2020-04-07 23:47

Experții comerciali au optimizat potențialul de investiții și investiții UE-Vietnam

 |  13:18
Experții comerciali au optimizat potențialul de investiții și investiții UE-Vietnam

Recent, la Strasbourg, Parlamentul European (PE) și-a dat acordul pentru ratificarea Acordului de liber schimb al UE-Vietnam (EVFTA) și al Acordului de protecție a investițiilor UE-Vietnam (EVIPA). Experții comerțului exterior din Vietnam au fost încântați de decizia UE de a ratifica acordurile de comerț liber și de investiții dintre R.S. Vietnam și blocul comunitar, totodată aceștia au prezis o creștere puternică a comerțului și a investițiilor între cele două entități.

„Acesta este un moment istoric pentru relațiile UE-Vietnam și unul care va deschide ușa unui nou capitol al comerțului și investițiilor sporite între cele două entități economice. Aceast lucru va permite afacerilor europene să fie în fruntea viitoarei etape a dezvoltării socio-economice a statului asiatic și să se asigure că și companiile dar și consumatorii vietnamezi au accesul privilegiat la piețele, produsele și serviciile europene”, a declarat Nicolas Audier, președintele EuroCham pentru Vietnam News.

„Unul dintre cele mai cuprinzătoare acorduri de liber schimb pe care l-a semnat UE” - membruPE

Miercuri 12 februarie a.c., la Strasbourg, Franța, Parlamentul European (PE) și-a dat consimțământul pentru ratificarea Acordului de liber schimb UE-Vietnam (EVFTA) și a Acordului de protecție a investițiilor UE-Vietnam (EVIPA), pe care membrul PE Geert Bourgeois l-a descris ca fiind ”unul dintre cele mai cuprinzătoare și ambițioase acorduri de liber schimb pe care UE le-a semnat pentru prima dată, cu o țară în curs de dezvoltare”.

Bourgeois a declarat că acordurile se bazează pe parteneriat benefic, reciproc, împărtășind obiective și valori comune pentru a încuraja dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă, pentru a spori competitivitatea, pentru a atenua sărăcia și a promova o reformă instituțională puternică.

„Vietnamul este una dintre cele mai deschise și libere economii din regiunea ASEAN”, a spus el, afirmând că acordurile sunt un pas important către obiectivul UE de a stabili un pact de liber schimb cu ASEAN.

Ministrul federal german pentru afaceri economice și energie a declarat agenției de știri din Vietnam că acordurile vor debloca o piață imensă pentru produsele și serviciile UE, având în vedere că Vietnamul este o piață din ce în ce mai importantă pentru companiile din UE.

Între timp, directorul Federal German Industries a salutat, de asemenea, decizia PE, afirmând că întreprinderile germane „au avut un suspin de ușurare” atunci când acordurile au fost ratificate și au solicitat intrarea rapidă în vigoare a acordului.

Conform datelor Asociației Camerelor și Comerțului și Industriei Germane, exporturile germane către Vietnam au ajuns la 4,1 miliarde de euro (aproximativ 4,5 miliarde USD) în 2018, în creștere cu 18% față de anul 2017, în timp ce produsele vietnameze expediate în UE au fost în valoare de 9,8 miliarde de euro, în creștere cu 1,4 la sută.

Conform acordului, Vietnamul va reduce 65% din impozitul pe import pentru mărfurile UE după intrarea în vigoare a acordului, în timp ce restul de impozite vor fi zero pe o perioadă de 10 ani. Între timp, UE va reduce mai mult de 70 la sută din tarifele la produsele de bază ale Vietnamului odată ce acordul va fi efectiv, iar restul va fi eliminat în următorii șapte ani.

EVFTA este un acord de comerț liber de nouă generație, o  „autostrada occidentală”

Vũ Tiến Lộc, președintele Camerei de Comerț și Industrie din Vietnam, a declarat că EVFTA este un acord de comerț liber de nouă generație, care este considerat o „autostrada occidentală”, care face legătura între Vietnam și o piață-lider foarte mare și globală atât din punct de vedere financiar cât și tehnologic.

El a spus că urmarea a fluxului comercial dar și a capitalului și tehnologiei de investiții pe care le vor aduce întreprinderile din UE, este de așteptat să crească și valoarea adăugată și conținutul tehnologic al etapelor de producție din Vietnam.

„În plus, eforturile de a atinge standardele internaționale privind guvernanța națională și corporativă și mediul de muncă ar crea, de asemenea, un nou impuls pentru strategia de dezvoltare durabilă a Vietnamului”, a declarat Lộc.

După ratificarea UE, următorul și ultimul pas înainte ca EVFTA să poată intra în vigoare este un vot în Adunarea Națională a Vietnam din aprilie-mai 2020, în timp ce EVIPA are încă nevoie de aprobarea parlamentară a tuturor statelor membre ale UE.

Ministrul vietnamez al Industriei și Comerțului, Trần Tuấn Anh, a declarat că ”ministerul va colabora cu alte ministere pentru finalizarea documentelor care vor fi transmise președintelui înainte de a le transmite Adunării Naționale. Dacă totul merge bine, EVFTA va fi ratificat în mai și va intra în vigoare în iulie 2020, a spus ministrul.

De menționat că acordurile EVFTA și EVIPA au fost semnate din partea blocului comunitar pe timpul președinției românești a UE, de către ministrul român al IMM și Mediului de Afaceri, Radu Ștefan Oprea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-14



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE






PUBLICITATE


Conferinta-Business



Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine