2020-01-24 12:27

Germania avertizează: Noi sancțiuni ar putea destabiliza Rusia

 |  21:01
Germania avertizează: Noi sancțiuni ar putea destabiliza Rusia

Situația din Ucraina și sancțiunile împotriva Rusiei par a fi abordate dintr-un alt punct de vedere, critic, de data aceasta chiar în Germania. Astfel, vicecancelarul Sigmar Gabriel, care este și ministru al Economiei Germaniei, a declarat într-un interviu că o nouă înăsprire a sancțiunilor împotriva Rusiei reprezintă un risc major care ar putea să destabilizeze țara și să o arunce în haos. Ministrul german susține că o asemenea situație este contrară intereselor Europei. „Scopul (sancțiunilor) nu a fost niciodată împingerea Rusiei în haos politic și economic. Aceia care doresc aceasta vor provoca o situație mult mai periculoasă pentru noi toți în Europa“, a declarat ministrul german pentru publicația „Bild am Sonntag“, subliniind că nu trebuie uitat că Rusia este o putere nucleară.

Sigmar Gabriel a susținut că scopul sancțiunilor a fost doar acela de a aduce Rusia la masa negocierilor în criza ucraineană, iar „cei care vor să destabilizeze economic și politic Rusia au obiective complet diferite“. Vicecancelarul a susținut că sunt unii în Europa și Statele Unite care vor pur și simplu să vadă vechiul lor rival Rusia în genunchi: „Nu este în interesul nici al Germaniei, nici al Europei. Noi dorim doar să rezolvăm criza din Ucraina, nu să punem Rusia în genunchi“.

Președintele ceh rămâne prorus

Pe de altă parte, un alt oficial european, respectiv preşedintele ceh Milos Zeman, care a fost deseori criticat în ţara sa pentru orientarea prorusă atunci când vorbește despre conflictul ucrainean, a avut din nou o ieșire critică la adresa Ucrainei. „Mulţi oameni prost informaţi idealizează Ucraina. Ei cred că se întâmplă ceva precum Revoluţia de Catifea (așa cum a fost numită mișcarea care a dus în 1989 în mod paşnic la prăbuşirea regimului comunist de la Praga)“, a declarat Zeman pentru publicaţia „Pravo“. Președintele ceh a recunoscut că opiniile sale privind Ucraina şi Rusia i-au erodat cota de popularitate, de la 58% cât era în octombrie, la doar 37%, în noiembrie.

„Maidanul nu a fost o revoluţie democratică“, a continuat Milos Zeman, referindu-se la protestele proeuropene care l-au înlăturat pe preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici, în februarie 2014. „Consider că în Ucraina are loc un război civil“, a insistat şeful de stat ceh, în contextul în care Rusia, care a anexat în martie Peninsula ucraineană Crimeea, este acuzată că a organizat şi înarmat rebeliunea prorusă din estul ţării.

Zeman l-a calificat pe omologul său ucrainean Petro Poroşenko drept „preşedintele păcii“, în schimb pe Arseni Iaţeniuk îl consideră „premierul războiului“. Despre acesta din urmă oficialul ceh susține că „nu vrea soluţia paşnică recomandată de Comisia Europeană, ci vrea rezolvarea prin forţă a problemei, ceea ce ar conduce la o restabilire a sprijinului Rusiei pentru separatişti“. Și în trecut, Zeman s-a declarat susţinătorul neutralităţii Ucrainei, și un sceptic în privința sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-01-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray