2020-05-29 04:41

Grecia, tot mai puțin timp pentru a convinge zona euro

 |  14:44
Grecia, tot mai puțin timp pentru a convinge zona euro

Intrarea statului grec în incapacitate de plată îngrijorează profund forurile economice internaţionale. În ciuda acestui fapt, autorităţile de la Atena, conduse de extremistul de stânga Alexis Tsipras, continuă să amâne semnarea unui acord care să ofere economiei greceşti sumele necesare unei reporniri. În locul reformelor serioase, Guvernul grec preferă discursurile despre „austeritate”.

Premierul grec Alexis Tsipras a organizat joi o întrevedere cu mai mulţi membri ai Guvernului în vederea stabilirii măsurilor care vor fi prezentate în curând partenerilor din zona euro. El a avut discuţii cu vicepremierul Yiannis Dragasakis, cu noul ministru de Finanțe, Euclid Tsakalotos, cu ministrul Economiei, George Stathakis, și cu cel de Eexterne, Nikos Kotzias.

Încă de miercuri, oficialii greci au solicitat statelor euro deja pregătirea unui plan derulat pe o perioadă de trei ani, construit pe fondul de salvare al zonei euro. Conform Mediafax, liderii de la Atena au promis că vor implementa începând cu săptămâna viitoare unele dintre cererile formulate de creditorii internaţionali. Cotidianul „Kathimerini” susţine că Grecia ar fi gata să instituie un pachet de reforme în valoare de 12 miliarde de euro ce ar urma să fie pus în aplicarea pe o perioadă de 2 ani. Măsurile stabilite de oficialii greci ar urma să fie dezvăluite cel târziu vineri în încercarea de a evita ieşirea Greciei din zona euro.

Panagiotis Lafazanis, ministrul Energiei din Guvernul de la Atena şi liderul aripii de extrema stângă a Syriza, se aşteaptă ca autorităţile greceşti să ajungă la un acord cu creditorii internaţionali, fără a institui noi măsuri de reformă economică. „Nu vrem să adăugăm un al treilea plan de austeritate severă, care nu va da nici o perspectivă țării”, a spus oficialul elen. Lafazanis a pus blocarea creşterii economice pe seama măsurilor de „austeritate” care ar fi fost impuse Guvernului grec de partenerii săi externi.

Un stat în colaps economic

Datoria externă a Greciei este estimată la aproximativ 320 de miliarde de euro, statul grec intrând în incapacitate de plată de pe 1 iulie. Ultima dată când s-a aflat într-o situaţie asemănătoare, în 2012, Grecia a fost salvată cu ajutorul creditorilor externi, relatează Mediafax. Referendumul organizat weekendul trecut pune însă în dificultate comunitatea internaţională.

Griji europene

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), consideră tot mai grea găsirea unei soluţii pentru problemele economice grave ale Greciei. „De această dată este foarte dificil”, a răspuns oficialul european unei întrebări privind posibilitatea de a închide dosarul grec. De altfel, Jens Weidman, şeful Băncii Centrale din Germania şi membru în consiliul guvernatorilor, este de părere că Banca Centrală Europeană are datoria de a bloca în continuare împrumuturile de urgenţă destinate băncilor elene şi de a menţine măsurile de control al capitalului până când autorităţile de la Atena ajung la un acord cu partenerii externi. „Eurosistemul nu trebuie să suplimenteze lichidităţile, iar controlul capitalului trebuie să rămână în vigoare până va fi convenit un program corespunzător de sprijin şi va fi asigurată solvabilitatea Guvernului şi a sistemului bancar elen”, a subliniat oficialul german.

BCE a hotărât să menţină volumul lichidităţilor aflate la dispoziţia sistemul bancar grecesc la aproximativ 89 miliarde de euro, informează Mediafax. În aceste condiţii, băncile vor rămâne închise până luni, limita de retragere fiind menţinută la suma de 60 de euro zilnic. Anterior, ministrul de Finanţe anunţase redeschiderea progresivă a băncilor elene până la sfârşitul acestei săptămâni. Potrivit Agerpres, instituţiile bancare elene au fost închise în urmă cu zece zile.

Preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a afirmat joi că un acord european privind Grecia trebuie să beneficieze de sprijinul parlamentelor naţionale. „O propunere realistă din partea Greciei trebuie să fie egalată cu o propunere la fel de realistă din partea creditorilor privind sustenabilitatea datoriei”, a mai spus fostul şef al Guvernului de la Varşovia. Tusk a făcut aceste declaraţii după ce a discutat la telefon cu premierul grec Alexis Tsipras. La rândul său. Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, s-a pronunţat, cu doar o zi înainte, asupra necesităţii de a restructura datoriile Greciei, dar a avertizat Atena.

Tsipras, marcă înregistrată

Ediţia electronică a Proto Thema informează că drepturile comerciale pentru numele Tsipras au fost achiziţionate de o companie din Turcia. Fără a dezvălui numele companiei, jurnaliştii greci au scris că se aşteaptă ca imaginea prim-ministrului Greciei să fie în curând imprimată pe tricouri, după cum se întâmplă în mod obişnuit cu Ernesto Che Guevara, comunistul argentinian care a fost idolul din copilărie al politicianului grec. De altfel, potrivit unui ziar turc din provincia Edirne, „Hudut”, familia lui Tsipras ar proveni din Turcia. Dezvăluirea a fost făcută de un oficial turc care a precizat că informaţia o are de la însuşi Alexis Tsipras. Acesta ar fi povestit în 2010 că în Turcia se simte ca acasă pentru că familia sa este originară din Babeski, un sat din provincia Kirklareli.

Bancnotele UE

Cotidianul francez „Le Monde” susţine că, în cazul în care Grecia părăseşte uniunea monetară a UE, bancnotele monedei euro vor mai păstra încă multă vreme de acum înainte cuvântul „euro” scris cu caracter greceşti. Potrivit jurnaliştilor francezi, situaţia se va schimba doar după ce Banca Centrală Europeană sau băncile centrale naţionale vor tipări bancnote noi care să le înlocuiască astfel pe cele mai vechi. Ca o ironie, Grecia a dorit, încă de dinainte de aderarea la zona euro, ca numele monedei europene să fie înscris pe bancnote şi cu caractere greceşti, relatează Slate. În ciuda opoziţiei Germaniei, alfabetul grec a fost inclus pe bancnotele euro după ce Grecia a renunţat la drahmă şi a aderat la zona euro.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-10Parerea ta...

ISTORIC
10 Iul 2015

Un Turc , conduce destramarea Greciei . Se vede dupa fata
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine