2020-08-08 06:01

În ce fel de experiment este implicat ȘEFUL Twitter. Are legătură cu banii oamenilor

 |  00:10
În ce fel de experiment este implicat ȘEFUL Twitter. Are legătură cu banii oamenilor

Un experiment în care investeşte Jack Dorsey - șeful Twitter, face parte dintr-un proiect mai amplu numit "Mayors for a Guaranteed Income" (Primari pentru un venit garantat). Experimentul ar putea avea impact asupra a cel puţin 7 milioane de americani.

Și ar urma să fie implementat în 14 state americane, printre care Los Angeles, Atlanta, New Jersey şi Mississippi. După Mark Zuckerberg și Elon Musk a venit şi rândul miliardarului care conduce reţeaua de socializare Twitter să anunţe că va susţine ideea de venitul universal de baz. Și că va investi într-un proiect pilot care testează introducerea unui astfel de venit în mai multe state din SUA, potrivit  Business Insider.

Jack Dorsey, a cărui avere este estimată la 7,5 miliarde de dolari, va investi 3 milioane de dolari în acest program, iar anunţul de a finanţa ideea de venit universal garantat vine la scurtă vreme după ce şeful Twitter a anunţat că investi 1 miliard de dolari în cercetare pentru combaterea COVID. Unii dintre analiști spun că relansarea economiei nu este posibilă fără introducerea venitului minim universal. Care presupune ca guvernele să aloce fiecărui cetățean un venit lunar. Fără ca cetățenii să aibă vreo obligație la muncă sau vreo listă de cerințe de respectat. Alți analiști dimpotrivă, susțin că totul e o himeră.

Un program de bunăstare

Termenul provine din limba engleză – universal basic income și reprezintă acordarea unei sume de bani pentru fiecare cetățean în parte, indiferent dacă acesta muncește sau nu. Mai precis, acest Venit Universal de Bază (Universal Basic Income- UBI) constituie un program de bunăstare, în cadrul căruia cetățenii primesc o sumă necondiționată de bani de la guvern. Este considerat un sistem progresist, iar susținătorii săi sunt miliardarii Mark Zuckerberg, Elon Musk și Richard Branson. Dar, ideea nu le aparține. Filosoful Sir Thomas More (1478-1535) a avansat ideea în cartea sa Utopia, (Libelus vere aureus, nec minus salutaris quam festivus, de optimo rei publicae statu deque nova insula Utopia), o lucrare de ficțiune și filosofie politică publicată în 1516, în latină.

Ideea a fost promovată și în trecut

Guy Standing, un cercetător din cadrul Universității din Londra, a spus pentru CNBC că acest venit reprezintă singura soluție de revitalizare a economiei. De altfel, Papa Francisc a susținut aceeași idee în cadrul mesajul său pascal. “Acesta ar putea fi momentul potrivit pentru a introduce venitul minim universal”.

Restricțiile pandemice care au fost impuse de către majoritatea guvernelor au deja un impact negativ semnificativ asupra situației financiare și afectează miliarde de oameni. Iar Fondul Monetar Internațional avertizează că vom trece prin cea mai grea recesiune din ultimii 100 de ani. În aceste condiții, tot mai multe voci susțin că oamenii care nu au acces la muncă ar trebui să primească o sumă de bani din partea autorităților. Ideea a fost promovată și în trecut, iar anumite state, precum Finlanda, testează deja acest sistem pe anumite eșantioane ale populației.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-07-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz