2020-07-09 05:27

Iranul, Donald Trump şi Al Treilea Război Mondial

 |  21:01
Iranul, Donald Trump şi Al Treilea Război Mondial

Mircea Bujoreanu

Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale care au avut loc în SUA pe data de 8 noiembrie a.c. nu le-a căzut deloc bine liderilor politici, militari şi religioşi de la Teheran, pentru că preşedintele ales şi-a declarat intenţia de a anula acordul cu Iranul semnat de Barack Obama, pe care l-a criticat în repetate rânduri, aplicându-i eticheta de „catastrofal”.

„Cel mai prost acord semnat vreodată”

Încă de când şi-a început campania electorală, Donald Trump şi-a declarat intenţia de a „dez-obamiza” totul, inclusiv deciziile luate de preşedintele încă în exerciţiu în materie de politică externă.

Printre deciziile criticate de viitorul ocupant al Biroului Oval din Casa Albă se numără şi acordul cu Iranul, semnat anul trecut de Obama. Acest acord prevedea ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse acestei ţări în schimbul limitării programului nuclear iranian. Trump este ferm convins că iranienii l-au păcălit pe Obama şi că îşi vor derula în continuare programul până la ultima consecinţă posibilă a acestuia: arma nucleară.

O asemenea perspectivă este privită ca o adevărată catastrofă nu numai de către conservatorii americani ci şi de către principalul aliat al SUA în Orientul Mijlociu – Israelul.

În luna septembrie a anului 2015, adresându-se unei mulţimi de suporteri, Donald Trump declara că „orice comandant şef (funcţie pe care o deţine orice preşedinte al SUA) demn de a apăra această naţiune va trebui să fie pregătit ca pe data de 20 ianuarie (ziua transferului de putere către noua administraţie – n.r.) să ia atitudine şi să facă bucăţele acest tratat catastrofal”. În alte împrejurări, Trump a mai caracterizat tratatul ca fiind „cel mai prost vreodată negociat”, „un dezastru”.

Directorul CIA o dezaprobă intenția lui Trump

Aşa cum era de aşteptat, declaraţiile lui Trump au fost bine primite în Israel, ţară care se teme de creşterea puterii Iranului şi care a criticat în repetate rânduri sus-numitul acord, în termeni care diferă doar în formă de cei folosiţi de Trump. Israelienii nu pot şi nu vor să uite că liderii de la Teheran au declarat în repetate rânduri că „vor şterge Israelul de pe hartă” şi că sponsorizează tot soiul de grupări paramilitare declarat anti-israeliene, cum ar fi miliţiile Hezbollah. Nu este deci de mirare că după victoria în alegeri a lui Trump, premierul israelian Benjamin Netanyahu a răsuflat uşurat, pentru că era ferm convins că Hillary Clinton ar fi continuat politicile lui Obama şi nu s-ar fi arătat dispusă să „demonteze” acordul, aşa cum a promis preşedintele ales că o va face. „Îl cunosc pe Donald Trump şi cred că atitudinea sa este foarte clară, că sprijinul său pentru Israel este incontestabil. Sentimentele sale faţă de Israel şi poporul israelian sunt foarte calde”, declara recent „Bibi” Netanyahu, care şi-a declarat disponibilitatea de a lucra cu noul preşedinte american pentru anularea acordului.

De o cu totul altă părere este actualul director al CIA, John Brennan, care luna trecută a caracterizat decizia lui Trump de a anula acordul lui Obama cu Iranul drept „culmea nebuniei”, adăugând că i se pare „absolut inadmisibil ca o administraţie să anuleze acordurile internaţionale asumată de cea precedentă”. Dar Brennan – şi nu numai el – se aşteaptă ca Trump să-l demită după instalarea în funcţie. Divergenţe majore între cei doi au apărut încă în timpul campaniei electorale, când Trump a declarat că va autoriza re-folosirea unor metode de interogatoriu mai dure de către CIA după preluarea puterii. Mai mult decât atât, Brennan – acuzat că ar fi ordonat „spargerea” calculatoarelor mai multor senatori ai Partidului Republican – este considerat a fi „omul lui Obama”. Şi, asemeni lui Obama, este acuzat că ar fi cripto-musulman. Nu contează dacă acuzaţia este adevărată sau falsă – Trump, islamofob notoriu, va prefera să „sufle în iaurt”, adică să-l demită pe Brennan şi să numească în fruntea Agenţiei un om cu concepţii apropiate de ale sale.

Liderii de la Teheran îl critică şi ei pe Trump

Dacă Brennan nu pierde niciun prilej să-l critice public pe preşedintele ales al SUA, factorii de decizie de la Teheran sunt încă şi mai categorici. Ministrul iranian al Apărării, Hossein Dehghan (foto), a ieşit la rampă acuzându-le pe Trump că „vrea să dezlănţuie Al Treilea Război Mondial” şi avertizându-l totodată că o nouă conflagraţie mondială poate izbucni oricând. În acest caz, a mai afirmat oficialul iranian, Israelul ar fi şters de pe faţa pământului şi, odată cu el, alţi aliaţi ai SUA din Orientul Mijlociu, cum ar fi micile emirate din Golful Persic. (Le reamintim cititorilor noştri că populaţia acestor emirate este, în mare parte, de confesiune sunnită, iar liderii sunniți se tem de continua creştere a puterii Iranului shiit. De acelaşi lucru se teme şi Arabia Saudită – de asemenea, majoritar sunnită – care îşi vede rolul de lider regional contestat de Iran.)

„Duşmanii ar putea să ne impună un război, bazându-se pe calcule greşite şi pe supraestimarea puterii lor militare şi economice... Un astfel de război ar duce la distrugerea Regimului Sionist (Israel, n.r.)”, a precizat duminică la Teheran Hossein Dehghan, care nu a uitat să-l acuze pe Trump că, fiind om de afaceri, „evaluează totul numai în funcţie de costul în dolari”. Şi exact din acest motiv („luând în considerare caracterul lui Trump”), Dehghan crede că preşedintele ales al SUA nu va face, de fapt, nimic...

Supremul Lider Spiritual al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei (care are întotdeauna ultimul cuvânt de spus în materie de religie, dar și de politică externă şi politică internă) şi comandanţii Gărzii Revoluţionare au mers şi mai departe cu declaraţiile. Khamenei a afirmat, cât se poate de răspicat, că Iranul „va rămâne neclintit” în poziţia sa, adică anti-americanismul va rămâne doctrina „de bază” a Teheranului în domeniul militar şi nu numai. Recentul său discurs pe această temă a fost salutat cu strigăte cum ar fi „Moarte Americii!”.

Manevre militare pentru intimidarea „Marelui Satan” şi a „Micului Satan”

Pentru că „Marelui Satan” (SUA) şi Micului Satan (Israelul) trebuie să li se arate că Iranul este o putere militară care nu poate fi desconsiderată, regimul de la Teheran a ordonat efectuarea unor manevre militare de mare amploare, care au început duminică. La exerciţiul militar au participat forţe terestre şi aeriene, iar o „ţintă” din Marea Omanului a fost doborâtă cu rachete. De asemenea, au fost testate în condiţii de luptă noile drone de fabricaţie iraniană. Aceste manevre încheie un an în care marina militară iraniană şi ambarcaţiuni ale Gărzii Revoluţionare au şicanat nave americane în Golful Persic. De la începutul acestui an, au fost înregistrate 31 de incidente în acest sens, fapt care denotă că regimul de la Teheran nu mai consideră SUA ca fiind o superputere militară, ci doar un „actor slăbuţ” pe scena geostrategică a Orientului Mijlociu şi, în general, pe întregul glob. De asemenea, Iranul intenţionează să-şi deschidă baze navale în Siria şi Yemen. Această atitudine îi dă apă la moară lui Trump.

La realizarea acestui articol au fost folosite informaţii publicate de The Buzzfeed, The Guardian, BBC, The Daily Mail, New York Post, Freebeacon.com şi Jerusalem Post.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-12-14Parerea ta...

CROCODIL DE TABLA
13 Dec 2016

MIE SCIRBA , DE JOCURI CU SOARTA OMENIRI
ARMAD XENOPOL
23 Dec 2016

Bine scris acest articol! Captivant, documentat, stil alert, inteligenta maxima!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz