2020-07-08 18:11

Găgăuzia şi-a ales un nou conducător: Irina Vlah este noul başcan

 |  19:47
Găgăuzia şi-a ales un nou conducător: Irina Vlah este noul başcan

Găgăuzii au ales în fruntea autorităţilor de la Comrat un fost deputat comunist. Aleasă pe 30 noiembrie 2014 ca deputat de pe lista Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), Irina Vlah a părăsit echipa condusă de Vladimir Voronin şi s-a pregătit pentru a deveni başcanul Găgăuziei.

Noul başcan al Regiunii Autonome Găgăuzia este Irina Vlah, un candidat independent susţinut de socialiştii şi comuniştii moldoveni. „Numărătoare voturilor se apropie de sfârşit, dar se poate spune cu siguranţă că Irina Vlah a câştigat, cu peste 50 la sută din voturi, din primul tur”, a precizat Valentin Kara, şeful Comisiei Electorale Centrale. Principalul rival al lui Vlah, Nicolai Dudoglo, a obţinut 19,05% dintre voturi, pe locul al treilea s-a clasat Valeri Ianioglo (7,96%), în vreme ce Dmitri Croitor, fostul lider al regiunii autonome, a obţinut doar 6,2%. Din datele furnizate de Comisia Centrală Electorală, 63.793 de persoane din totalul de 105.839 de alegători au participat la alegerile.

Diplomaţie

Noul başcan al Găgăuziei a declarat, într-un interviu acordat Deutsche Welle, că doreşte restabilirea bunelor legături între autorităţile locale din Comrat şi puterea centrală de la Chişinău. „Ne dorim o relaţie normală. (...) Vrem ca demnitarii de la Chişinău să ne viziteze mai des, să vadă care sunt problemele regiunii”, a spus Vlah. Aceasta a adăugat că cei mai mulţi dintre găgăuzi nu îşi doresc deteriorarea relaţiilor cu populaţia majoritară. „Sunt gata să propun Chişinăului stabilitate în sudul ţării în schimbul deschiderii faţă de Autonomia Găgăuză”, a mai spus Vlah. Ea a adăugat că găgăuzii vor să fie respectaţi şi să aibă un cuvânt de spus în elaborarea bugetului şi a Fondului de Dezvoltare Regională, precum şi în implementarea proiectelor de dezvoltare. Deşi a declarat în campania electorală că a vorbit deschis despre apropierea de Rusia, Vlah evită să mai discute problema federalizării Republicii Moldova, informează Mediafax. „Nu există condiţii pentru implementarea unei astfel de iniţiative. Actuala majoritate de la Chişinău nu acceptă o astfel de iniţiativă”, a spus noul başcan.

Opţiuni

Potrivit unui referendum organizat în februarie 2014, locuitorii din Regiunea Autonomă Găgăuzia s-au declarat în favoarea aderării Republica Moldova la Uniunea Vamală Rusia – Belarus – Kazahstan, relatează Mediafax. În acelaşi timp, ei s-au declarat de acord cu proclamarea independenţei regiunii dacă Republica Moldova aderă la Uniunea Europeană. Autorităţile moldoveneşti au respins rezultatele scrutinului, acuzându-i pe liderii găgăuzi de încălcări ale legilor ţării.

Strategie de securitate

Secretarul Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova, Alexei Barbăneagră, a anunţat luni că strategia de securitate nu mai corespunde situaţiei politice din Europa de Est. El a explicat că numeroase acte normative sunt contradictorii şi este necesară schimbarea Serviciului de Informaţii şi Securitate, informează Agerpres. Consiliul Suprem de Securitate a atins şi problema propagandei ruseşti care este propagată în Republica Moldova de posturile de radio şi televiziune apropiate de Rusia. Vlad Ţurcanu, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Nicolae Timofti, a dat asigurări că Republica Moldova va lua toate măsurile necesare pentru a-şi putea apără spaţiul informaţional. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz