2020-01-24 06:22

Încearcă Putin să influenţeze alegerile prezidenţiale din SUA?

 |  21:01
Încearcă Putin să influenţeze alegerile prezidenţiale din SUA?

Încă de la mijlocul verii acestui an, de când Wikileaks şi Guccifer 2.0 au început să „se ocupe” de candidata democrată la preşedinţia SUA, Hillary Rodham Clinton, publicându-i e-mailurile (cu attachment-uri cu tot) în presa de peste Ocean au început să apară articole care analizau posibilitatea ca serviciile secrete ruse (a se citi: Vladimir Vladimirovici Putin) încearcă să influenţeze rezultatul alegerilor prezidenţiale care vor avea loc pe data de 8 noiembrie a.c. în Statele Unite. Această ipoteză (întărită de Donald Trump, care şi-a exprimat în repetate rânduri admiraţia pentru Putin) este luată, mai nou, foarte în serios de serviciile secrete americane, care au demarat o anchetă.

O „campanie ambiţioasă”

Scopul declarat al anchetei care a fost demarată de câteva „agenţii” de peste Ocean mai bine cunoscute publicului larg prin acronime de trei litere şi de câteva comisii senatoriale este acela de a „înţelege scopurile unei operaţiuni sub acoperire desfăşurate în SUA de către serviciile secrete ruse cu scopul de a semăna, în rândul publicului american, neîncrederea în instituţiile politice ale ţării şi în sistemul electoral”. Atacurile cibernetice asupra severelor Comitetului Naţional Democrat, în urma cărora incomodul Julian Assange a obţinut cele 19.252 de e-mailuri hackerite de Guccifer 2.0 date ulterior publicităţii de Wikileaks reprezintă, în viziunea mau multor oficiali americani, doar o parte dintr-o imensă „campanie de dezinformare”. Scopul acestei „campanii extrem de ambiţioase”ar fi, conform purtătorilor de cuvânt ai CIA şi FBI, nu atât acela de a ajuta un candidat sau altul (trebuie precizat aici că „Hillary Leaks”, cum a „botezat” Julian Assange e-mailurile provenite din serverele Congresului Naţional Democrat şi din cele instalate în pivniţa vilei fostei Primei Doamne i-au folosit enorm lui Donald Trump) nu atât acela de a ajuta un candidat sau altul, ci, mai degrabă, acela de a „crea o stare de haos” în Statele Unite şi de a „contracara politicile americane de a implementa democraţia în diverse părţi ale lumii”. Pe scurt, de a contracara politica externă americană...

Anchetele – pentru că, este vorba, de fapt, de mai multe anchete, derulate de diverse servicii secrede şi de Senatul SUA – sunt coordonate, la nivel naţional, de către fostul general-locotenent de aviaţie  James R. Clapper Jr., în prezent director al National Intelligence – comunitatea de Informaţii a SUA, organism creat pe data de 4 decembrie 1981 cu scopul de a coordona buna funcţionare a 16 agenţii guvernamentale americane de informaţii (adică servicii mai mult sau mai puţin secrete).

Precedentele din Europa

Trebuie precizat faptul că, serviciile secrete ruse şi hackerii ruşi sunt adevăraţi  „deschizători de drumuri” în ceea ce priveşte propaganda pe Internet. Acest fapt este  vizibil mai ales cele două state româneşti, în Ţările Baltice, în Georgia şi în Ucraina, adică în acele ţări care, la sfârşitul Războiului Rece, s-au emancipat de sub tutela sovietică. După cum se prea bine ştie, din punctul de vedere al lui Putin, care a declarat în repetate rânduri că destrămarea URSS „a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX”, aceste state constituie o „în mod firesc, o zonă de interes şi influenţă a Federaţiei Ruse”. Ca urmare, după Euromaidanul de la Kiev, Kremlinul a dezlănţuit un adevărat război propagandistic pe care, trebuie să recunoaştem, îl poartă cu succes şi profesionalism. Ceea ce nu se poate spune, din păcate, şi despre propaganda românească – aceasta este, vorba lui Nenea Iancu „sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire”.

„Conform informaţiilor de care dispunem, aceste operaţii de influenţare a opiniei publice sunt coordonate la nivel central”, afirmă Janis Sarts, director al Centrului de Comunicaţii Strategice al NATO, organism cu sediul la Riga, în Letonia. Janis Sarts mai afirmă că există „un efort coordonat de amplificare a mesajului pro-rus prin intermediul social media – Twitter, Facebook şi alte reţele. Acest efort pare a fi coordonat la un nivel foarte înalt de conducere al federaţiei Ruse” şi că propaganda rusă a fost „extrem de eficientă în a exploata vulnerabilităţile existente în societate” – atât în fostele state vasale ale fostei URSS cât şi în întreaga Europă (criza refugiaţilor fiind un bun exemplu în acest sens). Nu este deci de mirare că oficialii americani se temă că SUA ar putea deveni „teren de luptă” în războiul propagandistic şi informatic purtat de Federaţia Rusă.

Guccifer 2.0, o unealtă a lui Putin?

Aşa cum era de aşteptat, Vladimir Putin afirmă că „habar n-are” cine a „hackerit” serverele Comitetului Naţional Democrat”. Cel care îşi atribuie meritele acestui atac este un anume Guccifer 2.0, un emul al primului Guccifer – compatriotul nostru Marcel Lazăr Lehel, care a fost extrădat la cererea autorităţilor americane în data de 4 martie a.c. printr-o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, înainte de a-şi ispăşi pedeapsa pe care o avea de executat în România. Actualmente, el se află în penitenciarul de maximă securitate Alexandria City Jail, închisoare în care a mai fost încarcerat, printre alţii, şi „talibanul american”  John Walker Lindh. Fiind inculpat oficial pentru nu mai puţin de nouă capete de acuzare, pe Guccifer Întâiul îl aşteaptă vreo 15 ani de închisoare...

Să revenim însă la Guccifer Al Doilea, care pe blogul său se laudă că nu se teme de FBI, că l-a cunoscut personal pe Marcel Lazăr Lehel al cărui admirator declarat este, recunoaşte că s-a  născut în Europa de Est şi neagă orice legătură cu serviciile secrete ruse. „Lucrez pe cont propriu”, afirmă Guccifer 2.0, care se dă de înţeles că ar fi român şi, pe deasupra, unionist, afirmând pe blogul lui că Basarabia „este o parte a României”. Dar – pentru că trebuia să existe şi un „dar” – atunci când a fost contactat telefonic de câţiva reporteri de investigaţie americani care i s-au adresat în româneşte, Guccifer 2.0 a răspuns într-o românească stricată, pe care o vorbea cu un puternic accent rus. După care a dat-o pe ruseşte, limbă pe care, în mod evident, o stăpâneşte MULT mai bine... Fapt care le cam dă apă la moară acelor „agenţii” americane care dau de înţeles că atacurile asupra serverelor Congresului Naţional Democrat ar fi, în realitate, „opera” serviciilor secrete ruse, iar Guccifer 2.0 nu este nimic altceva decât o unealtă a acestora.

O altă victorie a propagandei ruse?

Problema războiului cibernetico-propagandistic orchestrat de Kremlin şi care este pe punctul de a se muta pe teritoriul (mai mult sau mai puţin virtual) american a fost discutată de preşedintele american Barack Obama şi de omologul său rus, Vladimir Putin, cu prilejul summitului G20 care a avut loc la începutul acestei săptămâni în China. Aşa cum arătam şi mai sus, Putin a negat cu vehemenţă că ar avea vreun amestec... La rândul său, Obama a declarat că Statele Unite „dispun de resurse serioase” în materie de contracarare a atacurilor cibernetice.

Cu toate acestea, eficienţa propagandei ruse a devenit vizibilă în altă zonă. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat recent că „ia în considerare” oferta lui Vladimir Putin de a purta tratative cu preşedintele Autorităţii Palestiniene la Moscova. Dacă propunerea lui Putin se va concretiza, „ţarul” care domneşte în prezent la Kremlin va mai face astfel încă o mutare strălucită pe eşichierul politic internaţional. După cum se ştie, ruşii sunt foarte buni la şah...

(La realizarea acestui material au fost folosite informaţii preluate de pe Washington Post, The Sun, Reuters, The Daily Caller, Hackered.com şi de pe blogul lui Guccifer 2.0).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-06Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
06 Sep 2016

DAR INAINTE DE PUTIN CUM ERA?.....CAND BILL CLINTON SI CU BORIS ELTIN SE FOTOGRAFIAU CU STICLE DE VODCA LA CHERMEZE?...........ASTIA AU MEMORIA SCURTA......RUSIA E BUNA...DA SA FIE CONDUSA DE AI NOSTRI SI CU OLIGARHII "KUSHER"....PAI ORICE PAPAGAL STIE CA BORIS ELTIN ERA MARIONETA C-I-A............MAI EXACT UN GRUP DIN C-I-A CONDUS DE BRENT SCOWCROFT ERAU SEFII LUI ELTIN..SI-I DADEAU CHIAR INSTRUCTIUNI CE SA FACA IN TIMPUL BOMBARDAMENTELOR DIN YUGOSLAVIA SAU IRAK.............ADICA SA NU FACA NIMIC SI SA STEA CALM>>>>>>>E UITE CA ASA CEVA NU SE MAI POATE CU PUTIN...ASTA E DAT DRACULUI...NU VREA SA-I ASCULTE....DECI AUTOMAT E DUSMANUL LUI CLINTON........PE PRINCIPIUL CINE NU E CU NOI E DUSMANUL NOSTRU>>>>>>>PAI CINE O MAI SUSTINE PE CLINTON ORI E TEMBEL COMPLET..ORI FACE PARTE DIN MAFIA PETROLULUI CARE A PRODUS MONSTRUOZITATEA NUMITA "STATUL ISLAMIC">>>CAT DESPRE HACKERII DE EMAILURI...NICIUNUL NU O SA-L EGALEZE PE GUCIFFER ORIGINALUL...........ALA DUPA PAREREA MEA E UN EROU.....A ARATAT CE CORUPTIE SI MIZERIE AVEM IN VARFUL SERVICIILOR SECRETE SI NOI SI AMERICANII>>>MAFIA IMOBILIARA A-N-R-P.......MAIOR SI MOLDOVEANU.....PLUS BAIETII DIN AMERICA.....DAVID PETREUS-SEFUL CIA PE EUROPA...OMUL LUI CLINTON
CORECT DUNDEE....
06 Sep 2016

Să trăiești, ”nebunule”! Mare adevăr grăiești...
UN NATIONALIST ROMAN
06 Sep 2016

MAIOR , A PLECAT SI PREDAT TOATA ARHIVA GRATIS . UNGUREANU A TRADAT INTOTDEAUNA TARA . NUMELE IL CARACTERIZEAZA . NU MAI ESTE NEVOIE DE SPIONI LA NOI . IAR TOTI BANI FURATI SINT LA LICURICI .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray