2020-07-03 23:50

Irakul, la 11 ani de la căderea lui Saddam Hussein: Jihadiştii mărşăluiesc spre Bagdad

 |  19:03
Irakul, la 11 ani de la căderea lui Saddam Hussein: Jihadiştii mărşăluiesc spre Bagdad

Controlul guvernamental s-a prăbuşit în mai multe regiuni din nordul Irakului după ce teroriştii musulmani au reuşit să cucerească mai multe oraşe importante. În timp ce Guvernul de la Bagdad caută soluţii pentru a opri valul islamist, diferitele comunităţi irakiene se pregătesc de război.

O puternică ofensivă islamistă riscă să readucă terorismul jihadist în capitala Irakului. Provincia Ninive şi regiuni din Kirkuk şi Salaheddine se află sub controlul islamiştilor din Statul Islamic din Irak şi Levant (SIIL). Conform Mediafax, teroriştii îşi îndeamnă adepţii să se îndrepte spre Bagdad, informează reţeaua americană de supraveghere a site-urilor jihadiste. 

Într-o înregistrare audio difuzată de reţeaua americană de supraveghere a site-urilor islamiste, SITE, purtătorul de cuvânt al jihadiştilor, Abu Mohammed al-Adnani, a cerut miercuri luptătorilor săi să se îndrepte spre Bagdad. „Continuaţi să vă extindeţi. Bătălia încă nu face ravagii, dar le va face la Bagdad şi la Karbala. Puneţi-vă centurile şi fiţi pregătiţi. Mergeţi la Bagdad!”, i-a îndemnat liderul islamist. El l-a calificat pe premierul Nouri al-Maliki drept un nebun incompetent.  „Aţi pierdut o ocazie istorică pentru poporul vostru de a controla Irakul şi şiiţii vă vor blestema întotdeauna, atâta timp cât vor trăi”, a spus Abu Mohammed al-Adnani.

Linia frontului

În dimineaţa zilei de joi, teroriştii se aflau la mai puţin de 100 de kilometri distanţă de capitala ţării, Bagdad. Oraşul Mosul, al doilea ca mărime din Irak, a fost capturat marţi, în vreme ce Tikrit a fost cucerit a doua zi. Dhuluiya, aflat la 90 de kilometri de capitală, a fost la rândul său preluat de terorişti. Potrivit relatărilor unor localnici, forţele guvernamentale au părăsit oraşul, pe străzi fiind prezenţi numai bărbaţi înarmaţi ai SIIL. Încercarea de a cuceri Samarra a dat însă greş, forţele irakiene reuşind să îi respingă pe terorişti. Potrivit postului de televiziune Al Iraquiya, armata a reuşit să recucerească Tikrit.

Ofensiva islamistă nu a ocolit nici reprezentanţele străine, consulatul Turciei din Mosul fiind ocupat. Aproximativ 80 de persoane (consulul turc, familia sa, angajaţi ai consulatului, membri ai forţelor speciale şi câteva zeci de şoferi de camion turci) au fost luaţi prizonieri. Ahmet Davutoglu, ministrul de Externe de la Ankara, i-a ameninţat pe terorişti că Turcia va trece la „represaliile cele mai se vedere”, dacă li se va face vreun rău ostaticilor. Conform Agerpres, statul turc a solicitat reunirea de urgenţă a statelor NATO.

O gravă criză internă

Parlamentul irakian este blocat deoarece parlamentarii irakieni nu reuşesc s. Şedinţa programată joi, de o importanţă majoră în condiţiile ofensivei islamiste, a fost anulată din lipsa cvorumului. Deşi era necesară prezenţa a măcar 165 de deputaţi, în legislativ erau prezenţi doar 128. Anterior, preşedintele Jalal Talabani şi premierul Nuri al-Maliki ceruseră deputaţilor irakieni să instituie în ţară starea de urgenţă.

Oficialii kurzi au anunţat că forţele militare kurde au preluat controlul asupra oraşului Kirkuk, important centru petrolier, pentru a împiedica ocuparea sa de către teroriştii islamişti. „Nu mai este nici un soldat irakian în prezent în Kirkuk”, a explicat Jabbar Yawar, un purtător de cuvânt al kurzilor. De regulă, oraşul este apărat de o forţă de poliţie care reuneşte arabi, kurzi şi turkmeni.

Intervenţie limitată

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a afirmat că administraţia Obama îi va susţine pe liderii Irakului „în timp ce realizează unitatea naţională necesară pentru a câştiga lupta cu SIIL”. Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat, a anunţat creşterea asistenţei militare americane prin intervenţii aeriene, dar a precizat că nu vor fi  trimise trupe. De asemenea, William Hague, şeful diplomaţiei britanice, a negat că Marea Britanie ar fi interesată să trimită soldaţi pentru a susţine înfrângerea ofensivei islamiste. „Am lăsat Irakul în mâinile liderilor irakieni aleşi, cu armată, cu servicii de securitate, deci ei trebuie să gestioneze situaţia”, a explicat Hague.

SUA şi Irak nu au ajuns în 2011 la un acord care să permită menţinerea unui contingent de trupe americane. Zeci de miliarde de dolari americani au fost investiţi de Guvernul SUA în formarea şi antrenarea forţelor antiteroriste irakiene.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-12

In legatura cu acest articol...

Irak: Statele Unite promit asistență militară pentru înfrângerea teroriștilor
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz