2020-08-04 19:39

Haos în MOLDOVA: Președintele Igor Dodon a fost SUSPENDAT din funcție, Parlamentul - dizolvat, Guvernul Maiei Sandu - invalidat

 |  12:09
Haos în MOLDOVA: Președintele Igor Dodon a fost SUSPENDAT din funcție, Parlamentul - dizolvat, Guvernul Maiei Sandu - invalidat

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis duminică o hotărâre pentru dizolvarea Parlamentului, în urma unei sesizări depuse de Pavel Filip, care a preluat funcția de președinte interimar după suspendarea lui Igor Dodon, conform unui comunicat emis de CCM. Aseară, Legislativul a votat un nou premier, pe Maia Sandu, un nou Executiv şi o rezoluţie care declară Republica Moldova "stat capturat". CCM a invalidat însă acest Guvern.

”La 9 iunie 2019, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a examinat sesizarea nr.114f/2019 depusă de către Preşedintele interimar al Republicii Moldova, dl Pavel Filip, privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a.

În baza articolelor 135 alin. (1) lit. f) și 140 din Constituţie, 26 din Legea cu privire la Curtea Constituţională, 63 lit. b) şi 66 alin. (1) din Codul jurisdicţiei constituţionale şi a Hotărârii Curţii Constituţionale nr. 13 din 8 iunie 2019, Curtea Constituţională a emis următorul aviz:

„Se constată drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a imposibilitatea formării Guvernului în termenul prevăzut de articolul 85 alin. (1) din Constituție”.

Prezentul aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.”, se arată în decizia CCRM.

Deputații au organizat o nouă ședință duminică dimineață, în pofida hotărârilor emise de CCM care au invalidat activitatea parlamentară de sâmbătă și care au dus la suspendarea din funcție a președintelui Igor Dodon, pentru faptul că nu s-a conformat deciziei CCM privind dizolvarea Parlamentului.

După încheierea ședinței parlamentare, Zinaida Greceanîi, șefa Parlamentului, a convocat ședința Biroului Permanent al Parlamentului, conform Unimedia.

Vineri, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis o decizie conform căreia președintele Igor Dodon era obligat să dizolve Parlamentul în data de 8 iunie, deoarece a depășit termenul de 90 de zile de la alegeri pentru formarea unui Guvern.

Sâmbătă, Igor Dodon a decis să nu dizolve Parlamentul. A fost aleasă șefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Maia Sandu a fost numită în funcția de prim-ministru și noii membrii ai Guvernului au depus jurământul de învestire. Ulterior, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională toată activitatea Parlamentară efectuată sâmbătă, citeaza stiripesurse.ro.

Duminică, CCM a decis suspendarea din funcție a președintelui Igor Dodon și numirea prim-ministrului Pavel Filip în funcția de președinte interimar al Republicii Moldova.

„Un pas disperat pentru a profita de Curtea Constituţională, sub controlul Curţii Constituţionale, în scopul de a continua să uzurpare puterea. Singura cale de ieșire este mobilizare externă și internă, presiune și presiune grea uzurpatoram… ”, a declarat Igor Dodon prin intermediul unui mesaj publicat pe Facebook.

Uniunea Europeană a îndemnat la calm. UEă aşteaptă ca Republica Moldova, ţară asociată cu Uniunea Europeană, să respecte statul de drept şi să garanteze democraţia, în conformitate cu principiile de bază ale Acordului de Asociere, potrivit unei declaraţii semnate de purtătoarea de cuvânt a Comisiei pe teme de politică externă, Maja Kocijancic.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-06-09Parerea ta...

MâNDRU MOLDOVEAN
09 Iun 2019

Un Dodon roman'' ruso-fon iubitor de o Moldova unita si mare cu Rusia . Grea viata pentru Romania săracă cu un PSD victorios la guvernare si iubitor de Rusia
CUCUVEAUA DE BETON
09 Iun 2019

Un PSD care este cu 10 pasi inaintea PNL ului criminal cu un presedinte homalau ,aiurit care uita de ce se duce in Italia si pleaca la muzeu lasand scaunul liber in ForumDe ce te ar alege la ONU cand seful tarii este un ,,peinvers''sI UN DEMENT
TRADATORI DE TARA
10 Iun 2019

LA NOI CIND DESFINTEAZA PARLAMENTUL DE GASCA AL PATRICIENILOR SI SENATORILOR ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz