2019-10-20 22:52

Igor Dodon UIMEȘTE din nou: ”Unirea înseamnă RĂZBOI civil”

 |  17:42
Igor Dodon UIMEȘTE din nou: ”Unirea înseamnă RĂZBOI civil”

Igor Dodon continuă declarațiile anti-unire. Unirea pentru care militează o parte dintre cetăţenii Republicii Moldova înseamnă război civil, spune președintele moldovean prorus Igor Dodon. Declarația a fost făcută la postul de televiziune NTV Moldova, filiala postului rusesc de televiziune NTV.

Dodon a avertizat că va recurge la „toate căile legale” pentru a nu permite lichidarea statalităţii moldoveneşti.

„Poate că cineva provoacă acestui lucru intenţionat? Poate celor de la guvernare le este convenabil un astfel de scenariu? Pentru că ei înţeleg că pierd alegerile (parlamentare) în toamnă şi poate ar vrea să destabilizeze situaţia? Trebuie să fim foarte atenţi. Noi examinăm detaliat acest lucru”, a spus Igor Dodon, referindu-se la Partidul Democrat, aflat în prezent la guvernare, relatează Deschide.md, citat de Agerpres.

Pentru a rezolva problema unionismului „pe cale democratică”, Igor Dodon propune organizarea unui referendum în cadrul căruia cetăţenii moldoveni să fie întrebaţi ce-şi doresc.

„Este clar că majoritatea covârşitoare va fi pentru păstrarea statalităţii; să punem punct odată la subiectul acesta”, a spus Dodon. El a adăugat totuși că, în opinia sa, guvernanţii „nu vor accepta un astfel de referendum”.

Referitor la faptul că actuala guvernare vrea să introducă integrarea europeană a Republicii Moldova în Constituţie, Igor Dodon a spus că aceasta nu este altceva decât o acţiune de PR. „Europenii nu au încredere în actuala majoritate parlamentară şi în actualul guvern. Eu discut cu ambasadorii. Au stopat finanţarea pe domeniul justiţiei, nu dau banii pe care i-au promis, critică acest guvern”, a spus el. Şi în acest caz, Dodon consideră că ar fi necesar un referendum.

În pofida ameninţărilor lui Dodon, care în decurs de un an de la instalarea în funcţie s-a întâlnit de opt ori cu şeful statului rus Vladimir Putin şi niciodată cu omologii săi din ţările vecine, o nouă localitate din Republica Moldova - a noua la număr - şi-a oficializat în mod simbolic dorinţa de unire cu România, relatează Deschide.md. Satul Goteşti din raionul Cantemir a semnat joi o Declaraţie de Unire cu patria-mamă.

„Facem această Unire acum ca o reparaţie morală pentru suferinţele trecutului şi ale prezentului. De la chinul bunicilor noştri, smulşi împotriva voinţei lor de la trupul patriei istorice din voia lui Hitler şi a lui Stalin, supuşi execuţiilor, deportărilor şi foametei, greutăţilor pe care le trăim acum noi. Noi, cei de azi, facem Unirea cu cei de aceeaşi limbă şi tradiţie cu noi pentru ca fiii şi nepoţii noştri să se bucure de libertate şi prosperitate în viitor, de şanse de împlinire pe care generaţiile noastre nu le-au avut”, se arată în Declaraţia de Unire.

Gestul şi decizia aleşilor locali fac parte dintr-un proiect iniţiat de Platforma Civică „Acţiunea 2012”. Iniţiatorii proiectului se aşteaptă ca, în acest an, al Centenarului Marii Unirii, în jur de 100 de localităţi din Republica Moldova să adopte o astfel de decizie, fie ea şi simbolică, apropiind astfel unirea celor două state româneşti, conform Deschide.md.

Alte opt localităţi din partea stângă a Prutului au adoptat o Declaraţie de Unire similară, începând cu 23 ianuarie. Este vorba de localităţile Parcova din raionul Edineţ, Festeliţa din Ştefan Vodă, satul Opaci din raionul Căuşeni, Ulmu, Bardar şi Ruseştii Noi, Văsieni şi Puhoi din raionul Ialoveni.

Furios, Igor Dodon a cerut pedepsirea factorilor implicaţi în acţiunile „antistatale, antipopulare şi anticonstituţionale”, solicitând convocarea Consiliului Superior de Securitate şi tragerea la răspundere a aleşilor locali de către Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) şi Ministerul de Interne.

În replică, unii aleşi locali care au semnat simbolica Declaraţie de Unire au declarat că au făcut ce le spune sufletul, iar gestul lui Dodon este un semnal de disperare, potrivit Deschide.md.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-02-02Parerea ta...

LEVST.
02 Feb 2018

iar are dreptate acest Dodon, o incercare serioasa de unificare, va duce -inevitabil- la ukrainizarea R.Moldova...Si are dreptate si cand spune cum se poate transa acest subiect, prin referendum national...
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
02 Feb 2018

cum dracu sa faci unire cu ARMATA a13-a ruseasca din TRANSNISTRIA???????????.......plus ca multi moldoveni nici nu mai sunt acolo,au plecat de mult....o eventuala "unire" inseamna sa dai pasapoarte romanesti la toti raketii si toti dracii din armata rusa....................cine ar vrea sa faca asa ceva????Moldova are probleme serioase din cauza asta,plus coruptia incredibila din sistemul bancar
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray