2020-02-16 21:55

Globalizarea în tranziţie. China, jucătorul la mutare

 |  18:03
Globalizarea în tranziţie. China, jucătorul la mutare

China,cea de a doua economie a lumii, este sub lupa concurentului direct-SUA. Chinaeste suspectă de manipularea monedeipentru a obţine un avantaj competitiv neloial. Nemulţumirile vizavi de poziţiaChinei în privinţa controlului cursului Yuanului trec dincolo de CongresulAmerican. Autorităţile de la Beijing sunt acuzate că menţin un curs artificialal Yuanului obţinând astfel avantaje concurenţiale semnificative pentruexportatorii chinezi, feriţi în acest mod de efectele crizei economice şi căîngreunează relansarea economică a statelor dezvoltate. Menţinerea unui curssubevaluat este garanţia dominaţiei exporturilor din China pe piaţa europeanăşi americană. Secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, a promis căadministraţia Obama va identifica modalităţi de a forţa autorităţile de laBeijing să permită o apreciere a cursului Yuanului astfel încât producătoriiamericani să poată recâştiga măcar o parte din piaţa de desfacere din SUA.Geithner a acuzat China de “manipulare valutară”. În lumea reală, cu toateacestea, eticheta de manipulare nu poate fi impusă uşor, deoarece Statele Unitear fi obligate să ia măsuri, cum ar fi de impunere a tarifelor comerciale, odecizie care ar duce lucrururile mult prea departe. Analiştii consideră că celedouă state sunt acum într-un cerc vicios şi în cazul în care SUA nu va mutaatunci când presiunea politică de a crea locuri de muncă va ajunge la un maxim,atunci următoarea mutare aparţine Beijingului.

Dincolo deincertitudinile viitoarelor evoluţii, analiştii internaţionali văd în Chinaviitorul motor al economiei globale. Ei apreciază că din punct de vedere politic,globalizarea nu se scaldă în cele mai limpezi ape şi nu există acum nici oforţă de conducere pe scena internaţională care să impună un plan global decreştere. Motorul mare de până acum aleconomiei mondiale - şi anume consumatorul american - este serios deteriorate,iar recuperarea este estimată să dureze ani buni. Pe de altă parte, europeniisunt mult mai preocupaţi de multitudinea de constrângeri referitoare la accesulcompaniilor la piaţa chineză. Asta înseamnă că o mare speranţă pentru creştereamondială ar putea deveni în curând apariţia marei clase de mijloc din Asia. Peunele estimări, acest nou centru de putere economică ar putea ajunge în număr cuSUA şi clasa de mijloc europeană. De ceva timp, consumul intern chinez a fostîn creştere. Dar China cu 1,3 miliarde de persoane nu va avea un impact seriosasupra creşterii economice globale, până când starea de bunăstare a Chinei nuva începe să arate ca o plasă de siguranţă. Potrivit comentatorilor internaţionali, dacă Europa vrea ca exporturile către China să creascăîntr-adevăr, va trebui să ia măsuri prin care să solicite libertatea economică.

Anul viitorChina va publica planul său pentru următorii cinci ani înainte de schimbărileimportante de conducere în 2012 şi politicienii comunişti de la nivelurilesuperioare şi-au exprimat hotărârea de a presa cu "reformă şideschidere". După cum arată analizele economico-politice, aici se află unindiciu real, la deschiderea Chinei - şi maximizarea impactului Chinei asupracreşterii economice globale în următorii 10 ani.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-10-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine