2020-05-25 14:38

Întâlnire Putin-Merkel înainte de summitul NATO. Cancelarul german încearcă să detensioneze situația

 |  18:24
Întâlnire Putin-Merkel înainte de summitul NATO. Cancelarul german încearcă să detensioneze situația

Președintele rus Vladimir Putin și Angela Merkel se vor întâlni înainte de summitul NATO de la Varșovia care este programat pentru 8-9 iulie, scopul întrevederii fiind de a „diminua tensiunea”, a scris luni ziarului Stuttgarter Nachrichten, care citează o sursă guvernamentală.

„La această întâlnire, cancelarul german va încerca să obțină o punere în aplicare efectivă a acordurilor de la Minsk, privind soluționarea conflictului din estul Ucrainei”, se mai spune în articolul publicat de publicația menționată, potrivit Hotnews.

Despre summit, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spunea într-un comunicat că „are loc într-o perioadă crucială pentru Alianță, când plăcile tectonice ale securității euro-atlantice s-au deplasat atât în Est, cât și în Sud”, referindu-se la criza din Ucraina și la amenințarea reprezentată de gruparea teroristă Stat Islamic.

„Noi punem deja în aplicare cea mai mare consolidare a apărării noastre colective de la sfârșitul Războiului Rece. La Varșovia, vom trasa calea pentru adaptarea Alianței la noul mediu de securitate, astfel încât NATO să rămână pregătită să apere toți Aliații împotriva oricărei amenințări, indiferent de unde ar veni”, a subliniat Stoltenberg.

La reuniunea de la Varșovia, Polonia și țările baltice au anunțat că vor cere cu insistență întărirea prezenței NATO pe teritoriul lor cu trupe și echipamente permanente ca răspuns la acțiunile militare ruse.

Președintele rus reia acuzele

Cât despre Putin, acesta a avut noi declarații despre situația militară la granițele cu statele membre ale NATO, la o conferință de presă, sâmbătă, la Forumul Economic Internațional de la Sankt Peteresburg: „Oamenii nu simt nici un pericol şi este alarmant pentru mine. Putem vedea că târâm lumea într-o dimensiune cu totul nouă”. El s-a referit la sistemul de apărare antirachetă în România și Polonia cum că ar putea fi folosit împotriva Rusiei: „Nu ştiu către ce va conduce (acest sistem - n.r.), dar ştiu sigur că va trebui să răspundem”. Zâmbind, Putin a spus că oricum Rusia „va fi din nou acuzată de comportament agresiv, deşi este doar o reacţie”, transmite Hotnews.

„Este clar că va trebui să ne asigurăm nu doar propria noastră securitate. Este vital pentru noi să fie asigurat echilibrul strategic în lume”, a mai spus preşedintele rus și a adăugat: „Echilibrul strategic a asigurat o lume fără conflictele armate majore în ultimii 70 de ani, şi este un lucru pozitiv, cu toate că se bazează pe o ameninţare reciprocă, dar a asigurat pacea globală pentru noi timp de mai multe decenii. Cum poate să fie distrus? Mi se pare că este foarte periculos. Sunt convins de asta.(…) Nu există nici o ameninţare, însă sistemul de apărare antirachetă continuă să fie dezvoltat, aşa că am avut dreptate când am spus că ne înşeală, ei nu sunt sinceri cu noi când se referă la presupusa ameninţare nucleară iraniană în timpul construcţiei sistemului de apărare antirachetă”.

„Ştim aproximativ în ce an americanii vor dezvolta o nouă rachetă, care va avea o rază nu doar de 500 km, dar chiar mai mult, şi din acel moment vor pune în pericol potenţialul nostru nuclear”, a subliniat Putin.

Liderul de la Kremlin a mai afirmat că autorităţile din Statele Unite, "în pofida tuturor obiecţiilor noastre, a tututor propunerile noastre de cooperare reală, nu doresc să coopereze cu noi, resping propunerile noastre şi acţionează în conformitate cu planurile lor”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-20Parerea ta...

ISTORIA PARSIVA SE REPETA
21 Iun 2016

MARILE TRADARI INTERNATIONALE SI PROSTI LUMI .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine