2020-07-05 17:39

Irak: Arme occidentale pentru kurzi şi transportoare pentru civili

 |  18:49
Irak: Arme occidentale pentru kurzi şi transportoare pentru civili

Puternica ofensivă din Irak a jihadiştilor din Statul Islamic îngrijorează Occidentul. Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie înarmează forţele kurde şi au în vedere salvarea civililor Yazidi înconjuraţi de jihadişti.

John Kerry, secretarul de Stat al SUA, a declarat miercuri că administraţia Obama analizează oportunitatea evacuării populaţiei civile blocate în Munţii Sinjar din nordul Irakului. „Vom evalua rapid şi în mod critic, deoarece credem că este urgent să încercăm să scoatem aceşti oameni din zona munţilor”, a precizat Kerry. Implicarea forţelor SUA s-a limitat la organizarea de lovituri aeriene asupra unor ţinte jihadiste şi înarmarea forţelor kurde. Alţi 130 de consilieri militari americani urmează să se alăture celor deja prezenţi în Irak.

Preşedinţia franceză a anunţat că va trimite armament trupelor Peshmerga ale kurzilor din Irak, implicaţi în lupte directe cu jihadiştii. Potrivit unui comunicat al instituţiei, citat de Agerpres, preşedintele francez François Hollande se arată gata să ofere, „în cooperare cu partenerii săi şi cu autorităţile irakiene, orice asistenţă necesară” pentru îndepărtarea pericolului pe care îl reprezintă organizaţia teroristă Statul Islamic (SI). La rândul său, armata britanică a precizat că va transporta forţelor kurde „material militar al altor state contribuitoare”. Mai multe avioane Tornado se îndreaptă spre Cipru şi un număr neprecizat de elicoptere de transport Chinook au fost trimise deja „în regiune” pentru a participa la o eventuală evacuarea a minorităţii Yazidi.

Zeci de mii de persoane care fac parte din minoritatea Yazidi au fugit în Munţii Sinjar pentru a scăpa de ofensiva teroriştilor din Statul Islamic, informează Mediafax. Îngrijoraţi, experţii ONU au făcut apel la comunitatea internaţională pentru o intervenţie rapidă care să împiedice „un potenţial genocid”.

Avertisment

O scrisoare descoperită în 2011 avertiza conducerea Al-Qaeda în legătură cu extremismul Statului Islamic în Irak şi Levant (SIIL), cunoscută astăzi ca Statul Islamic. Potrivit documentului găsit în casa din Pakistan unde se ascunsese Osama bin Laden, SI este grupare extremistă deosebit de periculoasă care recurge la acţiuni „barbare” ce vor sfârşi prin a îndepărta populaţia civilă de Al-Qaeda. Fondată de Abu Bakr al Baghdadi, Statul Islamic controlează astăzi mai multe câmpuri petrolifere din Siria şi Irak şi se bucură de susţinerea unor finanţatori din Golful Persic. Luptătorii săi au promis că vor înlătura Guvernul de la Bagdad. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz