2020-01-27 13:40

Fostul primar al Londrei a luptat pentru Brexit degeaba. Trădat, Boris Johnson nu mai candidează

 |  19:42
Fostul primar al Londrei a luptat pentru Brexit degeaba. Trădat, Boris Johnson nu mai candidează

Trădări și mișcări surprinzătoare au loc în Partidul Conservator, iar cursa pentru șefia formațiunii și preluarea funcției de premier de la David Cameron se aglomerează. Ca într-o piesă de Shakespeare, Boris Johnson, care a condus campania pro-BREXIT organizată de conservatori a fost trădat de principalul său colaborator și susținător: secretarul de stat de la Justiție, Michael Gove, împreună cu care Johnson a condus cot la cot campania „Vote Leave!” a declarat că nu crede că acesta e în stare să adune și să conducă o echipă performantă ca premier, așa că s-a hotărât să candideze el și să îl lase în drum pe colegul său. Să nu uităm că Gove a fost prietenul lui Cameron, dar l-a lăsat și pe acesta pentru a se implica, împotriva lui, în campania pro-Brexit.

După cum se știe, Boris Johnson, nu a mai candidat pentru al treilea mandat ca primar al Londrei tocmai pentru a se dedica acestei misiuni la finele căreia să candideze pentru șefia PC și, astfel, să devină premier în locul lui Cameron. Gove a acționat de atunci ca mâna dreaptă a lui Johnson.

Tot nevestele fac jocul

Până joi, 30 iunie. Totul a început miercuri după-amiază, când, „din greșeală”, soția lui Gove a trimis un email destinat soțului către o altă persoană decât trebuia. Și așa s-a scurs către presă un mesaj în care îi spunea lui Gove să ceară tot felul de asigurări „clare” de la Boris înainte de a-i promite că îl va susține în continuare. „Nu ceda la nimic! Fii încăpățânat până la capăt”, îl sfătuia nevasta pe Gove.

Joi dimineața, la ora 9.00 Michael Gove a confirmat și și-a anunțat propria candidatură.

„Îi respect pe toți candidații la șefia partidului. În special, am vrut să ajut la construirea unei echipe în spatele lui Boris Johnson, astfel încât un politician care a luptat pentru părăsirea Uniunii Europene să poată să ne conducă spre un viitor mai bun. Dar am ajuns, din păcate, la concluzia că Boris nu are puterea de conducere și nici să facă echipa necesară pentru misiunea pe care o are în față. De aceea, am decis să candidez pentru conducere. Vreau să aibă loc  dezbatere deschisă și pozitivă despre calea pe care trebuie să o urmeze țara. Oricare ar fi verdictul acestei dezbateri, o să îl respect. În următoarele câteva zile voi pune la punct planul meu pentru Marea Britanie care spre că va aduce unitate și schimbare”, a spus Gove.

Anunțul lui Boris

Peste numai două ore, aproape de miezul zilei, Boris Johnson a anunțat că nu mai candidează: „Trebuie să vă spun, prietenilor care aţi aşteptat cu loialitate acest discurs, că m-am consultat cu colegii şi, în contextul situaţiei politice actuale, am ajuns la concluzia că nu sunt persoana care să fie premierul Marii Britanii. Rolul meu va fi să ofer toată susţinerea viitoarei administraţii conduse de Partidul Conservator pentru a mă asigura că vom îndeplini în mod adecvat mandatul oferit de cetăţeni la referendum şi pentru a promova agenda în care cred, de a fi alături de locuitorii uitaţi ai acestei ţări. (…) Dacă vom proceda în acest mod, dacă vom investi în copiii noştri şi le vom îmbunătăţi şansele în viaţă, dacă vom continua să alimentăm motoarele mobilităţii sociale, dacă vom construi pe baza moşteririi reformatoare a lui David Cameron, dacă vom investi în infrastructură şi vom urmări o abordare conservatoare sensibilă a unei naţiuni care simultan reduce taxele şi stimulează companiile, cred că această ţară poate câştiga şi că putem fi extraordinari, mai buni decât pană acum".

Joi erau cinci candidați pentru președinția Partidului Conservator. În afară de Michael Gove,  și-au mai anunțat candidatura ministrul de Interne, Theresa May, ministrul muncii Stephen Crabb, fostul ministru al Apărării Liam Fox și secretarul de stat pentru Energie Andrea Leadsom.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine