2020-08-05 14:13

Grevă generală în Grecia împotriva măsurilor de austeritate

 |  11:49
Grevă generală în Grecia împotriva măsurilor de austeritate

La Atena și în alte mari orașe din Grecia, vor avea loc manifestații la apelul sindicatelor din sectoarele privat și public, miercuri, în cadrul unei greve generale de 24 de ore, care va perturba în special transportul maritim, relatează AFP.

Aceasta este prima grevă generală din acest an, la apelul centralelor sindicale din sectorul public (ADEDY) și cel privat (GSEE) în semn de protest față de continuarea politicilor de austeritate pentru al cincilea an consecutiv de la izbucnirea crizei datoriilor, relatează Agerpres.

“Nu concedierilor și șomajului parțial, Da protecției drepturilor sociale și a serviciilor publice!”, susține confederația sindicală ADEDY.

Grecia s-a angajat față de creditorii săi — UE, BCE și FMI — să concedieze circa 11.500 de funcționari până la sfârșitul anului 2014, prin fuziunea sau suprimarea unor organisme publice, după ce anul trecut au fost concediați alți 3.500 de funcționari publici.

În ultimii ani, aproximativ 20.000 de angajați au fost trimiși în șomaj parțial, obiectivul fiind să se ajungă la o cifră de 25.000 până la sfârșitul anului curent.

Centrala GSEE a făcut apel, la rândul său, către salariați “să reziste catastrofei sociale” și să “ceară schimbarea politicilor”. “Noi spunem “nu” austerității, șomajului și condițiilor de muncă medievale”, se afirmă într-un comunicat al acesteia.

Nave comerciale au rămas să staționeze miercuri în cele mai multe porturi, nicio legătură maritimă nu se va face între insule și portul principal din Pireu, în apropiere de Atena, ca urmare a participării sindicatului marinarilor la grevă, potrivit biroului de presă al Marinei comerciale elene.

Căile ferate (OSE) și trenurile de navetiști care leagă Atena de aeroportul de lângă capitala elenă sunt, de asemenea, în grevă.

Cu toate acestea, aeroporturile operează miercuri în mod normal, ca și metroul și tramvaiele din Atena, dar circulația cu troleibuzele și autobuzele va fi perturbată, dat fiind participarea lucrătorilor din transporturi la această grevă care va dura până seara.

Cele mai multe farmacii vor rămâne miercuri închise din cauza unui recent acord între guvern și troica internațională cu privire la dereglementarea sectorului.

Spitalele funcționează doar cu un personal de austeritate din cauza participării cadrelor medicale la grevă.

Două mitinguri au fost prevăzute în centrul Atenei — primul cu începere de la 07:00 GMT, organizat de către Frontul Muncitorilor, apropiat Partidului Comunist, iar cel de-al doilea — al ADEDY și GSEE — o oră mai târziu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-04-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz