2020-07-15 15:48

Faliment în Statele Unite ale Americii: Puerto Rico a intrat în incapacitate de plată

 |  18:27
Faliment în Statele Unite ale Americii: Puerto Rico a intrat în incapacitate de plată

Problemele economiei portoricane împiedică autorităţile de la San Juan să îşi plătească tranşele datorate creditorilor. Analiştii se aşteaptă ca Puerto Rico să fie dat în judecată de creditori şi să se confrunte cu un restricţionarea accesului la piaţa de împrumuturi.

Puerto Rico, un teritoriu american care deţine statutul de commonwealth, a intrat luni în incapacitate de plată. Autorităţile portoricane au reuşit să achite doar de 628.000 de dolari dintr-o datorie de 58 de milioane de dolari faţă de Corporaţia Finanţelor Publice (CFP). Anterior, autorităţile de la San Juan au efectuat o plată de 483 de milioane de dolari către mai multe fonduri speculative de pe Wall Street. Potrivit Mediafax, Guvernul portorican a luat decizia de a ignora plata către CFP numai pentru că aceasta, reprezentant al  cetăţenilor portoricani şi al altor cooperative de credit, are mai puţine şanse de a câştiga un eventual proces împotriva autorităţilor insulei.

Preşedintele Băncii pentru Dezvoltare a Guvernului portorican,  Melba Acosta Febo, a afirmat într-un comunicat că incidentul produce „îngrijorări serioase” în raport cu capacitatea autorităţilor portoricane de a-şi respecta obligaţiile asumate în faţa creditorilor şi a populaţiei. Emily Raimes, vicepreşedinte al Moody’s Investors Service, este de părere că autorităţile din San Juan vor rata şi alte plăţi către creditori, întrucât situaţia economică se va înrăutăţi.

Soluţii de avarie

Guvernatorul portorican Alejandro Garcia Padilla a anunţat înfiinţarea unei echipe însărcinate cu pregătirea unui plan de restructurare a datoriei „istorice”. Printre măsurile care ar putea fi luate în perioada următoare se numără eliminarea concediului cu plată şi stabilirea unor niveluri de salarizare sub cele din restul federaţiei americane.  Conform AP, un grup de creditori externi a propus o serie de măsuri economice care au stârnit nemulţumirea portoricanilor: concedieri din sistemul de stat, scăderea subvenţiilor acordate universităţii şi reducerea ajutoarelor oferite prin Medicaid, programul american de ajutorare a persoanelor aflate în dificultate.

Emigraţia portoricană şi visul american

Datoria externă a Puerto Rico este evaluată în prezent la 72 de miliarde de dolari. Din cauza deceniului de criză economică şi a şomajului ridicat (12%), tot mai mulţi portoricani se mută în statele americane. Numai între 2010 şi 2013 populaţia a scăzut cu 144.000, fiind estimată în prezent la 3,5 milioane de locuitori. Principalele destinaţii pentru emigranţii portoricani sunt Florida şi New York.

Un tânăr de 26 de ani, Omar Rodriguez, fost funcţionat guvernamental în Puerto Rico, a povestit reporterilor de la CNN că situaţia sa financiară s-a îmbunătăţit abia după ce s-a mutat în statul Texas din sudul Statelor Unite ale Americii. Acum are două slujbe - angajat la un restaurant din cadrul Universităţii Texas şi asistent la o şcoală -, în timp ce soţia sa a reuşit să se angajeze ca profesoară. Amândoi soţii mărturisesc că se bucură de o viaţă mult mai liniştită ca atunci când sunt acasă. „Nu îmi imaginez că mă voi bucura de aceeaşi calitate a traiului în Puerto Rico în acest moment, iar acest lucru mă întristează”, a spus, mâhnit, bărbatul. Rodriguez a mai vorbit reporterilor de la CNN despre cât de greu i-a fost să îşi ia rămas bun de la părinţii săi şi despre problemele cu care se confruntă familia soţiei. Locuitori ai Trujillo Alto, aceştia din urmă nu a avut acces la apă vreme de câteva zile. Mai grav este că în alte oraşe situaţia este chiar mult mai gravă, fiind necesară raţionalizarea apei. „La un moment dat economia şi traiul în Puerto Rico vor fi atât de rele încât o vei putea lua razna”, este de părere Rodriguez.

Glumă germană

Situaţia financiară a Puerto Rico a fost subiectul unei glume făcute de ministrul de Finanţe al Germaniei, Wolfgang Schäuble, într-o convorbire cu Jack Lew, secretarul trezoreriei americane, relatează Agerpres. „Zilele astea i-am oferit prietenului meu Jack Lew să luăm noi Puerto Rico în zona euro, dacă Statele Unite sunt dispuse să ia Grecia în uniunea dolarului”, a spus, glumind, oficialul german. Datoria Greciei este estimată la peste 300 de miliarde de euro, iar cea a Puerto Rico este evaluată la 72 de miliarde dolari. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz