2019-10-18 00:21

Înapoi la RĂZBOIUL RECE. Vezi de ce SPIONII americani prevăd un „viitor întunecat și dificil”

 |  19:49
Înapoi la RĂZBOIUL RECE. Vezi de ce SPIONII americani prevăd un „viitor întunecat și dificil”

Riscul unor conflicte între și în interiorul unor state va crește în următorii cinci ani până la niveluri care nu au mai fost atinse din vremea Războiului Rece, odată cu încetinirea creșterii economice mondiale, erodarea ordinii postbelice și ascensiunea naționalismelor alimentate de antiglobalizare, indică un raport dat publicității luni de Consiliul Național de Informații al Statelor Unite, transmite Agerpres.

„Aceste tendințe vor converge într-un ritm fără precedent spre a face guvernarea și cooperarea mai dificile și a schimba natura puterii, modificând în mod fundamental peisajul global”, se menționează în raportul intitulat 'Global Trends: Paradox of Progress' (Tendințe globale: paradoxul progresului), al șaselea dintr-o serie de studii trimestriale ale Consiliului Național de Informații. Acest centru de previziuni strategice pe termen mediu și lung supervizează elaborarea Estimărilor Naționale de Informații, documente federale care sintetizează munca celor 17 agenții de informații americane.

Raportul, publicat cu mai puțin de două săptămâni înainte de instalarea președintelui ales al SUA, Donald Trump, la 20 ianuarie, scoate în evidență factorii ce conturează „un viitor apropiat întunecat și dificil”, printre care politici mai agresive din partea Rusiei și a Chinei, conflicte regionale, terorism, adâncirea inegalității veniturilor, schimbările climatice și creșterea economică lentă.

 

China și Rusia vor contesta influența americană

Potrivit documentului, amenințarea teroristă va crește în deceniile următoare, pentru că grupuri mici și indivizi vor profita de urma unor „noi tehnologii, ideii și relații”.

Incertitudinile legate de SUA, cuplate cu un „Occident orientat spre sine” și cu slăbirea standardelor în materie de drepturi ale omului și de prevenire a conflictelor, vor încuraja China și Rusia să conteste influența americană, spun autorii.

Aceste provocări „vor rămâne sub pragul de război cald, dar vor aduce riscuri grave de erori de calcul”, avertizează raportul menționat.

„Excesul de încredere că puterea materială poate ține sub control escaladarea va crește riscurile de conflict interstatal la niveluri care nu au mai fost atinse din vremea Războiului Rece”, mai afirmă raportul, potrivit căruia diferențele în ce privește valorile și interesele dintre state și dorințele de dominație regională „conduc spre o lume a sferelor de influență”.

Oportunități există, dar doar pe termen lung

Această situație oferă însă și oportunități pentru guverne, societăți, grupuri și indivizi de a opera alegeri ce ar putea aduce un viitor „mai plin de speranță, mai sigur”, întrucât, „așa cum o implică paradoxul progresului, aceleași tendințe care generează riscuri pe termen scurt pot și să creeze oportunități pentru rezultate mai bune pe termen lung”, mai susține raportul.

Potrivit acestuia, deși globalizarea și progresele tehnologice „i-au îmbogățit pe cei mai bogați”, și au scos miliarde de oameni din sărăcie, au „golit de conținut” clasa mijlocie occidentală și au aprins reacțiile de respingere a globalizării. Aceste tendințe au fost agravate de cele mai ample fluxuri de migrație din ultimele șapte decenii, care alimentează „impulsurile naționaliste, anti-elite”.

„Creșterea lentă plus perturbările induse de tehnologie pe piața muncii vor pune în pericol reducerea sărăciei și vor declanșa tensiuni în interiorul statelor în anii următori, alimentând însuși naționalismul ce contribuie la tensiuni între țări”, se mai spune în raport. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray