aceasta ar distruge orice şansă de a evita o nouă şi periculoasă cursă a înarmării nucleare. Aceasta ar conduce în final la erodarea cadrului mondial al controlului armamentelor'', a estimat ea într-un comunicat. Relatarea din Washington Post survine după ce preşedintele Donald Trump a anunţat retragerea SUA din tratatul Cer Deschis (Open Skies), acuzând Rusia că încalcă acest acord ce permite zboruri de observaţie între statele semnatare pentru verificarea mişcărilor militare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine