2019-12-06 02:35

Faliment sau austeritate? Grecia îşi decide viitorul la alegerile legislative anticipate

 |  18:31
Faliment sau austeritate? Grecia îşi decide viitorul la alegerile legislative anticipate

Cu toate că unele reforme şi-au arătat efectele, grecii sunt îngrijoraţi de rata şomajului în continuare ridicată (de peste 25%) şi de salariile de multe ori înjumătăţite de la declanşarea crizei. Pe acest fond, elenii au ieşit duminică la votul din cadrul alegerilor legislative anticipate, care ar putea aduce la putere partidul Syriza, a cărui miză este redobândirea suveranităţii în faţa creditorilor internaţionali UE, BCE şi FMI. Practic, grecii au de ales între austeritate şi un faliment care ar urma să fie negociat.

Astfel, ultimele sondaje anunţau o victorie a Syriza cu un avans între 2,9 şi 6,7% faţă de formaţiunea Noua Democraţie (ND) a premierului conservator Antonis Samaras. Guvernul de coaliţie cu socialiştii Pasok a acceptat din 2012 aproape toate reformele cerute de UE, BCE şi FMI în schimbul unor împrumuturi acordate Greciei în valoare de 240 miliarde de euro menite să-i asigure supravieţuirea.

La ultimul miting electoral, liderul Syriza, Alexis Tsipras, a spus că lupta pe care o duce este „pentru toate popoarele Europei” şi are ca obiectiv „să pună capăt austerităţii”. Totul pentru un singur scop: evitarea a ceea ce el a numit „sfârşitul democraţiei”. În replică, premierul Samaras speră că „accidentul Tsipras nu se va petrece” şi a acuzat Syriza că este un partid „care nu ştie ce este Europa, nu înțelege Europa” şi care „va mobiliza Europa” împotriva Greciei.

Merkel îndeamnă la calm

Cu toate că sunt îngrijoraţi din cauza situaţiei, partenerii europeni ai Greciei au ales să dea dovadă de calm în aşteptarea rezultatelor scrutinului care se va încheia la ora 17.00 GMT (n.r. 19.00, ora României). „Populaţia elenă va alege în mod liber şi independent calea pe care doresc să o urmeze. Sunt sigură că vom găsi soluţii cu calm”, a declarat cancelarul german Angela Merkel despre situaţia politică actuală din Grecia.

Syriza speră să obţină majoritate absolută, datorită unui bonus de 50 de locuri (n.r. - din 300) atribuite automat câştigătorului. Pentru ca acest scenariu să fie posibil, formaţiunea ar avea nevoie să obţină 36% din sufragii, iar 12% din alegători ar trebui să voteze pentru partidele care nu vor intra în parlament pentru că vor obţine mai puţin de 3% din voturi fiecare, ceea ce este greu de îndeplinit.

Syriza poate apela la alianţe

Astfel, Syriza va încerca să se alieze cu partide precum Potami (n.r. - Râul), formaţiune nou apărută de centru-stânga creditată în sondaje cu 5-6% din intenţiile de vot şi care a reuşit să intre cu doi deputaţi (n.r. - din 21 de aleşi greci) în Parlamentul European în luna mai. Creditată cu 3% din intenţiile de vot, mişcarea Grecii Independenţi poate reprezenta un alt partener posibil pentru Syriza. Rezultatul formaţiunii neonaziste Zori Aurii constituie de asemenea o altă miză electorală.

Cu toate că zeci de membri ai săi sunt implicaţi într-un proces pentru „apartenenţă la o organizaţie criminală”, iar şapte din cei 16 deputaţi ai săi riscă închisoarea, între care şi liderul formaţiunii, Zori Aurii ar putea rămâne cea de-a treia formaţiune politică a ţării. Se ia în calcul totuşi inclusiv varianta unui eşec al partidelor situate pe primele trei locuri în alegeri. Dacă acest lucru se va întâmpla, grecii vor fi nevoiţi să se întoarcă la urne în luna martie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-01-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray