2019-07-22 23:38

Hiroshima comemorează 73 de ani de la ATACUL NUCLEAR: "Când umanitatea nu mai vede realitatea şi uită istoria, se poate repeta o greşeală teribilă"

 |  10:25
Hiroshima comemorează 73 de ani de la ATACUL NUCLEAR: "Când umanitatea nu mai vede realitatea şi uită istoria, se poate repeta o greşeală teribilă"

Atacul nuclear asupra Hiroshimei de acum 73 de ani a fost comemorat, luni, în cadrul unui eveniment în care autorităţile oraşului au avertizat asupra noilor tensiuni nucleare globale şi a riscului ca tragedia din 1945 să se poată repeta. "Când umanitatea nu mai vede realitatea şi uită istoria, se poate repeta o greşeală teribilă", a afirmat primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, la ceremonia desfăşurată în acest oraş din vestul Japoniei.

În ziua de 6 august 1945, la ora locală 08.15 (23.15 GMT), bomba atomică aruncată de bombardierul american B-29 a explodat la Hiroshima, iar trei zile mai târziu, pe 9 august, un atac similar a distrus oraşul Nagasaki. Bombele nucleare lansate la Hiroshima şi Nagasaki au făcut din Japonia singura ţară care a fost atacată cu arme atomice şi au forţat la puţin timp după aceea capitularea acesteia în Al Doilea Război Mondial.

Primarul Hiroshimei a spus că în prezent există peste 14.000 de arme nucleare şi a subliniat că în ultimele luni s-a văzut o renaştere a naţionalismului în lume şi a unor noi tensiuni nucleare care amintesc de cele din timpul Războiului Rece.De aceea, Matsui a evidenţiat importanţa tratatului de interzicere a armelor nucleare, adoptat de Adunarea Generală a ONU pe 7 iulie 2017, dar care nu a fost ratificat de puterile atomice, nici chiar de Japonia, potrivit Agerpres.

Acest tratat a fost descris ca o "piatră de hotar istorică" de către primarul Hiroshimei, care a lăudat totodată eforturile de stopare a tensiunilor generate de testele nucleare şi balistice ale Coreei de Nord.

Bomba de la Hiroshima a provocat moartea a 140.000 de oameni în ziua bombardamentului şi în cele ce au urmat. În prezent există peste 150.000 de supravieţuitori ai acestui atac, cu o vârstă medie de 82 de ani.

În cadrul evenimentului de luni, care a inclus un moment de reculegere în memoria victimelor, ţinut la aceeaşi oră când a căzut bomba de la Hiroshima în urmă cu 73 de ani, premierul japonez, Shinzo Abe, a cerut intensificarea eforturilor globale pentru a obţine o lume fără arme nucleare, potrivit Agerpres.

"Nu trebuie să se repete ceea ce s-a petrecut la Hiroshima şi Nagasaki", a arătat Abe. "Ca unică ţară care a fost lovită cu bomba atomică, avem misiunea de a ajunge la o lume fără arme nucleare. De aceea, vom promova transmiterea acestor experienţe către tineri", a arătat el.

Citeşte şi Donald Trump: Al Treilea Război Mondial va izbucni din cauza unei ţări "mici" şi "agresive"

În aceeaşi ceremonie desfăşurată în Parcul Păcii din Hiroshima, la care au luat parte reprezentanţi diplomatici din 85 de ţări, Abe a apărat cele trei principii susţinute de Japonia în ceea ce priveşte armele nucleare (a nu le deţine, a nu le produce, a nu le cumpăra) şi a oferit bunele oficii ale ţării sale de a servi ca punte între statele cu arsenal atomic şi cele care nu posedă astfel de arme.

O comemorare similară va avea loc joi la Nagasaki, acolo unde, între alte personalităţi, este aşteptat să participe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care va sosi în Japonia marţi, scrie Agerpres.

Într-un mesaj adresat cu prilejul comemorării de luni de la Hiroshima, Guterres a subliniat că ceea ce s-a întâmplat acum 73 de ani "nu poate şi nu trebuie să se întâmple din nou".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-08-06

GALERIE MEDIA

Hiroshima comemorează 73 de ani de la ATACUL NUCLEAR: "Când umanitatea nu mai vede realitatea şi uită istoria, se poate repeta o greşeală teribilă"Parerea ta...

CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
06 Aug 2018

"Primarul Hiroshimei a spus că în prezent există peste 14.000 de arme nucleare"...........adica ce dovada mai clara ca nimeni nu ia in serios renuntarea la armele "murdare"......si chiar la reactoarele nucleare care folosesc plutoniu si care sunt absolut depasite...exista reactoare moderne 100% ecologice care folosesc fuziunea sau alte materiale precum thorium si nu au subproduse care pot fi folosite la arme....oare de ce nu se trece la inlocuirea reactoarelor modele vechi? Pe langa chestiile din timpul razboiului au mai fost si accidentele de la centrale nucleare,inclusiv in Japonia-Fukushima ...chiar ma intrebam de ce nu trec de exemplu japonezii la centrale moderne,ptr ca au toate posibilitatile,si ei si europenii au tehnologii moderne si ecologice
ANONIM
07 Aug 2018

DAR SI EI FACEAU EXPERIENTE PE OAMENI .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray