2020-01-24 12:20

Franţa: Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy riscă ani grei de închisoare

 |  18:41
Franţa: Fostul preşedinte Nicolas Sarkozy riscă ani grei de închisoare

Predecesorul lui François Hollande se află într-o situaţie foarte dificilă. Investigatorii francezi susţin că au probe pentru a-l condamna pe fostul lider de la Élysée la până la zece ani de închisoare. Alături de Nicolas Sarkozy, mai sunt inculpaţi avocatul său, Thierry Herzog, şi un magistrat de la Curtea Casaţie, Gilbert Azibert.

Fostul preşedinte al Republicii a V-a franceze, Nicolas Sarkozy, a fost inculpat de Secţia Financiară a Tribunalului de la Paris după ce a stat 15 ore în arest preventiv la sediul Biroului Anticorupţie din Nanterre. Politicianul este acuzat de judecătorii de instrucţie de corupţie activă, trafic de influenţă şi tăinuirea încălcării secretului profesional în dosarul Gaddafi.

Ancheta

Cercetările au început cu plasarea sub urmărire a mai multor apropiaţi ai ex-preşedintelui francez. Mai întâi au fost supravegheaţi Michel Gaudin, fost comandat al Poliţiei Naţionale din Franţa şi fost prefect al Poliţiei din Paris, foştii miniştri de Interne Brice Hortefeux şi Claude Gueant. În câteva convorbiri interceptate de autorităţi, Gaudin a fost înregistrat în timp ce încerca în primăvara anului 2013 să obţină informaţii despre mersul anchetei în cazul Gaddafi.

În baza informaţiilor obţinute de la colaboratorii lui Sarkozy, în septembrie 2013 s-a hotărât urmărirea informaţională a fostului preşedinte pe telefonul pe care acesta îl folosea - sub denumirea falsă de „Paul Bismuth” - pentru a ţine legătura cu avocatul său, Thierry Herzog. Judecătorii susţin că interceptările sugerează că fostul preşedinte al Franţei i-a solicitat avocatului să afle informaţii de la magistratul de rang înalt Gilbert Azibert, garantând acestuia că va primi drept răsplată un post la Monaco. Herzog şi Azibert au fost inculpaţi pentru trafic de influenţă.

Paul-Albert Iweins, reprezentantul legal al lui Herzog, a dat asigurări că acuzaţiile aduse clientului său „nu sunt susţinute de nici o probă materială” şi a precizat că acesta „este în continuare avocatul lui Nicolas Sarkozy”.

Riscuri

Publicaţia „Le Monde” informează că Sarkozy riscă până la cinci ani de închisoare şi o amendă de 500.000 de euro dacă este găsit vinovat pentru infracţiunea de trafic de influenţă şi până la 10 ani de închisoare dacă este condamnat pentru corupţie activă, un stadiu superior al traficului de influenţă. Potrivit Agerpres, Sarkozy ar mai putea fi condamnat la o pedeapsă suplimentară de decădere din drepturile civice, interzicerea deţinerii unei funcţii publice sau profesii, precum şi la excluderea de pe listele electorale.

Momentul

Noile acuzaţii care i se aduc politicianului francez vin într-un moment în care acesta îşi pregătea revenirea în politica la nivel înalt, informează Mediafax. Voci din UMP au dezvăluit că Nicolas Sarkozy urma să îşi anunţe în septembrie candidatura la preşedinţia partidului. François Fillon şi Alain Juppé, foşti premieri ai Franţei, sunt daţi drept posibili contracandidaţi ai lui Sarkozy, în vreme ce susţinerea sa în rândul electoratului de dreapta a scăzut de la 66 la 50%. Nici unul dintre marii politicieni ai dreptei franceze nu i-a luat apărarea fostului şef al statului francez.

Soacra acuză interesele politice

Marisa Bruni Tedeschi, mama soţiei lui Sarkozy, Carla Bruni, a declarat pentru cotidianul italian „La Stampa” că „modul şi momentul alese” pentru a-l acuza pe ginerele său sunt scandaloase. „Momentul ales exprimă o dorinţă de vendetta (răzbunare - n.r.), fără să se ţină cont că noi suntem pregătiţi cu toţii să băgăm mâna în foc în privinţa corectitudinii lui morale”, a afirmat soacra preşedintelui francez. Ea a adăugat că adversarii politici ai ginerelui său încearcă să îi distrugă cariera politică pentru că se tem de el, relatează Mediafax. „Este momentul potrivit să i se taie picioarele pentru totdeauna”, a explicat Marisa Bruni Tedeschi. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray