2020-05-29 11:27

Genocidul din Cambodgia: Comunişti condamnaţi pentru crime împotriva umanităţii

 |  19:19
Genocidul din Cambodgia: Comunişti condamnaţi pentru crime împotriva umanităţii

Autorităţile cambodgiene au obţinut primele condamnări în dosarul exterminării comuniste din anii ’70. Ultimii lideri în viaţă ai khmerilor roşii au fost găsiţi vinovaţi pentru rolul lor în organizarea genocidului.

Tribunalul din Phnom Penh, capitala Cambodgiei, i-a condamnat la închisoare pe viaţă pe doi foşti lideri ai khmerilor roşii pentru participarea la genocidul comunist. Nuon Chea (88 de ani), ideologul regimului, şi Khieu Samphan (83 de ani), şeful statului, au fost găsiţi vinovaţi de „crime împotriva umanităţii prin exterminări, persecuţii politice şi alte crime inumane”. Judecătorul Nil Nonn a explicat că inculpaţii vor rămâne în închisoare până la stabilirea unei decizii finale.

La aflarea verdictului, câţiva supravieţuitori ai regimului comunist aflaţi în afara Tribunalului au izbucnit în aplauze. Purtătorul de cuvânt al Curţii, Lars Olsen, a calificat condamnarea celor doi politicieni ca „o zi istorică pentru victimele cambodgiene, care au aşteptat 35 de ani” pentru a li se putea face dreptate.

Nuon Chea şi Khieu Samphan au fost arestaţi în 2007, dar au negat că ar avea vreo răspundere pentru crimele regimului. Avocaţii celor doi foşti lideri comunişti au anunţat într-o conferinţă de presă că vor face apel, informează Mediafax. „Este nedrept pentru clientul meu”, a comentat Son Arun, avocatul lui Nuon Chea, în vreme ce Kong Sam Onn, reprezentantul legal al lui Khieu Samphan, a calificat pedeapsa primită de clientul său ca fiind „prea dură”.

Complexa procedură judiciară a fost scurtată pentru a se obţine un rezultat înainte ca acuzaţii să moară din cauza vârstei înaintate. La deschiderea procesului în 2011, autorităţile cambodgiene au pus sub acuzare patru persoane. Între timp, Ieng Thirith, fostul ministru pentru Afaceri Sociale, a fost exclusă din cauza pentru că suferea de demenţă, iar soţul său, fostul ministru de Externe Ieng Sary, a murit anul trecut la vârsta de 87 de ani.

Khmerii roşii au fost o organizaţie marxistă cambodgiană care a dus o politică de exterminare menită să fondeze o societate agrară. Locuitorii oraşelor au fost expulzaţi şi ucişi împreună cu alţi „duşmani de clasă” prin execuţii, tortură şi epuizare prin muncă. Se estimează că aproximativ două milioane de oameni au pierit în timpul regimului khmerilor roşii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine