2020-07-11 17:31

Foarte tare: Coronavirusul NU a fost inclus la agenți biologici cu risc maxim. De ce?

 |  00:50
Foarte tare: Coronavirusul NU a fost inclus la agenți biologici cu risc maxim. De ce?

Comisia Europeană a indicat joi că a decis să nu plaseze noul coronavirus în grupa agenţilor biologici cu risc maxim prevăzută în legislaţia europeană privind protecţia lucrătorilor.

Mai precis, Comisia Europeană, prin decizia Comitetul de progres tehnic, format din CE și experți din statele membre, a decis să nu plaseze noul coronavirus în grupa agenților biologici cu risc maxim, Grupa a 4-a. Această decizie a fost criticată de sindicate, potrivit AFP. “Regretăm această decizie”, a declarat secretarul general adjunct al Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES), Per Hilmersson, într-un comunicat.

CES consideră că ar fi fost perfect oportună includerea coronavirsului în categoria cea mai ridicată, “nu doar din cauza absenţei unui tratament sau vaccin eficace, dar şi pentru că există un risc ridicat de transmitere a virusului de către lucrătorii în contact cu publicul”. Comisia Europeană a inclus coronavirusul în grupa cu agenți biologici pentru care există în general o profilaxie sau un tratament eficace!

Grupa cea mai periculoasă

Anunțul a stârnit nemulțumirea sindicatelor care ceruseră includerea noului coronavirus în grupa cea mai mare de risc, având în vedere absența unui tratament sau vaccin eficace, dar și riscul ridicat de transmitere. O directivă europeană din anul 2000 privind protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi biologici la locurile de muncă stabileşte o scară de gravitate pe patru niveluri. Astfel, Grupa 1, cu gradul cel mai mic de pericol, nu este “susceptibilă să provoace o maladie la om”.

Grupa a 4-a, cea mai periculoasă, în plus faţă de provocarea de maladii grave, “constituie un pericol serios pentru lucrători” şi prezintă un “risc ridicat de propagare în colectivitate”.

Ce înseamnă fiecare Grupă

Comitetul de progres tehnic (format din Comisia Europeană şi experţi ai statelor membre) “a emis o opinie pozitivă pentru includerea COVID-19 pe listă (…) cu riscul 3”, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a executivului UE, Marta Wieczorek, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Dacă nu știați, există o Directivă a Consiliului 90/219/CEE din 23 aprilie 1990 privind utilizarea limitată a microorganismelor modificate genetic, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. L 117 din 8 mai 1990.

 Agenţii biologici sunt clasificaţi în 4 grupe de risc, în funcţie de importanţa riscului de infecţie pe care îl prezintă, astfel: Grupa 1 - agenţi biologici care nu sunt susceptibili să provoace o boală la om; Grupa 2 - agenţi biologici care pot provoca o boală omului şi constituie un pericol pentru lucrători. Propagarea lor în colectivitate este improbabilă. Există, în general, o profilaxie sau un tratament eficace; Grupa 3 - agenţi biologici care pot provoca îmbolnăviri grave la om şi constituie un pericol serios pentru lucrători. Ei pot prezenta un risc de propagare în colectivitate, dar există în general o profilaxie sau un tratament eficace; Grupa 4 - agenţi biologici care pot provoca boli grave omului şi constituie un pericol serios pentru lucrători. Ei pot să prezinte un risc ridicat de propagare în colectivitate şi nu există în general o profilaxie sau un tratament eficace.

Decizia CEE ar urma să intre în vigoare în cursul lunii iunie, după cum a mai spus Marta Wieczorek, precizând că Parlamentul European şi Consiliul (care reprezintă statele membre) au la dispoziţie o lună pentru a i se opune.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz