2020-03-29 04:10

Faceți PLAJĂ cât mai puteți

 |  11:55
Faceți PLAJĂ cât mai puteți

Plajele de nisip oferă deseori primul mecanism de protecţie împotriva furtunilor şi inundaţiilor. Fără acestea, impactul evenimentelor climatice extreme va fi mai mare…Pentru ce trebuie să fim pregătiți și care este cel mai grav scenariu?

Schimbările climatice şi creşterea nivelului apelor oceanelor ar putea duce la dispariţia a jumătate dintre plajele de nisip din lume până în 2100, potrivit unui studiu apărut în revista Nature Climate Change și menționat de France Presse. Chiar dacă omenirea reduce drastic emisiile de gaze cu efect de seră responsabile de încălzirea climatică, peste o treime din litoralul nisipos este ameninţat, potrivit acestui studiu. Dispariţia acestuia va avea consecinţe în ceea ce priveşte activităţile turistice, dar nu doar atât. "În afara turismului, plajele de nisip oferă deseori primul mecanism de protecţie împotriva furtunilor şi inundaţiilor şi fără acestea, impactul evenimentelor climatice extreme va fi probabil mai mare", a avertizat conducătorul studiului, Michalis Vousdoukas, cercetător în cadrul Centrului comun de cercetare al Comisiei Europene, care a adăugat "trebuie să ne pregătim".

Noile amenințări

Studiul cercetătorilor a luat în calcul două scenarii, cel ''mai grav'', în care emisiile de gaze cu efect de seră vor continua în ritmul actual, sau un altul, în care încălzirea globală este limitată la 3 grade Celsius, un nivel de asemenea ridicat. Plajele de nisip sunt periclitate de fenomenul eroziunii provocat de noile construcţii, creşterea nivelului mărilor, furtunilor, care ameninţă infrastructuri şi vieţi. Imaginile din satelit studiate de oamenii de știință de la Joint Research Centre, institutul de cercetare al Comisiei Europene, arată că, în 30 de ani, vor dispărea 36 km de plajă, adică 13,6% din totalul plajelor din lume. O altă amenințare importantă o reprezintă oamenii, respectiv turiștii. Care au umplut cu gunoaie și chiar au devalizat, în ultima vreme, plaje considerate unicat. Chiar și la noi în țară, de exemplu, paradisul reprezentat de Plaja Vadu este ameninţat de sutele de kilograme de gunoaie lăsate în urmă de turişti.   

Plajele de la noi

Australia ar putea fi ţara cel mai grav afectată, cu aproape 15.000 de kilometri de plaje de nisip care vor fi şterşe de pe hartă în următorii 80 de ani, urmată de Canada, Chile, Statele Unite. Mexic, China, Rusia, Argentina, India şi Brazilia se află de asemenea pe lista ţărilor afectate. Gambia și Guinea-Bissau își vor pierde 60% din mica întindere de plajă pe care o au, iar Marea Britanie, undeva între 27,7% și 43,7%.

La noi în țară specialiștii vorbesc despre cea mai grava situatie din ultimii 80 de ani. Specialiștii care monitorizează înaintarea mării spre țărm spun că pericolul este foarte mare. Pe lângă cauzele naturale și lipsa digurilor de protecție amplifică acest fenomen. Mai grav este că apa înghite acum pământul într-un ritm aproape dublu decât în mod obișnuit. Aproape că nu există stațiune de la noi care să nu fi avut de suferit de pe urma furtunilor, însă Mamaia, Eforie, Jupiter, 2 Mai și Vama Veche sunt cele mai afectate.

La nivel mondial, în cel mai grav scenariu, 49,5% dintre plajele de nisip ar dispărea, echivalentul a circa 132.000 de kilometri de coastă, iar în celălalt caz, circa 95.000 de kilometri ar fi vizaţi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-04Parerea ta...

AER NISIP MARE SI SOARE
04 Mar 2020

Aerul murdar taie milioane de vieți la nivel mondial. "Există foarte puține întrebări că poluarea aerului este responsabilă pentru decese și boli" Poluarea aerului depășește, de asemenea, principalii ucigași la nivel mondial, precum in boli de inima, HIV / SIDA, malaria (mosquitoes) Când țânțarul își mușcă victima, injectează paraziții în acea persoană. Odată ce paraziții intră în corpul tău, ei călătoresc către ficatul tău , nu mai discutam despre temutul virus Coronavirus si Ebola
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine