2020-07-08 01:08

Începând din martie: Cum vor arăta PAȘAPOARTELE britanice

 |  13:03
Începând din martie: Cum vor arăta PAȘAPOARTELE britanice

"Părăsirea Uniunii Europene ne-a dat ocazia unică de a ne restaura identitatea naţională şi de a trasa o nouă cale în lume". Astfel s-a exprimat ministrul britanic de interne, Priti Patel, într-un comunicat dat publicității de curând și care face referire la ceva important.

După ce Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, paşapoartele britanice îşi vor regăsi culoarea albastră luna viitoare, în loc de bordo-ul european, după cum a anunţat de Ministerul de Interne. Primele paşapoarte albastru închis vor fi eliberate începând din martie,iar până la mijlocul anilor 2020 toate paşapoartele britanice vor fi de această culoare. Noul paşaport va fi de asemenea "cel mai ecologic", după cum a precizat ministerul, amprenta carbon legată de producerea sa fiind redusă la zero şi de asemenea va fi cel mai sigur datorită utilizării unor tehnologii inovatoare.

"Părăsirea Uniunii Europene ne-a dat ocazia unică de a ne restaura identitatea naţională şi de a trasa o nouă cale în lume", şi-a exprimat satisfacţia ministrul de interne Priti Patel. "Revenind la designul emblematic bleu şi auriu, paşaportul britanic va fi legat din nou de identitatea noastră naţională şi abia aştept să călătoresc cu acesta", a mai spus Patel. Grupul francez Gemalto va produce aceste paşapoarte, dar ele vor fi "personalizate" cu coordonatele şi fotografia deţinătorilor lor în Regatul Unit", a mai precizat ministerul britanic.

Istoricul culorii pașaportului marca UK

Culoarea paşaportului  a fost obiect al dezbaterilor aprinse în parlamentul britanic şi pe reţelele de socializare. În decembrie 2017, Theresa May, pe atunci şefa guvernului de la Londra, susţinuse această revenire la culoarea de altădată, considerând că paşaportul este "marca independenţei noastre şi a suveranităţii noastre". Tabloidul The Sun făcuse campania pentru revenirea la culoarea albastră, utilizată pentru prima oară în 1921 pe paşapoarte, iar apoi abandonată în 1988.

Premierul scoţian, Nicola Sturgeon, ironizase "obsesia retrogradă şi provincială în favoarea unui paşaport albastru". Potrivit mass media britanică, noile paşapoarte vor purta emblemele florale ale Angliei, Irlandei de Nord, Scoţiei şi Ţării Galilor, naţiuni constitutive ale Regatului Unit, un mod de exalta identitatea britanică.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz