2020-02-28 14:17

Fidel Castro se intoarce

 |  10:25
Fidel Castro se intoarce

Liderul comunist cubanez, Fidel Castro, a avertizat, sâmbătă,Washingtonul asupra consecinţelor unui război nuclear împotriva Iranului încadrul primului său discurs rostit în faţa Parlamentului de la Havana de lacedarea puterii, în urmă cu patru ani.

Îmbrăcatîntr-o cămaşă kaki, Fidel Castro, care va împlini vineri 84 de ani, a fostîntâmpinat cu aplauze de deputaţi, membrii Guvernului şi de fratele şisuccesorul său, Raul, în vârstă de 79 de ani, potrivit imaginilor transmise în directde televiziunea cubaneză.

Cunoscut pentru discursurile-fluviu din timpul preşedinţiei, FidelCastro a rostit de această dată o alocuţiune de aproximativ zece minute pentrua evoca pericolul ca disputa dintre Statele Unite, Israel şi Iran să setransforme într-un război mondial. El nu a evocat situaţia din Cuba.

PreşedinteleStatele Unite, Barack Obama, "din cauza numeroaselor sale ocupaţii, nuşi-a dat încă seama de acest lucru, dar consilierii săi au început săînţeleagă", a declarat Fidel Castro, în picioare, de la tribună.

Aceasta a fost prima dată când "comandantul suprem" s-aexprimat în direct la televiziune de la boala gravă care l-a constrâns să îicedeze preşedinţia fratelui său, la 31 iulie 2006.

La 26 iulie, părintele Revoluţiei cubaneze, care a rămas prim-secretaral Partidului Comunist, declara că solicită organizarea unei şedinţeextraordinare a Parlamentului pentru a avertiza împotriva iminenţei unuiconflict nuclear.

Într-o notă publicată miercuri în presa locală, el a lansat un"apel" către Barack Obama în care îl avertiza să stea deoparte deorice intervenţie militară împotriva Iranului, care este în colimatorul marilorputeri din cauza programului său nuclear controversat.

În ultimele săptămâni, Fidel Castro, care s-a consacrat în timpulconvalescenţei elaborării de "reflecţii" pe teme actuale şimemoriilor sale, a ieşit de mai multe ori în public pentru a discuta desprecriza iraniană.

De la revenirea sa foarte mediatizată pe scena publică, Fidel Castro nua evocat niciodată situaţia din insula comunistă, aflată sub autoritateafratelui său.

El nu a asistat la ceremonia oficială organizată cu ocazia sărbătoriinaţionale din 26 iulie, nici la 1 august la şedinţa obişnuită a Parlamentului,care se reuneşte de obicei de două ori pe ani, şi care a discutat despre gravacriză socio-economică din Cuba.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-04-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine