2020-05-30 22:26

“Fapte, imagini, dovezi, poziţia juridică, TOTUL...”. Ucraina ia poziție împotriva Rusiei

 |  15:26
“Fapte, imagini, dovezi, poziţia juridică, TOTUL...”.  Ucraina ia poziție împotriva Rusiei

"Astăzi, transmitem poziţia noastră detaliată juridic tribunalului Internaţional. Fapte, imagini, dovezi, poziţia juridică, totul este sistematizat şi expus"…

Aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, citat de Gordon.ua. Este vorba despre faptul că Ucraina depune azi, vinery, la Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării un memorandum explicativ, în sprijinul procesului său împotriva Rusiei, căreia îi cere achitarea unor despăgubiri pentru incidentul naval din 2018 din Marea Neagră, când trei nave militare ucrainene au fost sechestrate cu forţa de gărzile de coastă ruse, potrivit EFE.

Incidentul a avut loc la 25 noiembrie 2018 când gărzile de coastă ruse au deschis focul şi au tras asupra navelor ucrainene, blocându-le trecerea prin strâmtoarea Kerci în drumul lor spre Marea Azov, după cum notează Agerpres. Cei 24 de marinari reţinuţi au fost acuzaţi de trecere ilegală a frontierei ruse şi transferaţi într-o închisoare din Moscova. Ucraina a declarat că marinarii săi sunt prizonieri de război, lucru pe care Rusia l-a respins. În cele din urmă, cei 24 de marinari au fost eliberaţi la 7 septembrie în primul schimb masiv de prizonieri între Rusia şi Ucraina de când a izbucnit războiul din estul Ucrainei, în 2014.

Este oficial

"De acum încolo este oficial. Documentul va fi trimis astăzi. Începem o nouă etapă în lupta pentru dreptate şi împotriva agresiunii ruse în instituţiile juridice internaţionale", a declarat şeful diplomaţiei ucrainene. Ministrul a subliniat că ţara sa nu vrea răzbunare, ci dreptate şi că Rusia trebuie să răspundă pentru că a încălcat Convenţia ONU privind dreptul naval, pentru că i-a încarcerat pe marinarii ucraineni timp de nouă luni şi pentru că a sechestrat navele timp de 11 luni.

În acest sens, Ienin a adăugat că Ucraina va solicita despăgubiri pentru daunele materiale şi morale cauzate de Rusia, deşi nu a specificat care va fi suma. Kuleba a amintit că adjunctul ministrului de externe Evgheni Ienin - care a semnat memorandumul în cursul unei conferinţe de presă - va fi însărcinat cu reprezentarea Ucrainei în toate instanţele internaţionale în care sunt intentate procese împotriva Rusiei. Marea internă Azov este împărţită între Rusia şi Ucraina în baza unui acord bilateral semnat în 2003 care garantează libertatea navigaţiei prin strâmtoarea Kerci, care o leagă cu Marea Neagră.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine