2020-08-11 16:10

Irak: Statul Islamic, un adversar incomod pentru Washington

 |  19:02
Irak: Statul Islamic, un adversar incomod pentru Washington

Puterea de la Bagdad întâmpină dificultăţi în a combate terorismul sunit care controlează mari regiuni irakiene. În această vreme, autorităţile de la Washington se pregătesc pentru un conflict îndelungat în Siria şi Irak. Ele atrag atenţia că rezultatele favorabile se vor vedea în timp.

Terorismul continuă să facă victime în Irak. Mai multe atacuri teroriste au avut loc în capitala ţării, Bagdad. Cel puţin 13 oameni au murit şi alţi 41 au fost răniţi după ce trei maşini-capcană au explodat în două cartiere majoritar şiite din oraş. Astfel, două explozii au omorât 11 persoane şi au rănit 32 în Hurreyah, cartier din nord-vestul oraşului, în vreme ce detonarea unei a treia maşini-capcană a dus la moartea a două persoane şi rănirea a alte nouă în Zafaraniya, în sud-est.

Problemele Irakului ţin însă şi de organizarea internă a forţelor militare. Din cauza a ceea ce pare o fi gravă eroare de coordonare, armata irakiană a trimis ajutoare în zone controlate de jihadiştii din Statul Islamic (SI). Produse alimentare, apă potabilă şi muniţii au ajuns astfel în mâinile teroriştilor din provincia Anbar. Parlamentarul irakian Hakim al-Zamili a recunoscut eroarea într-un interviu acordat postului american de televiziune NBC News. „Soldații noștri aveau nevoie într-adevăr de ajutor, însă din cauza unei erori intervenite la nivelul comandamentului armatei irakiene și a lipsei de experiență a piloților a rezultat că i-am ajutat pe islamiști să ne ucidă militarii”, a explicat acesta. Autorităţile de la Bagdad au deschis o anchetă pentru a fi traşi la răspundere cei vinovaţi.

Explicaţii americane

Contraamiralul John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat marţi că în conflictul deschis cu SI este nevoie de „răbdare strategică”, armata americană neputând acţiona fără a lua în calcul populaţia civilă. „Nimeni nu a spus că aceasta ar fi facil sau rapid și nimeni nu trebuie să se lase legănat de falsa iluzie a securității pe care aceste lovituri aeriene țintă o pot aduce. Noi nu vom bombarda, nu putem bombarda Statul Islamic orbește”, a explicat ofiţerul american. Potrivit lui Kirby, presa americană este excesiv de critică atunci când acuză strategia SUA din Siria şi Irak de lipsă de realism şi ineficienţă. El a subliniat că înaltul comandament american a precizat încă de la începutul campaniei de bombardamente că întărirea armatei irakiene şi a rebelilor „moderaţi” din Siria va necesita timp şi eforturi deosebite. Ofiţerul american a dezvăluit că bombardamentele au dus la schimbarea strategiei SI. Deşi nu pot fi încă obligaţi să se retragă, teroriştii au fost forţaţi să „îşi schimbe tacticile, comunicaţiile şi comandamentul”. Jihadiştii nu se mai pot deplasa în grupuri mari, fiind nevoiţi să se împartă în grupuri mai mici şi mai vulnerabile la atacurile terestre.

Criticile lui Assad

La sfârşitul unei întâlniri cu Ali Shamkhani, secretarul Consiliului Iranian pentru Securitate Naţională, preşedintele sirian Bashar al-Assad a acuzat Occidentul că se dovedeşte a fi incapabil să controleze grupurile teroriste pe care le-a încurajat. „Combaterea terorismului nu poate fi făcută de ţările care au contribuit la crearea grupurilor teroriste prin oferirea de susţinere logistică şi financiară, în scopul propagării terorismului în întreaga lume”, a afirmat politicianul sirian. Potrivit Mediafax, Assad a subliniat că administraţia Obama se implică în regiune cu „obiective ascunse” care contravin intereselor popoarelor din Orientul Mijlociu.

Războiul civil din Siria, început în martie 2011, are un pronunţat caracter religios. Forţele regimului sirian şi cele de opoziţie, între care se află şi teroriştii din Statul Islamic, sunt implicate într-un conflict sângeros de pe urma căruia întreaga ţară a fost devastată, milioane de oameni au plecat în pribegie şi peste190.000 de persoane au murit. Numai ultimele zile peste 100.000 de kurzi sirieni s-au refugiat în Turcia din cauza jihadiştilor din Statul Islamic. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz