2020-08-03 15:55

INCIDENT misterios într-un complex nuclear

 |  23:26
INCIDENT misterios într-un complex nuclear

"Investigaţiile efectuate de agenţiile relevante au stabilit cu precizie cauza incidentului produs în complexul nuclear Natanz. Din raţiuni de securitate, cauza şi detaliile incidentului vor fi anunţate la un moment potrivit".

Este declarația lui Keyvan Khosravi, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional pentru Siguranţă Naţională din Iran, citat Reuters. Citarea oficialului a avut loc în contextul a ceea ce a fost deja numit de presă “misterul de la Natanz”. Iranul refuzând să dezvăluie cauzele exploziei din complexul nuclear.

Administraţia de la Teheran a anunţat, vineri după-amiază, că a aflat cauza incidentului produs în compexul nuclear Natanz, dar deocamdată nu o va dezvălui "din raţiuni de securitate", amplificând speculaţiile privind un nou act de sabotaj comis de alte ţări. Administraţia de la Teheran a încercat iniţial să minimizeze incidentul, explicând că a fost un incendiu care a afectat "instalaţii industriale". Însă imaginile prezentate de Televiziunea iraniană arată daune de amploare care ar fi putut fi cauzate de o explozie urmată de incendiu.

A fost țara atacată cibernetic?

Incidentul s-a produs la un imobil aflat în curs de construcţie, situat deasupra complexului nuclear subteran de la Natanz. "Nu există motive de îngrijorare", a susţinut Behrouz Kamalvandi, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică. Complexul nuclear Natanz este monitorizat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Potrivit experţilor, în incident a fost avariată o fabrică de asamblare a centrifugelor. Presupusul atac a fost revendicat de o grupare necunoscută, "Gheparzii Patriei", care ar putea fi apropiată de grupuri disidente iraniene din exil. Însă, potrivit agenţiei Associated Press, există riscul ca incidentul din complexul nuclear Natanz să fie un nou act de sabotaj extern, asemănător cu atacul cibernetic Stuxnet, atribuit Israelului şi SUA.

"Dacă se va dovedi că ţara noastră a fost atacată cibernetic, vom riposta", a avertizat generalul Gholam Reza Jalali, comandantul unităţii antisabotaje a armatei iraniene.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-07-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz