2020-01-24 13:13

Guvernul din Israel se va construi în jurul dreptei Likud: Mare victorie pentru Benjamin Netanyahu

 |  18:40
Guvernul din Israel se va construi în jurul dreptei Likud: Mare victorie pentru Benjamin Netanyahu

Laburiştii din Israel au pierdut alegerile în favoarea dreptei. Potrivit unui comunicat al Likud, cel mai puternic partid conservator din Israel, a anunţat că un nou guvern va fi anunţat în următoarele trei săptămâni.

Likud, partidul prim-ministrului conservator Benjamin Netanyahu, a obţinut cele mai multe voturi în alegerile parlamentare din Israel. După numărarea a 99 la sută din voturi, Likud are 30 de deputaţi în Knesset, legislativul israelian, cu şase mandate mai mult decât rivalii de stânga de la Uniunea Sionistă, locul al treilea fiind ocupat de Lista Arabă Comună (14 mandate). În parlamentul israelian au mai intrat partidele Yesh Atid (11 mandate), Kulanu (10 mandate), Bayit Yehudi (8 mandate), Shas (7 mandate), Iudaismul Unit al Torei (6 mandate), Yisrael Beiteinu (6 mandate) şi Meretz (4 mandate).

„În pofida probabilităţii mici, am obţinut o victorie mare pentru Likud. Sunt mândru de poporul Israelului, care în momentul adevărului a ştiut să distingă între ce este important şi ce este periferic şi să insiste pe ce este important”, a declarat Benjamin Netanyahu, citat de Mediafax. Liderul opoziţiei de stânga, Isaac Herzog, şi-a recunoscut înfrângerea şi l-a felicitat pe politicianul conservator pentru victoria sa, dar a precizat că Israelul are nevoie de „o altă voce, o voce care să ofere o alternativă şi o voce care să-i spună adevărul”.

Răsturnare de situaţie

Sondajele de opinie din săptămâna precedentă îl dădeau ca favorit pe laburistul Isaac Herzog, liderul Uniunii Sioniste, dar studiile efectuate la ieşirea de la urne au demonstrat că diferenţa dintre partidele celor doi politicieni s-a redus considerabil până în ziua alegerilor. Netanyahu a pus în centrul mesajului său problemele de securitate cu care se confruntă Israelul. Programul nuclear iranian, terorismul din teritoriile palestiniene şi ascensiunea radicalismului islamic sunt, potrivit liderului israelian, ameninţări existenţiale la adresa Israelului. El a promis că va extinde construcţiile în partea de est a Ierusalimului, revendicată de palestinieni drept capitală a unui viitor stat palestinian, şi a explicat că nu va accepta un stat palestinian care să ameninţe existenţa Israelului. În schimb, Uniunea Sionistă a promis că va lua măsuri pentru a reduce costurile de trai şi l-a criticat pe premierul israelian pentru modul în care duce politica externă a ţării.

Provocări

Benjamin Netanyahu are 65 de ani şi este prim-ministru al Israelului din martie 2009, informează Agerpres. El a mai condus Guvernul israelian între anii 1996 şi 1999. În noul său mandat va trebui să răspundă unor numeroase provocări. Mişcările teroriste Hamas (sud) şi Hezbollah (nord), ofensiva diplomatică a palestinienilor, restabilirea bunelor relaţii cu administraţia Barack Obama şi dificultăţile economice.

Felicitări europene

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă al Uniunii Europene, l-a felicitat pe liderul conservator şi i-a recomandat să reia negocierile cu palestinienii. Potrivit diplomatului de la Bruxelles, Uniunea Europeană vrea „o soluționare pașnică a conflictului israeliano-palestinian, în interesul poporului israelian și al întregii regiuni”. Conform Agerpres, Mogherini s-a declarat încrezătoare că Israelul şi UE pot coopera pentru obţinerea unei soluţii care să asigure pacea în Orientul Mijlociu. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine