2020-02-18 20:25

Igor Dodon vrea INTERZICEREA partidelor pro-unioniste și puterea ABSOLUTĂ

 |  13:34
Igor Dodon vrea INTERZICEREA partidelor pro-unioniste și puterea ABSOLUTĂ

Robert Veress

Într-un interviu acordat, în limba rusă, postului de televiziune Russia Today (RT), președintele Republicii Moldova și-a expus planurile pentru acest an: 1. Referendum pentru amendarea Constituției, care să îi permită să dizolve Parlamentul. 2. Dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate. 3. Interzicerea partidelor pro-unioniste. 4. Anularea acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. 5. Integrarea cu Uniunea Economică Eurasia, din care fac parte Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia și Kîrgîzstan.

Sub conducerea liderului socialist și pro-moscovit Igor Dodon, Republica Moldova se mișcă, rapid, spre denunțarea asocierii cu Uniunea Europeană, întreruperea oricăror discuții despre o posibilă unire cu România și alipirea, cel puțin economică și informală la Rusia. Dodon a acordat un amplu interviu postului RT, finanțat de Kremlin, expunându-și foarte clar planurile pentru viitorul apropiat. Singura piedică pe care o mai are în față este Parlamentul de la Chișinău, care, cel puțin teoretic, este pro-european. Dar, nu este o piedică insurmontabilă. Dacă parlamentarii nu vor achiesa la „reformele” președintelui, acesta este decis să organizeze un referendum care să-i confere puterea absolută, materializată prin posibilitatea discreționară de dizolvare a Parlamentului, urmată de alegeri anticipate.

Întrebat de ce a scos steagul Uniunii Europene de pe frontispiciul Președinției, imediat după instalare, Dodon a replicat „Încă nu suntem membri ai UE, avem doar un Acord de Asociere. Deci, este punctul nostru de vedere că doar steagul Moldovei trebuie să decoreze clădirile oficiale. Am discutat problema cu mai mulți ambasadori UE și le-am spus că arborarea steagului european deasupra închisorilor moldovenești discreditează Uniunea. De aceea, e o chestiune de principii”.

Dodon: „Este foarte clar că nu vom intra în Uniunea Europeană”

Întrebat cum va ține busola spre Moscova, în condițiile în care primul ministru moldovean este pro-european, Dodon a replicat, inițial, că „Nu va fi ușor, desigur”, dar, ulterior, s-a dezlănțuit: „În urmă cu șapte ani, 70% dintre moldoveni erau în favoarea integrării în Uniunea Europeană, din considerente materiale. Acum, procentul susținătorilor integrării s-a prăbușit la 35-40%. Iar toate sondajele spun că majoritatea populației este pentru integrarea Eurasiatică. (…) Împotriva guvernului pro-european se pronunță 85% din populație. Prin urmare, dacă în următoare săptămâni sau luni Guvernul va continua să respingă propunerile pe care le fac, voi propune o reformă constituțională, care să permită președintelui dizolvarea Parlamentului. Anul acesta am putea avea alegeri anticipate. Iar dacă viitorul Parlament va decide să anuleze Acordul de Asociere cu UE, cu siguranță că voi susține această inițiativă”. Referitor la acest subiect, Dodon a mai argumentat că, în ultimii șapte ani, mulți „colegi americani și europeni” și-au exprimat față de el nedumerirea că poporul moldovean îi detestă, deși au acordat Guvernului 2,5-3 miliarde de dolari, sub formă de granturi și de împrumuturi, existând și alte beneficii precum dreptul de călătorie fără viză al moldovenilor în UE. „Ce le-am răspuns este că i-au finanțat pe oligarhi. (…) În schimb, acești oligarhi șantajează Vestul cu faptul că dacă nu vor fi susținuți în continuare, socialiștii vor câștiga alegerile anticipate, iar țara se va orienta către Moscova”.

Întrebat cum ar putea Parlamentul „târî” Moldova în Uniunea Europeană, în condițiile în care sunt regiuni întregi, precum Găgăuzia, care se împotrivesc total unui asemenea demers, Dodon a replicat: „Este foarte clar că nu vom intra în Uniunea Europeană”, explicând că „Oricine din Europa admite că asta nu se poate întâmpla în următorii 10-15 ani. Și nimeni nu știe ce va mai rămâne în următorii 5-6 ani din UE”.

Dodon: „România pândește la ușă, doritoare să ne absoarbă în orice moment”

„Suntem destinați să ne apropiem de Rusia. Nu vom reuși să unim țara, dacă nu vom construi un parteneriat strategic cu Rusia. Iar dacă nu unificăm națiunea, alternativa este riscul pierderii statalității – România pândește la ușă, doritoare să ne absoarbă în orice moment (…) Vom adopta o atitudine dură și critică în această privință. Cred că orice partid care cere unificarea cu România trebuie interzis prin lege. Constituția noastră prevede că asemenea acțiuni trebuie privite ca anti-constituționale”.

Interviul integral în limba engleză AICI.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-25

In legatura cu acest articol...

DODON provoacă BUCUREȘTIUL: „Jumătate din teritoriul României este al Moldovei!”

DODON îi promite lui PUTIN că o rupe cu Uniunea EUROPEANĂ. Vezi ce planuri radicale are liderul de la Chișinău pentru 2018

PUTIN şi DODON discută despre conflictul din TRANSNISTRIA

Premierul Filip îl sfideaza pe DODON în cazul AMBASADORULUI la București

Președintele DODON, flori pentru EMINESCU și poezii pentru dușmani

Ghimpu cântă placa lui Dodon: Băsescu nu a primit legal cetățenia moldovenească

Băsescu nu se lasă: O să mă judec cu Dodon pentru ca mi-a retras cetățenia Republicii Moldova
Parerea ta...

TITI
23 Ian 2017

Unirea cu Romänia ar insemna extinderea DNA in Moldova cea ce coruptii nu vor sä accepte. Stiu ei de ce.
CROCODILUL FLAMAND
23 Ian 2017

Dodon: „România pândește la ușă, doritoare să ne absoarbă în orice moment”...DODON TU ESTI RUS.....CE TOT O DAI PE ROMANESTE.....PASOL NA TURBINCA...CONFUNZI RUSIA CU MOLDOVA....TE CHEAMA IGOR....ESTI RUS...CE TOT O FRECI DE PERETE....
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine