2020-08-10 22:09

Finlanda prelungește concediul parental și îl împarte în mod egal între părinți

 |  11:00
Finlanda prelungește concediul parental și îl împarte în mod egal între părinți

Guvernul din Finlanda a anunţat miercuri prelungirea concediului parental total de la 11,5 luni la 14 luni, de care vor beneficia ambii părinți în mod egal.

Potrivit guvernului învestit în decembrie, ambii părinţi vor beneficia de concedii plătite pentru îngrijirea copiilor de 164 de zile, respectiv de 6,6 luni.

Femeile însărcinate vor primi încă o lună pe lângă acest concediu, iar părinţii singuri vor putea folosi alocaţia oferită pentru doi părinţi.

Părinţii vor putea păstra 69 de zile pentru a le utiliza ulterior.

Schimbările vor intra în vigoare cel mai devreme în 2021, proiectul fiind dezvoltat de un grup de lucru oficial.

Guvernul nu a precizat cât din acest concediu va fi plătit integral.

Ministrul pentru Afaceri Sociale şi Sănătate, Aino-Kaisa Pekonen, a spus că reforma este ”o investiţie în viitorul familiilor şi bunăstarea familiilor”.

Pekonen a arătat că planul va marca ”o schimbare mare de atitudine” şi va întări relaţii avută de ambii părinţi cu copilul lor, la începutul vieţii acestuia.

Pekonen a recunoscut că schimbarea ”nu va rezolva singură problemele de zi cu zi ale familiilor cu copii mici”, adăugând că este necesară şi o schimbare către ”o atitudine prietenoasă familiilor la locul de muncă”.

Premierul finlandez Sanna Marin a spus în cadrul unei comisii de la Forumul Economic Mondial de luna trecută că a împărţit în mod egal concediul parental cu soţul ei, ambii întrerupând activitatea profesională timp de şase luni pentru a avea grijă de fiica lor.

Marin, cel mai tânăr premier din lume, a recunoscut la momentul respectiv că Finlanda are nevoie de o reformă în domeniul concediului parental, explicând că ”prea puţini taţi petrec timp cu copiii lor când sunt mici”.

Suedia are cel mai generos concediu parental plătit din Europa, pentru ambele sexe, oferind părinţilor un concediu total de 480 de zile, respectiv 240 de zile pentru fiecare.

Estonia are cel mai bun concediu maternal, oferind mamelor 85 de săptămâni plătite integral, ceea ce înseamnă un an şi jumătate, potrivit unui raport al Unicef din 2019.

Potrivit raportului, Statele Unite sunt singura ţară din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică fără un concediu maternal sau paternal plătit la nivel naţional.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz